TRAGEDIJA U AFGANISTANU

STIŽU IZRAZI SUĆUTI OBITELJI POGINULOG VOJNIKA Reagirali premijer, predsjednica, šef Sabora, glavni tajnik NATO-a, američka ambasada...

Kolinda Grabar Kitarović, Andrej Plenković, Tomo Medved, Zoran Milanović
 CROPIX

Nakon pogibije hrvatskog vojnika Josipa Briškog u napadu u Afganistanu, stižu izrazi sućuti njegovoj obitelji od visokih dužnosnika.

Predsjednica: 'U ovom teškom trenutku nadam se da će obitelj stradalog Josipa pronaći snagu utjehe'

Obitelji poginulog skupnika Josipa Briškog sućut je izrazila predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović.

"Izražavam duboku tugu i sućut obitelji poginulog skupnika Josipa Briškog koji je na žalost podlegao ozljedama. U ovom teškom trenutku nadam se kako će obitelj stradalog Josipa pronaći snagu utjehe", stoji u sućuti predsjednice.

Grabar-Kitarović navodi kako iskreno vjeruje u uspješni oporavak ostalih ozlijeđenih vojnika, te kako ćemo ih ubrzo vidjeti u Hrvatskoj.

"Kako sam i sama svjedočila prilikom nekoliko posjeta našim kontingentima u Afganistanu, Hrvatska vojska u ovoj operaciji dokazuje visok stupanj pripremljenosti. Svjesni težine svojih zadaća, hrvatski vojnici pokazuju visok stupanj hrabrosti, morala i vjere u uspjeh međunarodne misije u kojoj sudjeluju, jer se Republika Hrvatska od suvremenih prijetnji poput terorizma štiti i daleko od njezinih granica. U ovom trenutku naše su misli i molitve uz obitelji naših vojnika, posebno Josipa Briškog“, ističe na kraju sućuti predsjednica Grabar-Kitarović.

Plenković: 'Cijela Hrvatska u mislima je s vama'

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u srijedu izraze sućuti obitelji Josipa Briškog, hrvatskog vojnika koji je poginuo u napadu u Afganistanu gdje je sudjelovao u misiji NATO-a.

"Poštovana obitelji Briški, s velikom sam tugom primio vijest o tragičnom stradanju Vašega Josipa, našeg hrabrog mladog vojnika u Afganistanu, nakon bezumnoga terorističkog napada na vozilo u kojem su bili pripadnici Hrvatske vojske. Cijela Hrvatska u mislima je s vama nakon prvog napada ovakvih razmjera u proteklih 16 godina koliko su pripadnici Hrvatske vojske prisutni u Afganistanu u okviru operacija NATO-a", navodi premijer.

Ističe da je žrtva Josipa Briškog podnesena u časnoj i plemenitoj dužnosti, koju je on obavljao hrabro i požrtvovno pod hrvatskom zastavom, što mu hrvatski narod i Vlada nikada neće zaboraviti.

"Molim vas da, u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno, primite izraze iskrene sućuti", zaključuje Plenković.

Jandroković: 'Njegovo ime ostat će trajno zapisano u povijesti hrvatske vojske'

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u srijedu brzojav sućuti obitelji Josipa Briškog, poginulog pripadnika Hrvatske vojske u Afganistanu.

"S velikom tugom primio sam vijest da je vaš sin, suprug i otac, gospodin Josip Briški, podlegao ozljedama u Afganistanu. U ovim teškim trenucima za vašu obitelj, upućujem vam u ime Hrvatskoga sabora i osobno izraze duboke i iskrene sućuti", poručuje Jandroković.

Ističe kako je Josip Briški, sudjelovanjem u međunarodnoj misiji u Afganistanu i svjestan opasnosti koju taj zadatak nosi, pokazao veliki profesionalizam, hrabrost, odgovornost i žrtvu.

"Njegovo ime ostat će trajno zapisano u povijesti hrvatske vojske, na njegovu čast, čast vaše obitelji i svih pripadnika Hrvatske vojske. Poštovana obitelji Briški, moje su misli i molitve s vama u ovom tužnom trenutku", zaključuje Jandroković u brzojavu sućuti.

Medved: 'Ovo je dokaz koliko je stanje u Afganistanu još uvijek opasno'

Žaljenje zbog stradanja izrazio je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

"Hrvatski vojnici su sposobni i opremljeni, ali ovo je dokaz koliko je ta misija opasna i koliko je stanje u Afganistanu još uvijek opasno", kazao je Medved nakon sjednice Vlade izrazivši žaljenje zbog napada na vozilo HV-a u Kabulu. Izražavam nadu i želju za njihov oporavak i povratak u domovinu i da se više nikad ne desi takvo stradavanje", kazao je ministar koji je izjavu dao prije nego što je objavljeno da je najteže ozljeđeni vojnik preminuo.

Upitan kako se može povećati sigurnost hrvatskih vojnika, Medved je odgovorio kako zna da Ministarstvo obrane analizira okolnosti te poduzima sve kako bi omogućila sigurnost hrvatskih vojnika u misijama.

Milanović: 'Potresla me vijest o napadu u kojemu je naš mladi vojnik izgubio život'

Sućut obitelji i žaljenje zbog ovog napada izrazio je i bivši premijer i predsjednički kandidat SDP-a, Zoran Milanović.

'Izražavam sućut obitelji hrvatskog vojnika stradalog danas u Afganistanu. Kao i cijelu Hrvatsku, potresla me vijest o napadu u kojemu je naš mladi vojnik izgubio život, a dvojica njegovih kolega su ranjena. U ovom teškom trenutku, najvažnije je osigurati sve potrebno za njihovo liječenje i oporavak kao i siguran povratak u Hrvatsku. Izražavam punu podršku i obiteljima ranjenih vojnika. Svim njihovim prijateljima i kolegama u Afganistanu zahvaljujem na hrabrosti koju iskazuju u ovoj posebno teškoj situaciji', poručio je Milanović.

Sućut izrazila i američka ambasada

U srijedu poslijepodne službeno priopćenje poslalo je i američko veleposlanstvo. Prenosimo ga u cijelosti:

'Zajednica američkog veleposlanstva s velikom tugom primila je vijest o smrti hrvatskog vojnika koji je ubijen dok je služio u Afganistanu, kao i o ozljedama još dvojice hrvatskih vojnika. Sjedinjene Američke Države izražavaju najdublju sućut ožalošćenoj obitelji i prijateljima hrvatskog vojnika čiji je život oduzet u besramnom napadu. Svima koji su povrijeđeni želimo brz i potpun oporavak.

Gotovo 20 godina Sjedinjene Države i Hrvatska zajedno sa saveznicima bore se protiv terorizma u sklopu brojnih misija u Afganistanu. Danas smo zajedno u žalosti i zahvalnosti prema hrabrosti muškaraca i žena koji riskiraju svoje živote kako bi svijet učinili sigurnijim mjestom.

Zahvalni smo na snažnom i trajnom sigurnosnom partnerstvu s Hrvatskom i spremni smo pomoći u ovom teškom trenutku'.

Sućut glavnog tajnika NATO-a

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je sućut zbog smrti hrvatskog vojnika u Afganistanu, objavila je u srijedu hrvatska misija pri NATO-u.

Zbog toga će pred središtem Saveza u Bruxellesu u četvrtak biti spuštena zastava Hrvatske, priopćila je misija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:26