PROGNOZA DHMZ-a

STIŽE NOVI SNIJEG Povremeno bi mogao padati čak tjedan dana, noćas je moguć i na Jadranu

Makarska, 081214.Nakon tjedna kojeg su obiljezile obilne kise, makarsko primorje je obasjalo sunce a na najvisem vrhu planine Biokovo svetom Juri (1762m) je pao snijeg. Iako se blizi pocetak kalendarske zime vrh biokova se zabijelio s tek nekoliko centimetara snijega.Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
 Ivo Ravlić / CROPIX / CROPIX

Nakon kratkotrajnog subotnjeg proljepšanja, nedjeljno je jutro diljem Hrvatske bilo prohladno, ponegdje i sa slabim snijegom, ali temperature su uglavnom bile u plusu. Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, tijekom dana se može očekivati umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz povremenu kišu, a u unutrašnjosti i snijeg.

Na Jadranu je moguća i grmljavina, a u noći na ponedjeljak mjestimice uz obalu i malo susnježice i snijega. Vjetar slab do umjeren većinom sjeveroistočni i istočni, na Jadranu umjerena i jaka bura i sjeverozapadnjak, u Dalmaciji, osobito južnoj poslijepodne jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka od 0 do 6, na Jadranu između 6 i 11°C.

U ponedjeljak se očekuje postupno razvedravanje sa zapada pa će već od jutra na sjevernom Jadranu prevladavati sunčano. U ostalim krajevima ujutro još ponegdje oborine, na kopnu snijeg, a u Dalmaciji većinom kiša. Na južnom Jadranu će se veći dio dana zadržati promjenljivo uz mogućnost za povremenu kišu, u zaleđu i snijeg.

Vjetar u unutrašnjosti uglavnom slab, na Jadranu slaba i umjerena bura i sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka većinom od -7 do -2, na Jadranu između -3 i 2, na otocima do 7. Najviša dnevna od 0 do 5, na Jadranu između 5 i 10°C.

Od utorka će ponovno biti umjereno i pretežno oblačno povremeno s kišom, u unutrašnjosti i snijegom, poglavito u srijedu. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni i istočni, na istoku i sjeverozapadni, a na Jadranu sjeverozapadni i bura, potom jugo koje će jačati na jako i olujno sredinom tjedna. Temperatura zraka uglavnom bez veće promjene, u srijedu niža.

Prema 7-dnevnoj, ali ujedno valja napomenuti i manje pouzdanoj prognozi DHMZ-a, snijega bi u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu moglo biti od srijede pa sve do kraja tjedna.

Prometni problemi zbog snijega

Snijeg otežava vožnju mjestimice u Lici i na autocesti A1 između Bosiljeva i tunela Sveti Rok, izvijestio je Hrvatski auto-klub (HAK).

Zbog niskih temperatura moguća je poledica u unutrašnjosti, osobito na mostovima i nadvožnjacima.

Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema na cestama:

u Gorskom kotaru: DC3 Zdihovo-Delnice-Kikovica, DC32 Prezid-Delnice, DC203 Brod na Kupi-Delnice, DC305 Parg-Čabar, DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja, ŽC5030 Platak-Kamenjak, ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje, ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak, ŽC5060 Bakar-Meja,ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine-Lukovo, ŽC5068 Bukovac-Vrata-Fužine-Zlobin-Hreljin, ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk te ostale županijske i lokalne ceste na području Delnica, Gornjeg Jelenja, Čabra i Vrbovskog.

Zbog susnježice savjetuje se zimska oprema i na širem riječkom području, na području općine Klana, grada Kastva, zaleđa općine Matulji, Opatije, Lovrana i Mošćeničke Drage.

U Lici je zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama: DC42 Saborsko-Poljanak, DC25 Gospić-Karlobag, DC218 Dobroselo-Mazin, DC 218 GP Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo, ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac i ŽC5203 Dobroselo-Brotnja.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

Trajekt na liniji Brestova-Porozina prevozi vozila do tri tone. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:30