VEĆ ZA DVA TJEDNA

Stiže novi val poskupljenja, vlasnik najveće tvrtke za distribuciju u Hrvatskoj: ‘To je balon koji će eksplodirati‘

Od mesa, preko WC papira i banana, do sokova i kave - poskupljuje baš sve. Nove cijene na policama dočekat će nas za manje od dva tjedna

Trgovina, Ilustrativna fotografija

 Neil Guegan/Imagesource/Profimedia/Neil Guegan/Imagesource/Profimedia

Rast cijena svih proizvoda i usluga nešto je s čime se građani bore već mjesecima, no čini se da nas pravi val poskupljenja tek očekuje. Veliki dobavljači najavili su trgovcima čak 60 novih cjenika, te od ožujka cijene idu gore za 10 posto, javlja RTL.

Od mesa, preko WC papira i banana, do sokova i kave – poskupljuje baš sve, i to bez iznimke.

"Poskupljenje je sigurno i na to treba računati. Vi ne možete inflaciju zaustaviti, to je isto kao da pokušavate zaustavljati plimu. Plima kada dođe ona dolazi i nemate tu snagu da je zaustavite, ista je stvar s inflacijom – ona pokriva sve", kaže Branko Roglić, vlasnik grupacije Orbico, najveće tvrtke za distribuciju u zemlji.

"Ja očekujem da će poskupljenja biti do 10-ak posto. Neki proizvodi će poskupjeti više, neki će poskupjeti manje. Ljudi moraju znati da će poskupljenje biti i neka se na to pripreme", ističe Roglić.

Nove cijene na policama dočekat će nas za manje od dva tjedna.

"Radi se o 60-ak dobavljača - o povećanjima koja će stupiti na snagu 1. ožujka, neka će stupiti na snagu u travnju - do onda imamo najave novih cjenika", kaže Martin Evačić, predsjednik HUP-Udruge trgovina

"Uglavnom se tu radi o proizvodima iz uvoza i to bi značilo za trgovce da će morati korigirati svoje maloprodajne cijene a za kupce da će te proizvode u budućnosti na policama pronalaziti po nešto višim cijenama", ističe Ivica Katavić, predsjednik Udruženja za trgovinu HGK.

S trenutačnim cijenama poslovanje je neodrživo, kažu trgovci, ali i distributeri.

"To je balon koji se napuhava i on će eksplodirati, to je sigurno. Mi distributeri nastojimo da ne poskupljujemo svoj posao, da samo prenesemo cijenu koju dobijemo od naših proizvođača, ja se nadam da ćemo u tome uspjeti i da ćemo cijene koje dobijemo od naših proizvođača prenijeti bez dodatnog poskupljenja", zaključuje Branko Roglić.

Istodobno, ministar financija Marko Primorac kaže kako nije čuo za najave novih poskupljenja.

"Nisam upoznat s tom informacijom. Mi ćemo se truditi da napravimo sve što možemo kako bismo ublažili inflaciju", rekao je za Dnevnik Nove TV.

"Već u siječnju, pa i u prosincu, svjedočili smo blažem porastu cijena. On je u studenome bio 13,5 posto, u prosincu 13,1, u siječnju 12,7 posto. Nadamo se da je tome porastu cijena kraj i da ćemo dalje ići k smanjivanju", poručuje ministar Primorac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:38