FRONTALNI POREMEĆAJ

Stiže jaka promjena vremena: DHMZ izdao posebno priopćenje, oglasio se i Vakula

‘Nakon kalendarskog dolaska jeseni, za vikend će se i temperatura zraka prilagoditi dobu godine‘, kažu iz DHMZ-a
Ilustrativna fotografija; u pravokutniku: duboka termobarička dolina i visinska ciklona
 Zvonimir Barišin/Cropix; Dhmz

Zoran Vakula, glavni meteorolog Hrvatske radiotelevizije, u četvrtak je u najavio da će u Hrvatskoj uskoro doći do znatne promjene vremena. "Ako ste pospaniji nego inače, te razdražljiviji, neraspoloženiji i bezvoljniji, boli vas glava i muče druge tegobe - jedan od uzroka može biti i skora znatna promjena vremena, zbog koje jača južina", napisao je Vakula.

"Promjenu će nam donijeti premještanje ciklone i frontalnih poremećaja iz sjeverne Italije, ispred kojih će nam još tijekom petka dolaziti topliji zrak, a od subote osjetno hladniji, pa i za oko 10 °C. Stoga je tlak tijekom četvrtka počeo lagano padati, a do kraja petka će se strmoglaviti na oko 995 hPa, pa zatim usporenije rasti. No, na stabilnu atmosferu ne računajte do sljedećega tjedna. A i tada - možda!", zaključio je Vakula te dodao da je Državni hidrometeorološki zavod tim povodom izdao više upozorenja i jedno posebno priopćenje.

"Nakon kalendarskog dolaska jeseni, za vikend će se i temperatura zraka prilagoditi dobu godine, dapače bit će i hladnije od prosjeka. Uzrok tome je premještanje ciklone s kojom, uz pad temperature, stiže mjestimice i obilna kiša. Bit će vjetrovito pa upozoravamo na jako do olujno jugo i južni vjetar. U višim slojevima atmosfere sa sjeverozapada dolazi duboka termobarička dolina s osjetno hladnijim zrakom. Na prednjoj strani nam pritječe velika količina vlažnog i nestabilnog zraka sa Sredozemlja. Pri tlu je s njom povezana hladna fronta koja će u petak stići do Alpa, a sredinom dana očekuje se i ciklogeneza u Genovskom zaljevu", stoji u priopćenju DHMZ-a.

"Genovska ciklona će premjestiti preko Hrvatske na sjeveroistok tzv. Vb (5B) stazom po Van Bebberu i donijeti dinamične vremenske prilike. U petak 25. rujna 2020. će najviše vremenskih neprilika biti na Jadranu, osobito na južnom dijelu. Uz lokalno obilnu kišu (ponegdje čak i više od 70 l/m2 u 24 sata) i grmljavinska nevremena moguće su ponegdje bujične i urbane poplave, a jak do olujan vjetar, većinom južni i jugozapadni praćen naglim padom tlaka za posljedicu može imati plavljenje riva. Bujične poplave zbog kiše i nevremena moguće su i u gorskim predjelima te u unutrašnjosti Dalmacije gdje je također izdan drugi stupanj upozorenja (narančasto) na opasno vrijeme. Promjenjivo vrijeme nastavit će se do početka novog radnog tjedna zbog zadržavanja visinske ciklone, ali i premještanja još jedne slabije izražene prizemne ciklone s nedjelje na ponedjeljak, kada u najvišem gorju (iznad 1000 m) mogu zalepršati prve ovosezonske pahulje snijega."

Što se tiče prognoze za petak, 25. rujna, HRT piše da će se promjena vremena u istočnoj Hrvatskoj uočavati po oblačnijem i vjetrovitijem danu od četvrtka, te mjestimičnoj kiši već prijepodne, a prema kraju dana znatno se povećava vjerojatnost pljuskova s grmljavinom. Najkasnije u Podunavlju.

"Uz povremeno umjeren južni i jugoistočni vjetar temperatura će i dalje biti iznadprosječno visoka - ujutro najniža od 12 do 16 °C, a poslijepodne najviša od 26 °C u zapadnim krajevima do čak 29 °C u istočnim. Razmjerno toplo i u središnjoj Hrvatskoj, ali ipak manje nego na istoku, uz najnižu jutarnju temperaturu od 12 do 15 °C, te poslijepodne najvišu između 24 i 27 °C. Uz promjenjivu će naoblaku kiša često padati već u noći i ujutro, te posebice poslijepodne i navečer, kada su pljuskovi i grmljavina još vjerojatniji, uz povremeno umjeren, mjestimice prolazno i jak jugozapadnjak", piše HRT.

"Još vjetrovitije u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje će biti i obilnih pljuskova s grmljavinom, uz često i više od 50 litara kiše po četvornome metru. Osim zbog kiše i juga, neke bi rive mogle biti poplavljene i zbog južnog vjetra, poslijepodne i jugozapadnog - mnogima znanih kao oštro i lebić. More će biti umjereno valovito i valovito, prema otvorenome i jače valovito. Uz malo ili čak nimalo sunca i vedrine temperatura zraka većinom će se malo mijenjati. U gorju će biti uglavnom od 14 do 20 °C, u unutrašnjosti Istre ujutro oko 14, poslijepodne pak 22 do 25, a na sjevernom Jadranu najniža 18 do 21 °C, najviša oko 24 °C. Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije uglavnom malo toplije, također uz često obilnu kišu i grmljavinu, mjestimična olujna nevremena te ponegdje poplavljene rive, a moguće su i pijavice. I dok će se s njima suočavati rijetki, valove i jugo će primjećivati svi na otvorenome, pogotovo na moru. Nevolje prijete i zbog prolazno jakog, mjestimice na udare vjerojatno i olujnog oštra i lebića."

Vrijeme tijekom nadolazećeg vikenda bit će promjenjivo na kopnu, a svježe na Jadranu. "I za vikend će na kopnu biti promjenjivo, uz povremenu mjestimičnu kišu, češću i obilniju gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije, dok će u sjevernijim krajevima kiša mjestimice vjerojatno i izostati. No prestanak južine i pad temperatura osjećat će se posvuda! Najviša poslijepodnevna temperatura zraka do srijede će biti uglavnom između 14 i 19 °C, a najniža jutarnja od 7 do 12 °C, u gorju i samo oko 4 °C", kaže prognoza HRT-a.

"I na Jadranu će osvježiti, ali manje nego na kopnu, pa će poslijepodnevna temperatura i dalje na većini Jadrana biti 20 °C i malo viša. No, najniža jutarnja od nedjelje do srijede će vjerojatno biti između 12 i 17. Osim nastavka nestabilnog vremena nevolja će u subotu biti i zbog ponegdje prolazno jake tramontane i bure, a potkraj nedjelje i početkom ponedjeljka zbog ponovno jačanja juga, te prolaznog jugozapadnjaka, te sjevernog i sjeverozapadnog vjetra, na sjevernom Jadranu i bure."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. kolovoz 2022 01:32