NOVO NEVRIJEME

Stiže jača promjena, DHMZ i Ravnateljstvo civilne zaštite izdali specijalno upozorenje

‘Od danas poslije podne do kraja utorka postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava‘

Munje iznad Zagreba

 Boris Kovacev/Cropix/Cropix

NOVO 15:03 Ravnateljstvo civilne zaštite i DHMZ u 14.30 poslali su novo specijalno priopćenje u kojem stoji:

- Od danas poslije podne do kraja sutrašnjeg dana, na području sjevernog Jadrana, Gorskog kotara, Like i kontinentalnog dijela Hrvatske postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava. Nevrijeme lokalno može biti izraženije i praćeno obilnijom oborinom.


U ponedjeljak će prevladavati sunčano i vruće, s najvišom dnevnom temperaturom od 32 do 37 °C, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Navečer i u noći na utorak uz jak razvoj oblaka lokalnih pljuskova i grmljavine, ponegdje i izraženijih, može biti uglavnom na krajnjem sjeverozapadu. U utorak ponovno vruće uz temperaturu između 32 i 34 °C.

Vruće će biti i na sjevernom Jadranu i u Lici. Prevladavat će sunčano, poslijepodne na zapadu oblačnije, a uz umjeren i jak razvoj oblaka krajem dana i u noći na sjevernom Jadranu, osobito u Istri, raste vjerojatnost za mjestimične pljuskove i grmljavinu, lokalno moguće i izraženije. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar, na Jadranu umjereno i jako jugo.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće. Puhat će umjereno jugo, od sredine dana u jačanju pa će i more biti malo do umjereno valovito.

Najviše sunčanog vremena bit će na jugu Hrvatske, uz umjereno jugo. Nakon tople, mjestimice i vrlo tople noći najviša dnevna temperatura zraka bit će između 33 i 36 °C."

image

Meteoalarm za četvrtak

Dhmz/

U utorak u kopnenom području promjenjivo i nestabilno uz lokalne pljuskove i grmljavinu, mjestimice i izraženije te jak vjetar, a ne može se isključiti ni tuča. U srijedu i dalje nestabilno uz kišu, ali i osjetno svježije. U četvrtak smirivanje vremena uz obilje sunca.

Na Jadranu u utorak pljuskovi i grmljavina, lokalno izraženiji na sjevernom dijelu, u srijedu će se proširiti i na veći dio Dalmacije. U četvrtak ponovno pretežno sunčano. U utorak će jako jugo najprije na sjevernom dijelu okrenuti na jak jugozapadnjak, a u srijedu će prolazno zapuhati bura s kojom će i malo osvježiti, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Danas je na snazi narančasto upozorenje samo za Splitsku i Dubrovačku regiju. DHMZ upozorava građane da budu spremni na vrućine i visoke temperature, osobito osjetljiva populacija, ponajprije starije osobe i mala djeca.

Sutra se narančasti meteoalarm proširuje na još nekoliko regija - riječku i zagrebačku.

- Moguće je grmljavinsko nevrijeme koje može prouzročiti veliku štetu te se treba zaštititi od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča, upozorava DHMZ.

Upozorenje je izdalo i Ravnateljstvo civilne zaštite RH poručivši da je u zbog visokih temperatura danas na snazi narančasto upozorenje za splitsku i dubrovačku regiju.

Pišu da je moguća grmljavina te mjestimice jak i olujan vjetar i tuča u prijepodnevnim satima na sjevernom Jadranu - osobito Istri, poslije 16 sati i Gorskom kotaru, karlovačkom području uz granicu sa Slovenijom, a poslije 18 sati u Zagorju i Međimurju.

Slovenci upozoravaju da se mogu očekivati još ekstremnije vremenske prilike nego prošle srijede

Oglasila se i Agencija Republike Slovenije za okoliš (ARSO), koja je za poslijepodne za sjever Slovenije izdala narančasto upozorenje zbog mogućnosti jačeg lokalnog nevremena Upozorenje za sjeverozapad zemlje vrijedi od 19 sati, a za sjeveroistok od 18 sati. Upozoravaju na mogućnost tuče, jakih udara vjetra, udara munje i obilnih padalina, prenosi RTV Slovenija.

Sinoptičar Blaž Šter jučer je na Twitteru upozorio da su od ponedjeljka navečer do srijede moguća jača nevremena. U početku se očekuju jaki udari vjetra i tuča no od utorka poslijepodne i dugotrajni pljuskovi.

Osim nestabilne atmosfere, ovog puta se očekuje još izraženije kretanje vjetra koje potiče razvoj potencijalno još ekstremnijih pojava nego prošli tjedan. Na stranici Ciklon.si upozoravaju na opasnost od orkanskih udara vjetra.

Jaki udari vjetra prijete i sjevernoj Italiji, gdje su se prošloga tjedna stvorile intenzivne i razorne olujne ćelije koje su se potom kretale prema Sloveniji i Hrvatskoj. Isto bi se trebalo dogoditi i ovoga puta.

Arso je i za utorak izdao narančasto upozorenje zbog mogućnosti nevremena za cijelu Sloveniju. Upozoravaju da se u utorak i srijedu zbog intenzivnih i dugotrajnih pljuskova mogu u većem dijelu zemlje doći do bujičnih poplava.

Kraj ekstremnih vremenskih uvjeta očekuje se iza srijede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:34