IZNAD PROSJEKA

STIŽE VELIKO ZATOPLJENJE Vakula objavio što nas čeka ovog tjedna, ali i u nastavku mjeseca

 
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Najveće količine oborine izmjerene na meteorološkim postajama DHMZ-a u nedjelju ujutro bile su 123,5 litara kiše po četvornome metru u Pazinu i 103 litre u Malom Lošinju. Izraženiji pljuskovi s grmljavinom pritom su prouzročili mnogobrojne nevolje i drugdje na Jadranu i područjima uz njega, osobito u Splitu i široj okolici: Na Marjanu je u 14 sati izmjereno 67 litara kiše, a u Makarskoj čak 82 litre, što je više ne samo od prosječne količine za cijeli listopad, nego i od mjesečnih količina oborine u tim mjestima u većini mjeseci ove godine.

Prema prognozi Zorana Vakule za HRT, nastavak novoga tjedna u većini će Hrvatske biti pretežno sunčan te iznadprosječno topao, kao malo koji u ovom dijelu listopada, što će pridonijeti iznadprosječnosti i ovog mjeseca, i cijele ove godine - jedne od najtoplijih u povijesti mjerenja, ne samo u Hrvatskoj, nego i na svjetskom nivou.

Od utorka do kraja tjedna kiše će u većini Hrvatske sasvim izostati. Mjestimični pljuskovi mogući su rijetko gdje, uglavnom u gorju.

Iznadprosječne topline bit će posvuda. Ne samo ovoga tjedna, nego i cijele prve polovine listopada, a vjerojatno i dulje, kao što je bilo u prva tri rujanska tjedna, srednja najviša temperatura zraka bit će ponovno među najvišima u povijesti mjerenja za doba godine, a svježina će izostati i tijekom noći i jutra. I premda vjerojatno neće biti i rekordno visoka, srednja temperatura zraka prva dva, vjerojatno i tri listopadska tjedna pridonijet će održanju srednje temperature zraka dosadašnjeg dijela godine među najvišima u povijesti mjerenja.

Ostvare li se dugoročne prognoze barem prosječne temperature mjeseci do kraja godine, što je sve vjerojatnije, napominje Vakula, i srednja temperatura cijele 2018. godine bit će među najvišima u povijesti mjerenja, a ponegdje vjerojatno i najviša. I to ne samo u, primjerice, Splitu i Dubrovniku, gdje je već dosadašnji dio godine rekordno topao, nego i u nekim drugim mjestima, pa i sa znatno duljim nizom mjerenja, još od sredine 19. stoljeća, kao primjerice u Osijeku, Hvaru, Gospiću i na zagrebačkome Griču.

Stoga je već sada gotovo sigurno da će i ova godina nastaviti niz iznimnih u posljednja dva, pa i tri desetljeća, napominje Zoran Vakula na HRT-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:44