POSLJEDNJI VRELI PETAK OVE GODINE

STIŽE JAKA PROMJENA VREMENA! Pljuskovi praćeni grmljavinom obilježit će vikend, temperature padaju i za više od 10 stupnjeva!

 
 Cropix, DHMZ

Za vikend nas čeka ozbiljna promjena vremena u odnosu na posljednje prevruće tjedne, a prvi trzaji kreću već danas kad su od sredine dana mogući prvi pljuskovi praćeni grmljavinom.

Iako ih se danas, prema Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ), najviše očekuje u zapadnim predjelima i na jugu Dalmacije, sutra će padati diljem zemlje, a do nedjelje će već biti i osjetno svježe.

Pljuskovi i grmljavina danas su najvjerojatniji u gorju i unutrašnjosti Istre, dok će uz more sjevernog Jadrana do večeri biti većinom suho i pretežno sunčano, uz uglavnom slab vjetar te mirno ili malo valovito more. Najniža temperatura zraka oko 23 °C, u unutrašnjosti 12 do 15 °C, a najviša između 28 i 33 °C.

DHMZ

Za vikend promjena

Vruće će još i u subotu biti na istoku i jugu unutrašnjosti, ali ne i u zapadnim krajevima, gdje je kiša moguća već prijepodne, a osobito će poslijepodne biti izraženijih pljuskova i grmljavine, ponegdje vjerojatno i olujnog nevremena. Nestabilno će biti i u nedjelju, te osjetno hladnije, poslijepodne često i za desetak stupnjeva nego u četvrtak i petak, ponegdje i u subotu. U ponedjeljak slijedi razvedravanje i nastavak svježine, a prema sredini novoga tjedna i ponovni porast temperature zraka, piše HRT.

DHMZ
Skicirana prognoza DHMZ-a za subotu

Nedjeljno će poslijepodne biti hladnije i za više od 10 °C nego u petak, mjestimice i subotu. Na Jadranu će pad temperature biti većinom manji, ali će nevolje nekima, osim pljuskova, grmljavine i nevremena, prouzročiti najprije jugo, zatim još jača bura, u nedjelju na sjevernom dijelu, zatim i južnije. U većini Hrvatske sljedećih tjedana više neće biti vrućine i sparine kao u dosadašnjem dijelu kolovoza, javlja HRT.

Osim pada temperature te pljuskova, grmljavine i mjestimičnog nevremena, na Jadranu će za vikend nevolje nekima stvarati i vjetar - najprije jugo, ponegdje i jako, zatim još jača bura, najprije na sjevernom dijelu, poslije i južnije. Tijekom ponedjeljka većinom slabljenje bure i razvedravanje, uz samo poneki pljusak, uglavnom na južnom dijelu, a od utorka daljnja stabilizacija vremena, uz zatopljenje.

I dok će na kopnu vrućina uglavnom izostati, ponegdje na Jadranu u drugoj polovini tjedna ponovno može biti i vrućeg dana, ali ne baš ovakvog kakav je bio u dosadašnjem dijelu kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:05