U CENTRU HLADNE FRONTE

Stiže teško zahlađenje i kiša, no to je tek početak! Upravo je izdano upozorenje za još veću promjenu...

Iz DHMZ-a navode kako je u pitanju izraženija promjena uz dotok osjetno hladnijeg zraka sa sjeverozapada

Ilustracija, kiša u Zagrebu

 Damjan Tadic/Cropix

Kao što smo i najavili, stigla je promjena vremena. Nakon što su jučer temperature u velikom dijelu zemlje prelazile 20 stupnjeva, tijekom noći su stigli jako zahlađenje i kiša. No to je tek početak, najavljuju meteorolozi.

Danas će, kako je najavio meteorolog Izidor Pelajić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda za HRT, biti promjenjivo, s kišom i grmljavinom, uglavnom na sjevernom Jadranu i u većini unutrašnjosti, te osjetno hladnije.

U nedjelju prolazno stabilnije i malo toplije nego u subotu, uz umjeren jugozapadnjak, na Jadranu često jako jugo i južni vjetar, ali već navečer slijedi novo jače naoblačenje. Kiše, osobito na Jadranu i u obliku izraženih pljuskova s grmljavinom, bit će ponajviše u hladniji ponedjeljak kad će zapuhati umjeren i jak, na udare ponegdje i olujni sjeverni vjetar, na većini Jadrana još jača bura i tramontana. U gorju može pasti i snijeg.

U utorak postupno smirivanje, ali popodne na kopnu još pokoji lokalni pljusak. Ujutro će biti mraza, koji je moguć i u srijedu ujutro, a kasnije tijekom srijede opet će zajužiti, najavio je Pelajić.

Upravo zbog jače promjene koja nas očekuje s nedjelje na ponedjeljak, DHMZ je izdao posebno upozorenje u kojem najavljuje i mogućnost tuče. Iz DHMZ-a navode kako je u pitanju izraženija promjena uz dotok osjetno hladnijeg zraka sa sjeverozapada te da će se pritom preko nas premještati nekoliko centara niskog tlaka zraka i pripadajući frontalni poremećaji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:00