NOVA ISPRAVA

STIŽE NOVA OSOBNA ISKAZNICA Imat će čip i morat ćemo je mijenjati svakih 5 godina

Moderna e-iskaznica neće biti obvezna s navršenih 16, nego tek s 18 godina

Novu osobnu iskaznicu, koja će u sebi sadržavati i elektronički čip, morat ćemo mijenjati svakih pet godina, a ne 10 kako je to do sada bilo, više neće biti obvezna sa 16, nego sa 18 godina, a moći će je imati i dijete čim se rodi.

To su najvažnije izmjene novog Zakona o osobnoj iskaznici koji će Vlada u četvrtak usvojiti i poslati Saboru.

Kao putna isprava

Novu e-osobnu morat ćemo mijenjati svakih pet godina jer će ona služiti i kao putna isprava, pojasnio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, a obvezna će biti samo za punoljetne građane jer će u sebi sadržavati čip na koji će se moći pohraniti elektronički potpis. Kako pojašnjavaju u MUP-u, certifikati se ne izdaju na duži rok jer je snaga današnjih kriptografskih algoritama dostatna za pet godina, a jamstveni rok za čip karticu ne može biti duži od toga. Takva je praksa i u drugim državama članicama EU, poput Finske, Latvije i Portugala.

- Ažuriranje svakih pet godina je potrebno zbog kontrola jer će osobna služiti kao putna isprava - rekao je Ostojić.

Hrvatski građani neće morati odmah mijenjati iskaznice dok im postojeće još vrijede, osobna će imati isti izgled, ali nismo uspjeli doznati hoće li se povećavati dosadašnja cijena od 48,50 kuna s obzirom na ugranju certifikata.

- Neozbiljno je govoriti o cijeni, koja neće bitno odstupati od sadašnje, dok Zakon nije prošao Vladu. Kod svih dokumenata nastojali smo zadržati cijene, koje su pet puta manje nego u EU - poručuje Ostojić.

Elektronički potpis

Prvi put svi hrvatski građani, bez obzira na to imaju li ovdje prebivalište i bez obzira na godine, moći će dobiti osobnu. Sadržavat će čip na kojem će biti pohranjeni podaci, a na čip će se moći pohraniti jedan ili dva certifikata, i to identifikacijski i potpisni. Identifikacijski će služiti za osiguranje e-potvrde identiteta i autentifikaciju zbog pristupa elektroničkim uslugama, npr. u sustavu e-građanin. Potpisni certifikat, tj. elektronički potpis, imat će istu pravnu snagu i zamijenit će vlastoručni potpis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:49