RIBARSTVO U DOBA KORONE

STIŽU FINANCIJSKA SREDSTVA EK podržala zahtjeve Ministarstva poljoprivrede za pomoć ribarima

 Srećko Niketić / CROPIX

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u četvrtak da je Europska komisija podržala hrvatske zahtjeve vezane uz pitanje dodjele financijskih sredstava pomoći ribarstvu, izrazito pogođenim krizom zbog pandemije koronavirusa.

Hrvatska je bila jedna od predvodnica među EU članicama i inicijatorica izmjena zakonodavnih okvira EU vezanih uz pitanje dodjele financijskih sredstava pomoći ribarstvu, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Gospodarsko usporavanje izazvano epidemijom Covida-19 značajno je pogodilo ribarski sektor i ribarstvo, važnu gospodarsku granu od strateškog interesa za Hrvatsku.

Intenzivna suradnja s EU institucijama i državama članicama rezultirala je paketom mjera predloženim od strane Europske komisije, a koji uključuje potporu za provedbu mjere privremenog prestanka ribolovnih aktivnosti te dodjelu kompenzacije uzgajivačima slatkovodne i morske ribe te školjaka za privremenu suspenziju ili smanjenje proizvodnje radi epidemije Covida-19, navodi se u priopćenju.

Privremena obustava ribolova se do sada mogla provoditi isključivo radi bioloških pokazatelja i upravljanja resursima te je ovom izmjenom omogućena provedba ove mjere u periodu od 1. veljače do 31. prosinca 2020. zbog posljedica izbijanja COVID-19. Trajanje takve obustave u ovim okolnostima ne uračunava se u maksimalno moguće trajanje privremene obustave ribolova od 6 mjeseci po plovilu, što je ključno za njezinu provedbu u Hrvatskoj.

U ovoj teškoj situaciji za poljoprivrednike i ribare, izmjenom Uredbe o Europskom fondu za pomorstvo i ribarstvo omogućena je i dodjela kompenzacije sektoru akvakulture kako bi se umanjili negativni učinci ove krize te su obuhvaćene i mjere vezane uz organizacije proizvođača. Tako je povećan postotak sredstava za provedbu planova proizvodnje i stavljanja na tržište s 3 posto na 12 posto prosječne godišnje vrijednosti proizvodnje, a omogućena je i provedba mjere „Potpora za skladištenje“ do 31. prosinca 2020. godine, ističe se.

Pod uvjetom da Vijeće i Europski parlament usvoje prijedlog Komisije, a nema razloga da ne bude tako, predložene mjere pomoći će u zaštiti radnih mjesta, očuvanju opskrbe hranom, veće stabilnosti na tržištu, ublažavanju rizika od gubitka te spriječiti najgori scenarij - zatvaranje tvrtki i obrta koje se bave akvakulturom, ribolovom ili preradom. Donošenje ovih izmjena uvelike će pomoći ovome sektoru i pripremiti ga za održivi oporavak, uz druge mjere donesene od strane Vlade i propisa vezanih uz državne potpore sektoru ribarstva, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 15:10