PROMJENA VREMENA

Stiže zahlađenje i olujna bura, DHMZ izdao crveni meteoalarm za četiri regije

Vjetrovito će biti i u subotu, a posvuda se očekuju niže temperature
 Vojko Basic/Cropix

Prijepodne umjereno i pretežno oblačno, ponegdje uz malo kiše, a u drugom dijelu dana prestanak oborina i djelomično razvedravanje, prognoza je za četvrtak Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Vjetar će biti većinom slab, na istoku umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu će umjereni sjeverozapadnjak i zapadnjak okrenuti na buru, najprije na sjevernom Jadranu gdje će navečer biti i jaka.

Najviša dnevna temperatura od 7 do 11, na Jadranu između 12 i 16 Celzijevih stupnjeva.

Sutra će na Jadranu biti pretežno i djelomice sunčano, dok će u unutrašnjosti biti umjerene i povećane naoblake. U Gorskom kotaru i Lici te drugdje u višem gorju mjestimice je moguće malo susnježice i snijega. Bit će vjetrovito, u unutrašnjosti uz umjeren do jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na Jadranu uz jaku i olujnu buru. Najniža jutarnja temperatura zraka od 0 do 5, duž obale od 6 do 10, a najviša dnevna od 4 do 8 na kopnu i od 9 do 14 °C na Jadranu.

DHMZ je za petak izdao crveno upozorenje zbog izuzetno opasnog vremena izazvanog vjetrom za četiri regije: Velebitski kanal, Kvarner i Kvarnerić, sjevernu i srednju Dalmaciju.

image

Crveni meteoalarm za 15.12.2023.

Dhmz/

Meteorologinja Kristina Klemenčić Novinc je za HRT prognozirala da će kiše danas biti u središnjoj Hrvatskoj uglavnom prijepodne, dok će poslijepodne doći do razvedravanja. Oblačno s kišom će biti i u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu, a i tamo se smanjenje naoblake očekuje sredinom dana. U Dalmaciji će navečer zapuhati bura, kiša će padati povremeno a poslijepodne se očekuju sunčana razdoblja. Oblačno i kišiovito u prvom dijelu dana očekuje se i na krajnjem jugu zemlje.

Zahlađenje se očekuje od petka.

Najviše oblaka bit će u Lici i Gorskom kotaru, gdje povremeno valja računati na slab snijeg, dok će drugdje biti uglavnom suho. U petak će zapuhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u unutrašnjosti Dalmacije bit će i jak, no oslabjet će prema kraju vikenda, javlja Klemenčić Novinc iz DHMZ-a za HRT.

Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević javlja da bi u petak moglo biti susnježice i snijega u gorju, dok će u drugim dijelovima zemlje biti suho i sunčano, a bura će biti jaka. Puhat će jak sjeverac, što će doprinijeti dojmu hladnoće.

Vjetrovito će biti i u subotu, a posvuda se očekuju niže temperature. Za vikend se u gorju očekuju susnježica i snijeg, dok će u unutrašnjosti biti jutarnje magle.

Slabljenje vjetra očekuje se u nedjelju, a i novi tjedan će početi stabilno.

HAK: Kolnici mokri ili samo vlažni i skliski

Kolnici su mokri ili samo vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, mogući su odroni, a ponegdje ima magle, izvijestio je u četvrtak Hrvatski autoklub (HAK).

Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Promet teče otežano na državnoj cesti Dugopolje-Bisko zbog prometne nesreće.

Zbog vjetra su u prekidu katamaranske linije: Ubli-Korčula-Dubrovnik, Vis-Split i Ubli-Vela Luka-Hvar-Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:58