RADIKALNA PROMJENA

Stiže arktička fronta, apel meterologa: Mogle bi nas zasuti impresivne količine snijega!

Očekuje se i mraz koji bi mogao naštetiti vegetaciji koja je zbog toplog vremena već procvjetala
 Marko Todorov/Cropix

Portal Severe Weather Europe najavljuje kako nam idući tjedan stiže dramatična promjena vremena. Smatraju da bi po svojim hladnim učincima mogla čak biti i povijesno zapisana, prenosi Slobodna Dalmacija.

Prognoziraju da će arktička hladna fronta za Uskrs prvo pogoditi Skandinaviju, potom se proširiti na Veliku Britaniju, Irsku i Škotsku. Na grafikonima je prikazano kako će se fronta širiti jako brzo prema ostatku Europe.

U ponedjeljak će zahvatiti i Njemačku, a potom se spuštati prema ostatku Europe i Mediteranu. U utorak bi trebala biti iznad našeg područja.

Snježne mećave mogle bi pogoditi Alpe i zahvatiti Balkan već u utorak, a očekuje se i mraz koji bi mogao naštetiti vegetaciji koja je zbog toplog vremena već procvjetala - navode na meteorološkom portalu.

Radi se o nastavku nestabilna vremena koje još od veljače šara od visokih temperatura do vrlo niskih.

Koncem veljače bilježili smo visoke temperature za taj mjesec i pojavu saharskog pijeska nad Europom, a potom je sredinom ožujka Europu opet zahvatio hladni val. Posljednjih dana ožujka opet su zabilježene visoke temperature.

Kako navodi portal njihove simulacije pokazuju da bi sjevernu Italiju, zapadnu Sloveniju i Hrvatsku mogle zasuti impresivne količine snijega za ovo doba godine. Prvo će početi s kišom, ali će se vrlo brzo ona pretvoriti u snijeg koji bi mogao padati čak i uz more. Procjenjuje se i do 30 centimetara snijega na nekim područjima na Balkanu, ponajviše u Sloveniji.

Nevrijeme će pratiti i jaki vjetrovi koji će uzrokovati miješanje toplijeg mediteranskog zraka i hladnoga arktičkog. Za Sloveniju i Hrvatsku se procjenjuju temperature i do 15 stupnjeva niže nego što je to uobičajeno za travanj.

Prognostičari posebno ukazuju na opasnost za cvatuće voćke. Vrlo niske jutarnje i noćne temperature mogle bi nanijeti značajnu štetu cvjetajućim voćkama i ostalom raslinju.

Simulaciju meteoroloških karti možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 11:13