GENERATION NEXT

Stiže serija podcasta za mlade o zdravlju: ‘Želimo im poručiti da svakom trenutku mogu mijenjati životne navike‘

Podcasti se mogu vidjeti na YouTube kanalu Zaklade.

Jerko Leko, Anita Galić, Renata Gubić, Nikola Pokrivač

Serija podcasta o zdravlju i zdravstvenoj (ne)odgovornosti za mlade „Next Generation“ predstavljena je u Zagrebu. U vremenima kad se mladi sve više otuđuju te ne pronalaze kvalitetne odgovore u duhu vremena na mnoga njihova pitanja, pokrenuta je zajednička inicijativa Zaklade „Hrvatska za djecu“, Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar” Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te think tanka za zdravstvo Health Hub i serija podcasta o zdravlju i zdravstvenoj (ne)odgovornosti za psihofizičku dobrobit Generacije Next. Podcasti se mogu vidjeti na YouTube kanalu Zaklade.

„Kao zaklada Vlade Republike Hrvatske mi nastojimo svojim aktivnostima utjecati na svakodnevno poboljšanje uvjeta života i rasta djece u Republici Hrvatskoj. Ovim podcastima „Od A do zdravlja“ želimo poboljšati zdravstvenu pismenost djece i mladih te učiniti njihov svijet boljim i kvalitetnijim, a roditelje te obrazovno stručno osoblje i samu zajednicu učiniti educiranijima i sigurnijima tako da progovaramo o konkretnim temama jezikom koji je prihvatljiv i zanimljiv djeci i mladima“ - izjavila je upraviteljica Zaklade „Hrvatska za djecu“ Renata Gubić.

Na predstavljanju projekta u hotelu Zonar bili su prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak iz Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, upraviteljica Zaklade Renata Gubić, bivši nogometni reprezentativci, a danas treneri Jerko Leko i Nikola Pokrivač, ali i mladi sportaši – rukometni reprezentativci i igrači RK Zagreb Zvonimir Srna i Paolo Kraljevića, bivša svjetska taekwondo prvakinja Kristina Tomić, bivši odbojkaški reprezentativac Fran Peterlin, plivač PK Medveščak, trener Aktivne Hrvatske Patrik Kramarić te mlada Patricija Ćolić. Predstavljanje je, kao i podcaste, moderirala Anita Galić.

„Jako smo sretni i ponosni što nas je Zaklada „Hrvatska za djecu“ pozvala da zajedno sudjelujemo u ovom projektu prenošenja poruke o bitnim temama koje se tiču zdravlja mladih putem potpuno novog pristupa i korištenja novih informacijskih tehnologija tj. snimanja podcasta, koji su mladima pristupačniji. Mi smo na tragu našeg velikog učitelja Andrije Štampara, koji je uvijek pronalazio nove načine prenošenja poruka o zdravlju te snimao filmove o zdravlju kako bi informirao javnost o istom, odlučili snimati podcaste. Želimo poručiti mladima da je zdravlje bitno, da ga moraju čuvati od samog početka do kraja života, da ga uvijek mogu unaprijediti, da mogu u svakom trenutku mijenjati životne navike i da smo mi tu da im pomognemo“, izjavila je profesorica, a ujedno i ravnateljica Škole narodnog zdravlja Andrije Štampar medicinskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu, Mirjana Kujundžić Tiljak.

image

Patricia Ćolić

Kroz pomno odabrane teme ovih podcasta ili Cool Health Talks-a „Od A do Zdravlja!“ želi se na vrijeme poboljšati zdravstvenu pismenost djece i mladih, učiniti njihov svijet boljim i kvalitetnijim, a djecu i mlade, roditelje, obrazovno i stručno osoblje te zajednicu učiniti educiranijima i sigurnijima, kroz progovaranje konkretne teme koje su itekako prisutne, ali nedovoljno javne, često i nedovoljno rješavane.

Obrađene su tri teme koje su od iznimne važnosti za zdravstvenu, digitalnu i medijsku pismenost mladih: mentalno zdravlje, spolno zdravlje i zdravi životni stilovi. Doprinos podcastima dalo je 12 stručnjaka i mladih relevantnih za tematiku uz interdisciplinarni pristup i neizostavni glas mladih. Ovi podcasti predstavljaju inicijalni zamašnjak Zaklade Hrvatska za djecu uz Školu narodnog zdravlja, da u duhu vremena u kojem živimo, poboljšavamo zdravstvenu, digitalnu i medijsku pismenost mladih na kreativan i suvremen način, baš kao što je naš Andrija Štampar, jedan od osnivača Svjetske zdravstvene organizacije, vizionarski radio desetljećima ranije snimajući filmove o narodnom zdravlju.

Sljedeća generacija (Generation Next), koja se ponekad naziva ‘Generacija Z‘ ili ‘Gen Z‘, uključuje djecu i mlade rođene nakon 1995./1996. Poznati su i kao ‘iGeneration‘ i smatraju se prvom digitalnom generacijom koja neminovno odrasta uz pametne telefone i tablete, a većina ima pristup internetu. Dok su u EU „najrazličitija“ generacija kada je riječ o podrijetlu te najbolje educirani po stupnju obrazovanja, smatraju se najvulnerabilnijom generacijom na više razina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:01