‘OLUJE? TEŠKO...‘

Stiže nam radikalna promjena, temperatura u Zagrebu će pasti za više od 20 stupnjeva!

Crveni će meteoalarm u splitskoj i dubrovačkoj regiji na snazi biti do nedjelje. Riječka će regija u "crvenom" biti do subote, kada će prijeći u "narančasto"
 CROPIX

Očekuje se da će toplinski val koji je zahvatio Hrvatsku u srijedu doseći svoj vrhunac, javlja Hrvatska radiotelevizija.

U unutrašnjosti i na Jadranu bit će uglavnom sunčano i vruće, s tim da bi ponegdje moglo biti i izrazito vruće. Postoji manja vjerojatnost da će u popodnevnim satima na sjeverozapadu zemlje biti lokalnih pljuskova. Na nebu iznad Jadrana mogao bi se tijekom dana ukazati pokoji oblak.

Temperature će se tijekom dana kretati između 32 i 37 celzija, a HRT navodi da bi gdjegod moglo biti i 40.

Riječka, splitska i dubrovačka regija trenutno su pod crvenim Meteoalarmom, što znači da vrijeme u njima predstavlja vrlo veliku opasnost. Narančasto je upozorenje na snazi u kninskoj regiji dok je ostatak Hrvatske u "žutom".

- Toplinski val potrajat će do kraja tjedna pri čemu je najveća opasnost od vrućine koja može djelovati na zdravlje na Jadranu, u područjima uz more gdje su osim najviših dnevnih temperatura i noći vrlo tople, ponegdje i vruće. Temperatura se ondje ne spušta ispod 25 Celzijevih stupnjeva. U nekim gradovima primjerice jutros ili jučer ujutro najniža temperatura je bila oko 30, u Splitu je bilo oko 29, u Dubrovniku čak 31 - rekao je u srijedu meteorolog Državnog hidrometeorološkog zavoda Krunoslav Mikec.

Crveni će meteoalarm u splitskoj i dubrovačkoj regiji na snazi biti do nedjelje. Riječka će regija u "crvenom" biti do subote, kada će prijeći u "narančasto". U kontinentalnom će dijelu zemlje do nedjelje vrijediti žuti meteoalarm. Kninska će regija do nedjelje boriti s velikom vremenskom opasnošću.

image

Opasnost od vremena do kraja tjedna

DHMZ

Mikec je HRT-u rekao da velik problem na kopnu predstavlja vlažnost zraka. Istaknuo je kako ista pridonosi osjećaju sparine. Na Jadranu je situacija ponešto bolja zbog bure koja "malo osuši zrak", dodao je meteorolog DHMZ-a. Mikac je naglasio da je kolovoz "i prošle godine bio iznadprosječno topao", ali je bio i "neuobičajeno hladan".

Velike vrućine utječu na zdravlje, što je vidljivo iz pojačanog opsega posla hitnih medicinskih službi, koje bilježe veliki broj telefonskih poziva i intervencija. Pomoć često traže osobe koje su bile izložene vrućini, oni koji nisu uzimali tekućinu ili se nisu pridržavali osnovnih uputa. Zbog toga dolazi do kratkotrajne nesvjestice, sinkope, koja se događa na ulici ili u trgovini.

Visoke temperature mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolest, a rizične skupine su stariji sugrađani, kronični bolesnici i mala djeca. Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova. U kritičnom razdoblju između 11 i 17 sati preporučeno je ne izlagati se direktno suncu, ne izlaziti, boraviti unutra, prozračiti prostore. Ako se izlazi, treba se zaštiti faktorom, kapom i piti dosta tekućine.

Meteorolog DHMZ-a rekao je za HRT da će na prelasku iz ovog u idući tjedan doći do velike promjene vremena koja će sigurno donijeti pad temperature zraka.

- U takvim okolnostima, kada se događa promjena nakon ovakve sinoptičke situacije, vrlo često imamo naoblačenje s kišom, čak onda ozbiljnijom, izraženijom oborinom, te mogućnošću za olujnim nevremenom. Vjerojatnost za ponavljanje srpanjske oluje vrlo je mala - ustvrdio je Mikac.

Prema prognozi DHMZ-a, kiša će u Hrvatsku sa zapada doći već u ponedjeljak u jutarnjim satima. Zajedno s oborinama doći će i zahlađenje. Očekuje se da će temperature u Istri u ponedjeljak pasti na 21 celzij, a na širem riječkom području i 20 celzija. Kiša će pasti i na sjevernom Jadranu, gdje će se temperature u ponedjeljak kretati između 24 i 31 celzija.

image

Promjena vremena dogodit će se krajem ovog tjedna

DHMZ

Kiša bi pak u utorak trebala padati u cijeloj Hrvatskoj. Toga će dana uglavnom biti oblačno, a temperature bi se trebale kretati između 15 i 25 celzija. Na sjeveru i zapadu zemlje bit će najhladnije, između 15 i 19, dok će na istoku i jugu biti nešto toplije. Na istoku bi se temperature trebale kretati između 20 i 29 stupnjeva Celzijusa, a na jugu između 21 i 24.

Zahlađenje će u Zagrebu nastupiti u ponedjeljak u ranim popodnevnim satima, a kiša bi u glavnom gradu Hrvatske trebala početi padati u noći s ponedjeljka na utorak. Temperatura u Zagrebu trebala bi u utorak tijekom dana iznositi 17 celzija. U jutarnjim satima srijede temperatura bi se mogla spustiti na, u ovim trenucima, nestvarnih 12 stupnjeva.

U Splitu će još u ponedjeljak biti vruće, a zahlađenje će doći u utorak. U noći s ponedjeljka na utorak očekuje se kiša, a temperatura bi u utorak trebala biti oko 22 celzija.

Temperatura će su u Rijeci početi spuštati u ponedjeljak, a toga bi dana oko 11 sati trebala pasti i kiša. Pravo će zahlađenje tamo nastupiti u utorak. U jutarnjim se satima očekuje kiša, a temperatura ne bi trebala prelaziti 20 celzija.

Zahladit će početkom idućeg tjedna i u Osijeku, ali ne kao u drugim velikim gradovima. Kiša će u Grad na Dravi stići u utorak u jutarnjim satima, a temperatura bi se toga dana trebala kretati oko 27 celzija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:07