RASTU RIJEKE

Stiže vodeni val: Osijek se priprema za izlijevanje Drave

Ivanovo Selo, 020610.Osim Slavonije poplavljeni su i odredjeni dijelovi Bjelovarske zupanije. Poplave su prisutne u Ivanovom selu i Drazici pored Grdjevca.Foto: Leon Hribljan / BJELOVARSKI LIST / CROPIX
 Leon Hribljan / BJELOVARSKI LIST

OSIJEK, KNEŽEVI VINOGRADI – Poljoprivrednik i stočar iz Kneževih Vinograda Nebojša Nikolić i sedam dana nakon prestanka oborina svakodnevno vozi hranu za stado od 500-tinjak ovaca i janjaca na poharani pašnjak između Kneževih Vinograda i Suze.

Otkako su počele velike kiše, ovce su na istom mjestu, a zalihe hranu su gotovo potrošene.

- Imamo još vrlo malo hrane za njih, a voda se još uvijek ne povlači i problemi su i dalje prisutni – kaže Nebojša, kojemu je propao i veći dio od 7,5 hektara zasađenog kukuruza, a dodatne troškove imat će i za cijepljenje stada od metilja, koji se pojavljuje nakon poplava.

- Prijavio sam štetu u Općini i nadam se da će mi biti isplaćeno sve što sam izgubio – kazao je. Nikolić je tek jedan od desetaka tisuća stanovnika Osječko-baranjske županije kojima su poplave nanijele velike štete, a do jučer u podne u gradovima i općinama zaprimljeno je nekoliko tisuća prijava šteta.

No, taj će broj rasti u danima koji slijede, jer je od srijede na području cijele županije proglašena elementarna nepogoda. Odluka župana Vladimira Šišljagića odnosi se na sve gradove i općine i za štete nastale na poljoprivrednim kulturama, dugogodišnjim nasadima, livadama, pašnjacima, šumama, stoci, građevinama, opremi, zemljištu...

- Gruba procjena je da će ukupna šteta na području županije iznositi najmanje milijardu kuna. Primjerice, suša je prošle godine izazvala štetu od 300 milijuna kuna, a ova poplava je izazvala daleko teže posljedice. Povjerenstva po gradovima i općinama su dobila rok da u sljedećih 50 dana izađu na svaku oranicu, u svaku kuću, podrum, pomoćnu prostoriju i popišu apsolutno svu štetu, a Županija će potom u sljedećih deset dana donijeti rješenje o štetama – rekao je Šišljagić, izrazivši nadu da će Vlada i u ovoj teškoj financijskoj situaciji naći novaca da obešteti građane.

- Svjesni smo situacija u kojoj se država nalazi, ali novac za ovo se mora pronaći. Uostalom mi smo i ranije upozoravali da je 20 milijuna kuna u državnom proračunu premalo za naknadu šteta od elementarnih nepogoda. Ja ću uskoro inicirati i sastanak župana svih pet slavonsko-baranjskih županija kako bismo iskoordinirali aktivnosti i kako bi se šteta nadoknadila u što većem iznosu – istaknuo je Šišljagić.

Osijek se priprema za izlijevanje Drave

I dok još uvijek sagledava posljedice poplave i sanira brojna oštećenja, Dunav i Drava iz sata u sat sve više rastu. Vrh vodenog vala na Dunavu kod Batine očekuje se u petak, a zbog toga su velike pripreme i u Osijeku, pa se primjerice na lijevoj obali Drave isključuje javna rasvjeta, budući da će se Drava preliti na tu stranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 20:45