METEOROLOG NAJAVLJUJE

Stižu nam topli afrički zrak i saharski pijesak koji će obojiti nebo u žućkastu boju. A onda i promjena vremena

Manja količina nestabilnog zraka premješta se sjeverno od Alpa i djelovat će u subotu navečer i u noći na nedjelju

Ilustrativna fotografija

 Dragan Matic/Cropix

Danas će biti pretežno sunčano, oblačnije uz zapadnu obalu Istre, prognoza je za petak Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Vjetar će biti većinom slab, na istoku sredinom dana do umjeren jugoistočni.

Najviša dnevna temperatura od 14 do 19 Celzijevih stupnjeva.

Sutra se očekuje pretežno sunčano vrijeme uz postupni porast naoblake sa sjeverozapada. Navečer i u noći, ponajprije u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj mjestimice može pasti malo kiše. Vjetar većinom slab, na Jadranu do umjeren sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura između -1 i 4, na Jadranu od 5 do 10 °C. Najviša dnevna uglavnom između 13 i 18 °C, javlja DHMZ.

Meteorolog N1 televizije Bojan Lipovšćak javlja da će do promjene vremena doći idući tjedan, a povećanje naoblake stiže već tijekom vikenda.

- Nad naše krajeve u višim slojevima atmosfere nastavlja se pritjecanje toplog zraka afričkog porijekla koji nosi i veće količine saharskog pijeska koji će obojiti nebo u žućkastu boju. Manja količina nestabilnog zraka premješta se sjeverno od Alpa i djelovat će u subotu navečer i u noći na nedjelju u našim sjevernim i istočnim krajevima unutrašnjosti na povećanje naoblake, kaže Lipovšćak za N1.

Promjena vremena slijedi početkom idućeg tjedna, kada se očekuje manji pad temperature, a na sjevernom Jadranu slaba bura. No temperature će i dalje biti iznadprosječno visoke za ovo doba godine.

Mjestimice će u sjeverozapadnim krajevima u unutrašnjosti te u Lici i Gorskom kotaru pasti malo kiše.

Jugo i jugozapadnjak koji će zapuhati sredinom tjedna donijet će povećanu naoblaku i kišu, no i dalje će biti razmjerno toplo. Više oborine se očekuje na Jadranu i uz Jadran. U unutrašnjosti se očekuju temperature od 5 do 12 stupnjeva, a na Jadranu od 10 do 15.

HAK: Povoljni uvjeti za vožnju

Vremenski uvjeti u većem dijelu zemlje povoljni su za vožnju pa se vozi bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje su u tijeku radovi, izvijestio je u petak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog radova na autocesti A1 Zagreb-Ploče-Karamatići zatvoreni su silazni krak čvora Posedarje iz smjera Dubrovnika za Pag, Novigrad i Posedarje, a obilazak je preko čvora Zadar centar.

Zatvoren je i silazni krak čvora Gospić iz smjera Dubrovnika i ulazni krak u smjeru Zagreba, a obilazak iz smjera Dubrovnika prema Gospiću je preko čvora Sveti Rok, a iz Gospića prema Zagrebu preko čvora Perušić.

Na autocesti A7 Rupa-Rijeka zbog radova su zatvoreni izlazni krakovi čvora Učka (Matulji) iz smjera Rijeke i Rupe u smjeru Opatije i Pule te ulazni krak iz smjera Pule i Opatije u smjeru Rupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 08:28