RIJEČ SINOPTIČARA

'STIŽE NAM JAČE ZAHLADNJENJE, DOJAM ĆE BITI PRAVI ZIMSKI' Naša poznata meteorologinja najavljuje drastičnu promjenu vremena, evo kada stiže pogoršanje

Arhivska fotografija
 Goran Šebelić / CROPIX, Srđan Vrančić / CROPIX, Zvonimir Barišin / CROPIX

Sredinom sljedećeg tjedna, prema trenutnim prognozama, u Hrvatsku bi moglo stići osjetnije zahladnjenje i dojam pravog zimskog ugođaja. No, prije toga očekuje nas još nekoliko relativno ugodnih, iako povremeno promjenjivih jesenskih dana.

Kako navodi meteorologinja televizije N1 Tea Blažević, posljednji vikend u rujnu bit će uglavnom sunčan, što osobito vrijedi za jug i istok zemlje. Zapadnije će biti nešto oblačnije, zbog premještanja frontalnog poremećaja, pri čemu može pasti malo kiše u Istri i na Kvarneru, u sjeverozapadnoj unutrašnjosti Hrvatske, uz granicu sa Slovenijom.

Unatoč lokalnim nestabilnostima, idući dani bit će iznadprosječno topli. U jutarnjim satima bit će svježe, na kopnu često uz maglu.

Sredinom idućeg tjedna nazire se promjena vremena, jače zahladnjenje, i dojam će biti pravi zimski, navodi meteorologinja Tea Blažević.

Duž Jadrana i u gorju lokalno će pasti obilnija kiša potkraj srijede i u noći na četvrtak, nakon čega će se zadržati nestabilno i hladnije od prosjeka, barem tako u ovim trenucima pokazuju prognostički materijali. Krajem tjedna temperature će u gorju biti tek koji stupanj iznad ništice, u nizinskim predjelima oko 6-7 stupnjeva, zaključuje Blažević.

O vremenskoj situaciji oglasio se i HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

- U istočnim i osobito južnijim krajevima Hrvatske subota će biti sunčanija i toplija nego u zapadnijima, gdje će biti i mjestimične kiše, osobito na sjevernom Jadranu, gdje bi nekima moglo smetati slabo do umjereno jugo. Budući da se još planiraju berbe grožđa, beračima u zapadnijim krajevima bilo bi mudro ponijeti kabanice jer kiša, ma kako bila slaba, može natopiti odjeću. A ostvare li se mogući pljuskovi, koji bi mogli prouzročiti dulje pauze tijekom berbe - njihovim domaćinima bilo bi dobro osigurati više pića i hrane nego što su planirali za suhu subotu.

Ni u većinom sunčaniju i topliju nedjelju posvuda neće biti suho, a još češća kiša - srećom vjerojatno ne i obilnija - vrlo će vjerojatno padati tijekom ponedjeljka. U utorak ponovno stabilnije, a sredinom tjedna vjerojatno opet oblačnije, vjetrovitije, kišovitije... Stoga će se ponovno povećati vjerojatnost za upozorenja na opasne vremenske pojave, osobito na Jadranu, najavljuje Vakula.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) u najnovijoj prognozi za subotu najavljuje djelomice, u Dalmaciji i pretežno sunčano. Uz povećanu naoblaku u zapadnim predjelima unutrašnjosti te na sjevernom Jadranu mjestimice će pasti i malo kiše. Vjetar slab i umjeren, u gorju i jak jugozapadni, na Jadranu i jugo. Poslijepodne će u središnjim i istočnim krajevima vjetar okrenuti na sjeveroistočni i sjeverozapadni. Najviša temperatura zraka uglavnom između 22 i 27 °C.

U nedjelju u Slavoniji i Dalmaciji pretežno sunčano. Drugdje uz promjenljivu naoblaku mjestimice može pasti malo kiše, na sjevernom Jadranu i poneki pljusak praćen grmljavinom. Ujutro u unutrašnjosti mjestimice magla. Vjetar slab i umjeren, u gorju i jak jugozapadni, a na Jadranu i jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od 13 do 18, u gorju malo niža, a najviša dnevna između 21 i 26 °C.

U ponedjeljak djelomice sunčano, a uz prolazno povećanu naoblaku mjestimice može pasti malo kiše ili poneki pljusak. U srijedu porast naoblake sa zapada uz čestu kišu te lokalno izraženije pljuskove i grmljavinu, a ponajprije na Jadranu može biti i obilne oborine. Vjetar slab i umjeren jugozapadni, u gorju povremeno s jakim udarima. Na Jadranu će puhati i jugo, koje će u srijedu biti i jako te potkraj dana okretati na buru, najprije na sjevernom dijelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:08