E-PROPUSNICE

STIŽU NOVE UPUTE ZA PUTOVANJA! Istra podijeljena na 9 područja, Međimurje traži neometano kretanje kroz cijelu županiju

 
 Goran Šebelić / CROPIX

Lokalni stožeri Civilne zaštite tijekom jučerašnjeg dana u Nacionalni stožer civilne zaštite uputili su svoje prijedloge reorganizacije rada civilne zaštite na području više jedinica lokalne samouprave kako bi se stanovnicima omogućilo da uz ePropusnice ipak mogu otići iz svog mjesta prebivališta u susjednu općinu ili grad radi kupnje osnovnih namirnica, na benzinsku crpku ili obrađivati zemlju.

Zasad je Nacionalni stožer odobrio zahtjev iz Istre da se od danas građani bez propusnica mogu kretati unutar područja bivših istarskih općina.

Spajanje općina i gradova

Odluka se odnosi na cijelo područje bivše općine Pula, Pazin, Rovinj, Poreč, Buzet i Labin s okolnim općinama, a za gradove Buje, Umag i Novigrad, općine Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj te Bujštinu primjena će početi nakon Uskrsa. To, primjerice, znači da propusnice neće biti potrebne za kretanje stanovnika između gradova Pule i Vodnjana te općina Barban, Marčana, Medulin, Ližnjan, Fažana i Svetvinčenat.

Karlovački Županijski stožer predlaže da se njihovih 17 općina “raspodijeli” na pet gradova kojima gravitiraju. Na taj način bi se zapravo preslikalo teritorijalno stanje jedinica lokalne uprave kakvo je bilo za vrijeme bivše države.

Tako bi se, primjerice, u jednu cjelinu “spojili” grad Duga Resa i općine Bosiljevo, Barilović, Generalski Stol i Netretić i stanovnici tih pet jedinica lokalnih uprava njima bi mogli putovati bez e-propusnica. Prihvaćanjem takvog prijedloga omogućilo bi se da 22.000 stanovnika Duge Rese i tih četiriju općina bez propusnica putuju na području od oko 500 četvornih kilometara.

Gusta naseljenost

Stožer Primorsko-goranske županije uputio je pak prijedlog da se stanovnicima te županije bez ePropusnice omogući prelazak u susjednu općinu ili grad. Navedeno ne bi vrijedilo između graničnih jedinica lokalne samouprave ako je jedna na otoku, a druga na kopnu

Time bi se, smatraju u Županijskom stožeru, riješio problem međuovisnosti pojedinih jedinica lokalne samouprave koje su, uvjetno rečeno, podijeljene u pet subregija, a to su Rijeka i riječki prsten, Gorski kotar, otoci, liburnijski dio Primorja i Primorje Crikvenice i Novog Vinodolskog sa zaleđem.

Stožer Međimurske županije, pak, zatražio je da se njihovi stanovnici bez propusnice kreću prostorom cijele Međimurske županije. Zahtjev objašnjavaju činjenicom da je Međimurje najgušće naseljeni prostor u Hrvatskoj i da se od 30.000 domaćinstava, njih 20.000 bavi nekim oblikom poljoprivredne proizvodnje.

Fluktuacija ljudi

Stožer Osječko-baranjske županije traži “ujedinjenje” gradova i općina po staroj administrativnoj podjeli. Njihov je prijedlog da primjerice jedna administrativna cjelina bude sadašnje područje grada Osijeka te Općina Antunovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo, Vladislavci, Vuka i Šodolovci. Tako bi se i ostali okrupnili oko gradova Beli Manastir, Donji Miholjac, Đakovo, Našice i Valpovo, koje bi uključilo i Grad Belišće.

Iz Osijeka također traže da se “za migracije unutar bivših općina Osječko-baranjske županije i ne izdaju propusnice s obzirom na broj stanovnika i fluktuaciju ljudi koja je znatno manja u odnosu na gradove Osječko-baranjske županije, odnosno da se one izdaju samo ako netko mora putovati primjerice s područja Đakova na područja Osijeka.

Jučer je bio prvi “pravi” dan primjene ePropusnica na terenu, a prema riječima ministra Davora Božinovića, do jučer ih je izdano 639.725. On je istaknuo da je čak 2629 osoba podnijelo zahtjev za propusnicu iako im je određena mjera samoizolacije. Njih 39 zahtjev je podnijelo iz karantene, ali i 28 osoba kojima je dijagnosticiran koronavirus. Svi su ti zahtjevi, naravno, odbijeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:11