DRŽAVNA INTERVENCIJA

Stiže novi paket Vladinih mjera: Od rujna će socijalno ugroženi dobivati vaučere za gorivo?

Sličnu je mjeru imao Portugal koji je svim građanima dijelio tzv. autovaučere od 20 eura

Andrej Plenković i Davor Filipović

 Damjan Tadic/Cropix

Hrvatska Vlada u rujnu bi mogla proširiti energetski paket pomoći koji je na snazi od 1. travnja, a na stolu je i opcija izdavanja vaučera za gorivo socijalno najugroženijima. Potvrdio je to danas i premijer Andrej Plenković u HRT-ovoj emisiji "A sada Vlada". Plenković je na pitanje voditeljice o mogućnosti da se vaučerima pomogne najugroženijima rekao kako je Vlada i dosad intervenirala prema ugroženim skupinama te da će takav obrazac i dalje nastaviti koristiti, moguće i kroz vaučere za gorivo.

- Jako je bitno kalibrirati mjere. Nije isto subvencionirate li nekoga tko ima ogromne prihode ili nekoga tko ima ispodprosječne prihode. Zato postoji ideja o vaučerima za, primjerice, gorivo za one kojima baš treba. Na tome rade resorna ministarstva i kada dođe ta situacija, imat ćemo rješenje tog tipa - rekao je Plenković.

Državna intervencija

Vlada je već nekoliko puta intervenirala u cijene goriva. Prvo, zamrzavanjem cijena svih goriva, pa se ta mjera nastavila, ali su premium goriva liberalizirana.

Potom se krenulo sa snižavanjem trošarina i marži trgovaca, da bi posljednja mjera bila ponovno zamrzavanje cijena na dva tjedna, ali ne i na autocestama.

Prostor Vlade za intervenciju u cijene goriva već je poprilično sužen.

Preostaje im još snižavanje trošarina do minimalne visine koju propisuje EU, i to tek 37 lipa na litri benzina i 19 lipa na litri dizela, a PDV, čini se, ne misle dirati.

Mjera vaučera za gorivo vjerojatno bi funkcionirala kao i ona za ugrožene kupce energenata. Vlada je od 1. travnja povećala postojeći mjesečni vaučer za struju s 200 na 400 kuna, koji se može koristiti i za plin, a obuhvat korisnika povećao se za više od 20.000, na preko 82.000.

Troškovi života

S korisnika zajamčene minimalne naknadne i osobne invalidnine obuhvat se proširio i na korisnike nacionalne mirovine, nezaposlene branitelje te civilne stradalnike. Osoba može dobiti vaučer nakon što preda zahtjev u centrima za socijalnu skrb. Oni izdaju rješenje, osoba plati račun, a Fina vraća novac.

Većina država članica EU nije se odlučila za vaučere za gorivo, uz iznimku Portugala koji je svim građanima dijelio "autovaučere" od 20 eura, ali je ta mjera ukinuta i okrenuli su se mjerama kojima su i drugi pribjegli.

To je snižavanje trošarina, a u nekim državama i privremeno snižavanje PDV-a. Njemačka je tako od 1. lipnja odlučila smanjiti poreze za 35,2 centi za litru benzina i 16,7 centi za litru dizela. Mjera će biti na snazi tri mjeseca, a istodobno subvencioniraju i cijenu javnog prijevoza, pa se Nijemci za devet eura mogu voziti svim javno dostupnim prijevoznim sredstvima. Austrija će od listopada svim punoljetnim građanima dati 500 eura kroz "klimatski bonus", ne uvjetujući socijalne kriterije, a novac služi za podmirenje troškova života, među ostalim i visokih cijena goriva.

Hrvatska je po visini izdvajanja za energetski paket pomoći negdje u sredini EU, s više od 600 milijuna eura, odnosno 1,1 posto BDP-a. Najviše je izdvojila Grčka, čak 3,7 posto svog BDP, dok se po ukupnom iznosu izdvaja Njemačka s čak 43,2 milijarde eura, ali prema udjelu u BDP-u to je na razini Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:27