RIJEČ SINOPTIČARA

Stiže nam ozbiljno pogoršanje i veliko zahladnjenje, čini se da ljetnom vremenu za par dana dolazi kraj

Još nekoliko dana vladat će iznadprosječno visoke temperature, a već sljedeći vikend najviše dnevne mogle bi pasti ispod 10
Arhivska fotografija
 Josko Supic/Cropix

Nedjelju i početak sljedećega tjedna obilježit će iznadprosječna dnevna toplina, uz često umjeren jugozapadni vjetar u unutrašnjosti te umjereno i jako jugo na Jadranu, a od utorka navečer, prema trenutnim prognozama, dobar dio Hrvatske zahvatit će ozbiljno pogoršanje vremena i, kako se sada čini, stići će nam prava jesen.

Kako prognozira glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula, u nedjelju i ponedjeljak više oblaka, ponegdje i malo kiše, bit će na sjevernom Jadranu, te u unutrašnjosti Istre i gorju. U utorak oborine su vjerojatne i u unutrašnjosti Dalmacije, a sredinom tjedna očekuje nas jače naoblačenje praćeno kišom koje će zahvatiti cijelu zemlju. Na Jadranu su mjestimice mogući i obilniji pljuskovi s grmljavinom. Zapuhat će bura, uz koju će temperatura biti u padu, navodi Vakula.

Prema 7-dnevnoj prognozi DHMZ-a, u srijedu će temperature u unutrašnjosti pasti za oko 5 stupnjeva, a u četvrtak za dodatnih 5, a za vikend bi, primjerice, u Zagrebu, maksimalna dnevna temperatura mogla biti tek 9 Celzijevih stupnjeva. Slično će biti i u Slavoniji, Lici i Gorskom kotaru, dok će pad temperature biti nešto manji u priobalju.

U nastavku slijedi prognoza koju je za HRT pripremila meteorologinja dr. sc. Petra Mikuš Jurković.

- U nedjelju na istoku Hrvatske jutro razmjerno svježe, ponegdje uz rijeke i maglovito. Danju većinom sunčano i ugodno toplo, uz mjestimice umjeren jugoistočni vjetar. Najviša temperatura zraka između 23 i 25 °C.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj. Zapuhat će umjeren jugozapadni i južni vjetar, na sjeveru ponegdje i s jakim udarima. Prevladavat će sunčano, a ujutro je u južnijim krajevima moguća kratkotrajna magla.

Magle može biti i ponegdje u gorskim kotlinama. Na sjevernome Jadranu i u Gorskome kotaru nedjelja najoblačnija, mjestimice i uz malo kiše. U gorju će puhati umjeren jugozapadnjak, ponegdje s jakim udarima, a na moru umjereno do jako jugo.

Jugo će jačati i u Dalmaciji pa će more biti umjereno valovito, prema večeri i valovito. Uz većinom sunčano vrijeme, najviša dnevna temperatura zraka bit će od 25 do 27 °C.

Ponegdje na jugu Hrvatske u zaobalju moguće i 28 °C, uz obilje sunčanog vremena. Duž obale će još prijepodne jugo biti uglavnom slabo, a u drugom dijelu dana postupno će jačati.

I početkom idućeg tjedna na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo, u utorak mjestimice i vrlo jako. U ponedjeljak na sjeveru više oblaka, ponegdje i kiša, a od utorka posvuda oblačnije i nestabilnije, uz povremene oborine, sredinom tjedna moguće i obilnije.

I na kopnu će još u ponedjeljak biti uglavnom sunčano i suho, u utorak postupno dolazi sve više oblaka, uz kišu ne samo u gorju i unutrašnjosti Istre, nego i Dalmacije, a u srijedu će jače naoblačenje uz kišu zahvatiti cijelu unutrašnjost, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:05