VREMENSKA PROGNOZA

Stiže nova promjena vremena: Prvo južina pa puno kiše, a evo kad će se situacija stabilizirati

Temperatura zraka iznad prosjeka za doba godine, minimalna od 6 do 11, najviša između 8 i 13, a na moru čak do 18 °C

Ilustrativna fotografija

 Damjan Tadic/Cropix

Hrvatsku očekuje u utorak promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Mjestimice će padati kiša, češća na Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj, javlja DHMZ.

Ujutro i dio prijepodneva u unutrašnjosti lokalno magla. Vjetar većinom slab, u višem gorju umjeren do jak jugozapadni. Na Jadranu umjereno i jako jugo te južni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka od 8 do 12, na moru između 12 i 16 °C.

Što se tiče vremena u srijedu, bit će oblačno s kišom, mjestimice i obilnom, na Jadranu s promjenjivom naoblakom mjestimice i u obliku lokalno jačih pljuskova ponegdje praćenih grmljavinom. Umjeren južni i jugozapadni vjetar okrenut će popodne na sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu jako jugo s olujnim udarima i jugozapadnjak pa sjeverozapadnjak na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana.

Temperatura zraka iznad prosjeka za doba godine, minimalna od 6 do 11, na moru od 10 do 14, a najviša između 8 i 13, na obali i otocima od 13 do 18 °C.

Za područje sjeverne Dalmacije za utorak je izdano žuto upozorenje, što znači da je vrijeme potencijalno opasno.

HRT je objavio malo detaljniju prognozu za ostatak tjedna.

"U prvom dijelu utorka u istočnim hrvatskim područjima djelomice sunčano. Popodne porast naoblake i uglavnom navečer ponegdje moguća kiša. Vjetar većinom slab, mjestimice umjeren jugoistočni. Temperatura ujutro od 2 do 5 °C, a najviša dnevna između 9 i 12 °C.

Podjednako razmjerno toplo i u središnjoj Hrvatskoj, uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme, u noći i prijepodne mjestimice i maglovito, a ponegdje tijekom dana treba računati na vrlo malo kiše, posebno poslijepodne i navečer.

Kiše će povremeno biti i u gorskoj Hrvatskoj te na sjevernom Jadranu, moguće već prijepodne te osobito u drugom dijelu dana. U višim će predjelima puhati umjeren i jak jugozapadnjak, na udare moguće i olujan, a na moru će biti umjerenog i jakog juga. Nakon razmjerno toplog jutra dnevna temperatura zraka će na sjevernom Jadranu porasti na vrijednosti od 12 do 15 °C, a u Lici i Gorskom kotaru između 9 i 12 °C.

Umjereno i jako jugo puhat će i na srednjem Jadranu, gdje će, kao i u unutrašnjosti Dalmacije, tijekom dana biti dosta oblaka, mjestimice i malo kiše. Temperatura zraka ujutro od 10 do 13 °C na obali i otocima te od 4 do 8 °C u unutrašnjosti. Najviša dnevna između 12 i 16 °C.

Podjednaka temperatura zraka i na krajnjem jugu Lijepe naše. Uz promjenjivu naoblaku može pasti malo kiše, posebno u prvom dijelu dana. Puhat će umjereno, ponegdje i jako jugo pa će more biti malo i umjereno valovito, uglavnom prema otvorenom i valovito", prognozira dipl. ing. Krunoslav Mikec.

U srijedu kiša pa stabilnije, ali i hladnije

"Srijeda će u unutrašnjosti biti oblačna i kišovita pri čemu mjestimice u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj može pasti veća količina kiše. U četvrtak prestanak kiše te djelomično razvedravanje, a u petak uz malo nižu temperaturu i sjeverni vjetar slabih oborina može biti uglavnom u gorskoj Hrvatskoj.

U srijedu kiša i na Jadranu, uglavnom na sjevernom dijelu mjestimice moguće obilnija, pri čemu ponegdje može i zagrmjeti. Bit će i vjetrovito s jakim jugom i jugozapadnjakom. U četvrtak smirivanje vremena. Zapuhat će sjeverozapadnjak i bura koja će jačati u većinom sunčani, ali i malo hladniji petak", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

HAK upozorava na mokre i skliske kolnike

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Ponegdje u unutrašnjosti ima i magle. Mogući su odroni.

Pozivaju vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila te ne kreću na put bez zimske opreme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 03:45