KRENULO JE

Stiže ledeni val sa sjevera, za dio zemlje upaljen crveni meteoalarm! Snažan vjetar već stvara probleme...

U gorskoj Hrvatskoj trebali bi pasti i do 20 centimetara snijega
 Robert Fajt/Cropix/Cropix

U nedjelju vremenski uvjeti za mnoge još nepovoljniji nego tijekom subote. Bit će vjetrovito, ne samo zbog juga, nego i zbog bure, u unutrašnjosti sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, te osobito u kopnenom području najprije kišovito, zatim u mnogim krajevima i snjegovito, ponajviše u gorju, gdje će mjestimice pasti više od 10 cm snijega. Za siječanj ništa neobično, ali mnogima možda iznenađujuće nakon dugotrajnog iznadprosječno toplog razdoblja,

Drugi tjedan siječnja počet će "pravim" zimskim vremenom, znatno bližim prosjeku od onoga prošlih dana. Štoviše, u mnogim će krajevima temperatura zraka čak biti i niža od srednjih vrijednosti ovog dijela siječnja, pri čemu će hladnoću pojačavati često umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu još jača bura, do utorka većinom i olujna, barem na udare, koji će u ponedjeljak na sjevernom dijelu lokalno biti i orkanske jakosti te donositi pahulje. Pritom će na Jadranu nakon još dosta oblačnog, uglavnom na jugu i kišovitog ponedjeljka, prevladavati sunčano, a u unutrašnjosti do utorka pretežno oblačno, uz moguće nalete snijega, zatim sunčanije.

Detaljniju prognozu za HRT donosi Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U nedjelju u istočnim hrvatskim krajevima oblačno, uz sjeverni i sjeveroistočni vjetar te povremenu kišu. Sa zahladnjenjem kiša će ponegdje prijeći u susnježicu i snijeg, posebice u zapadnoj Slavoniji. Temperatura uglavnom od 5 do 10 °C, prema kraju dana niža.

U središnjoj Hrvatskoj ujutro manje hladno nego tijekom dana, a izraženiji pad temperature bit će navečer i u noći na ponedjeljak. U početku će biti kiše, zatim susnježice i snijega, najprije u sjevernim krajevima, pri čemu će biti i vjetrovito, s umjerenim i jakim sjevernim vjetrom.

Vjetrovito i u Gorskom kotaru i Lici uz sjeveroistočnjak, na sjevernom Jadranu buru s često olujnim, podno Velebita mjestimice i orkanskim udarima. I pritom ponegdje na obali i otocima česta kiša, koje će veći dio dana biti i na jugu Like, a drugdje u gorskoj Hrvatskoj susnježica i snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača, mjestimice od 10 do 20 centimetara.

Na sjeveru Dalmacije također bura, lokalno s jakim i olujnim udarima, a prema jugu jugo, koje će u drugom dijelu dana slabjeti. I pritom promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ponegdje uz kišu. Temperatura danju većinom od 10 do 15 °C.

Na jugu Hrvatske između 13 i 16 °C. Umjereno i jako jugo, mjestimice s olujnim udarima, popodne će oslabjeti. Prolazno je moguća kratkotrajna kiša, ali i sunčana razdoblja."

Razmjerno hladno, u početku još vjetrovito i oborine

"U prvoj polovini novog tjedna još hladnije. Povremeni snijeg u kopnenom području u ponedjeljak, mjestimice moguće i u utorak, a u srijedu djelomično razvedravanje. Povremeno će biti umjerenog, u ponedjeljak još i jakog vjetra.

Na Jadranu i dalje bura, u ponedjeljak jaka kao u nedjelju, podno Velebita i uz snježne pahulje, a od utorka će slabjeti. Zamjetno će zahladnjeti, u ponedjeljak još uz dosta oblaka, uglavnom na jugu i mjestimične kiše, a u utorak i srijedu obilje sunčanog vremena", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Upaljen crveni meteoalarm

Za nedjelju je za dio Hrvatske upaljen crveni meteoalarm, koji označava izuzetno opasno vrijeme. Jak vjetar očekuje se na području Kvarnera i Kvarnerića te Velebitskog kanala, a u riječkoj regiji mogući su udari vjetra i do 180 km/h.

- Jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima. Najjači udari vjetra 65-180 km/h. Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom - stoji na stranici meteo.hr pod crvenim upozorenjem za riječku regiju.

Vjetar već stvara poteškoće

Zbog vjetra je zabranjen promet za autobuse na kat, motocikle i vozila s prikolicama na autocesti A7 Rijeka istok-Šmrika, te na dijelu Jadranske magistrale i na Krčkom mostu, a u prekidu su i brojne brodske linije, izvijestio je u subotu navečer Hrvatski autoklub (HAK).

Na Jadranskoj magistrali promet je zabranjen između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Na Krčkom mostu zbog olujnog vjetra zabrana je izdana za motocikle, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 metara, autobuse na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu i osobna vozila koja vuku malu prikolicu.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale mogući su odroni. U priobalju puše jak vjetar.

Savjet vozačima je da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Pojačan je promet na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A3 Bregana-Lipovac u smjeru Slovenije te na pojedinim graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Komiža-Biševo, te trajektne linije: Sumartin-Makarska, Ubli-Vela Luka-Split. Ploče-Trpanj, Sućuraj-Drvenik, Prapratno-Sobra, Split-Vela Luka-Ubli.

U prekidu su i katamaranske linije: Pula-Zadar, Milna-Rogač-Split, Split Rogač-Milna, Sobra (Mljet)-Šipanska luka-Dubrovnik, Korčula-Hvar-Split, Ubli-Korčula-Dubrovnik, Split-Vis, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Bol-Jelsa, Mali Lošinj-Cres-Rijeka;

Trajekt na liniji Trogir-Drvenik Veli-Drvenik Mali ne pristaje u luku Drvenik Mali, trajekt na liniji Šibenik-Kaprije-Žirje ne pristaje u luku Kaprije a katamaran na liniji Jelsa-Bol-Split ne pristaje u Bolu, izvijestio je HAK. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:09