NOVI MANJINAC

STIPE PETRINA BIJESAN ZBOG NOVIH IZBORA ZA DOŽUPANA 'Raškovićev glas za HDZ koštat će građane naše županije dva milijuna kuna!'

 Goran Mehkek / CROPIX

ŠIBENIK - Nakon što je dosadašnji dožupan Šibensko-kninske županije Mirko Rašković izborio saborsku fotelju s liste SDSS-a, a nakon razlaza sa strankom postao nezavisnim zastupnikom srpske nacionalne manjine u hrvatskom parlamentu, do kraja mjeseca ožujka na području ove županije moraju se provesti izbori za novog dožupana iz redova građana srpske nacionalnosti.

Na sjednici Županijske skupštine u utorak prihvaćen je prijedlog župana Gorana Pauka da se dosadašnja sredstva iz županijskog proračuna za rad političkih stranaka sa 800 tisuća kuna smanje na 400 tisuća, kako bi se tom uštedom od 400 tisuća kuna isfinancirali izbori za novog dožupana.

- Ako se izbori provedu po uzoru na izbore za Vijeća nacionalnih manjina, odnosno da u onim sredinama gdje živi srpska nacionalna manjina bude otvoreno po jedno biračko mjesto, onda će ovih 400 tisuća kuna biti dostatno za pokrivanje troškova. Međutim, prema zakonu Državno izborno povjerenstvo može donijeti odluku da se za izbore otvore sva biračka mjesta u županiji, a to bi onda županijski proračun stajalo dva milijuna kuna – pojasnio je Goran Pauk.

Županijski vijećnik i nezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina na svoj način vidi ovu izbornu situaciju.

- Najprije moram ustvrditi da je Mirko Rašković prebjeg koji je uzeo mandat svojoj stranci i u Hrvatskom saboru se priklonio HDZ-ovoj Domoljubnoj koaliciji. Tu se radi o klasičnoj političkoj korupciji. A najžalosnije je da će se sada za ove izbore iz županijskog proračuna, odnosno iz džepova građana naše županije s dva milijuna kuna zapravo platiti glas koji je Mirko Rašković dao HDZ-u i njegovoj većini u saborskim klupama – kazao je Stipe Petrina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 09:52