KORONA U HRVATSKOJ

Stižu podaci iz županija, u Splitu zaraženo 77 osoba, pad broja infekcija i u Zagrebu!

U Hrvatskoj je jučer zabilježeno 275 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je manje nego u subotu kada je bilo 306 slučajeva
Ilustracija/Arhiva
 Srdjan Vrancic/Cropix

U Hrvatskoj je jučer zabilježeno 275 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je manje nego u subotu kada je bilo 306 slučajeva. Tijekom prijepodneva pratimo izvješća lokalnih stožera o broju novozaraženih. Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite najavili su da će u 14 sati održati konferenciju za novinare.

Šestero djece vrtića u Kaštelima pozitivno je na Covid-19, službeno je potvrđeno Hini u ponedjeljak županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.

Kako se doznaje iz pouzdanih izvora, šestero djece vrtićke dobi nisu imali nikakve simptome bolesti, ali kako je koronavirusom bila zaražena djelatnica vrtića svi su poslani na testiranje kojim je utvrđeno da su zaraženi. Sva su djeca u samoizolaciji, vrtić je dezinficiran, te su provedene sve epidemiološke mjere.

Osim kaštelanske djece virus Covid-19 je ponovno ušao i na Hitnu medicinsku pomoć gdje je zaražen liječnik, tehničar i vozač iz tima.

Splitsko-dalmatinska županija - 77

U protekla 24 sata novozaraženih je ukupno 77, poručili su iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

Najprije su izvijestili da je od ukupno 437 obrađenih testova danas 55 novooboljelih osoba pozitivno na Covid infekciju i to iz Splita 27, Klisa 1, Podstrane 2, Sinja 1, Kaštela 5, Makarske 11, Omiša 1, Vrgorca 1, Solina 1, Runovića 1, Lovreća 3 i Hrvaca 1 osoba.

Naknadno je obrađeno još 145 testova i još su 22 osobe pozitivne na COVID 19 i to iz Splita 11, Kaštela 7, Sinja 1, Solina 1, Šestanovca 1 i Trogira 1 osoba.

Od 55 novooboljelih osoba 13 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1263 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 25 Covid pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se dvije osobe nalaze na respiratoru. Četiri osobe se nalaze u karanteni.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je muška osoba stara 80 godina. Osoba je uz nekoliko teških kroničnih bolesti bila pozitivna i na Covid-19.

Grad Zagreb - 38

U Gradu Zagrebu potvrđeno 38 novooboljelih od Covida-19.

- Jučer je u Gradu Zagrebu testirano 636, 38 je pozitivnih. Šest osoba ima negativne epidemiološku anamnezu, 14 su kontakti, 7 novih je moguća izloženost priliom izlazaka, 9 novooboljelih je uvoz iz BiH. U Štamparu je troje na mikrobiologiji pozitivno. Cijela smjena je u samoizolaciji, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar.

Brodsko-posavska županija - 14

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 14 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2.

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije je 305, dok je broj aktivnih slučajeva 98.

Osječko-baranjska županija - 11

Kao i dan ranije, u zadnja 24 sata na području Osječko-baranjske županije pozitivno na koronavirus bilo je 11 od ukupno 258 uzoraka testiranih u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek. Pet pozitivnih osoba ima prebivalište na području grada Osijeka, dvije na području Općine Ernestinovo, a po jedna na području gradova Đakovo, Našice i Valpovo te Općine Čepin.

Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za 32 kontakta novopozitivnih osoba, pa je sada u samoizolaciji ukupno 296 osoba.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 17 pacijenata od kojih su tri na respiratoru.

Zadarska županija - 6

Na području Zadarske županije šest je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novozaraženih osoba u najvećoj mjeri riječ je o obiteljskim kontaktima te mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja utvrđuju, javlja Stožer civilne zaštite Zadarske županije.

Dvoje novooboljelih je iz grada Zadra, a po jedan iz općina Galovac, Kali, Sali i Stankovci. U samoizolaciji je 334 osoba, nadzor je istekao za njih 5704, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 260 uzoraka.

U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 15 pacijenata oboljelih od Covida-19, od kojih je četvero na respiratoru.


Ličko-senjska županija - 6

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata šest je novooboljelih osoba. Dvije oboljele osobe su s područja grada Novalja te po jedna osoba s područja grada Gospića, Senja, Otočca te općine Udbina (koristi smještaj izolacije na području Šibensko-kninske županije).

Virus je potvrđen i kod dvije oboljele osobe iz Splitsko-dalmatinske županije koje koriste izolaciju u privatnom smještaju na području grada Novalje.

U tijeku je epidemiološka obrada kontakata.

Ukupno je oboljelo 50 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 16 aktivnih slučajeva, 33 osobe su izliječene te jedna osoba preminula.

Dubrovačka-neretvanska županija - 6

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 6 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije muške osobe iz Dubrovnika i jednoj ženskoj osobi iz Zagreba koja trenutno boravi u Dubrovniku, a za koje se utvrđuje epidemiološka veza, te jednoj ženskoj osobi iz Dubrovnika koja je kontakt prethodno otkrivenog slučaja.

Također zaražene su i dvije muške osobe iz Župe dubrovačke koje su kontakti ranijih slučajeva.

Izliječena je jedna osoba iz Zagreba koja je trenutno u Dubrovniku.

Vukovarsko-srijemska županija - 4

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata su četiri nove pozitivne osobe na Covid-19 i to 1 osoba iz Lovasa, 1 osoba iz Bošnjaka, 1 osoba iz Gunje i 1 osoba iz Županje, priopćio je vukovarsko-srijemski Stožer civilne zaštite. Nema preminulih osoba.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 589, od kojih su se 463 osobe oporavile, a ukupno je 9 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 26 osoba hospitalizirano zbog Covid-19 bolesti. U protekla 24 sata testirane su 24 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 7654. U samoizolaciji na području županije je 176 osoba.

Zagrebačka županija - 3

Na području Zagrebačke županije do ponedjeljka u 11 sati evidentirane su 373 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o tri osobe više. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 117 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 245 osoba, a 11 ih je preminulo.

Koprivničko-križevačka županija - 3

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavijestio je javnost kako šesti dan zaredom, Županija bilježi povećanje broja novooboljelih osoba. Pristigli su nalazi testiranih osoba u posljednja 24 sata te su potvrđena tri nova slučaja zaraze koronavirusom COVID-19.

Riječ je o dvije osobe iz đurđevačkog i jednoj osobi s koprivničkog područja. U ovom trenutku poznato je kako je riječ o osobama koje su bliski kontakti ranije zaraženih osoba i jedna je mlađa osoba koja je razvila blage simptome po povratku s ljetovanja.

Primorsko-goranska županija - 3

U Primorsko-goranskoj županiji tri su novozaražene osobe. Riječ je o mlađim ljudima koji su se vratili s godišnjih odmora. Svi su bez simptoma na kućnom liječenju.

Varaždinska županija - 2

U Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. U prvom slučaju radi se o zdravstvenom djelatniku koji je asimptomatski, a koji je po isteku 14-dnevne samoizolacije testiran preventivno prije povratka na posao. U drugom slučaju radi se o 80-godišnjoj ženskoj osobi koja je hospitalizirana, a epidemiološka obrada još je u tijeku.

Ta posljednja dva slučaja povećavaju broj aktivno oboljelih na području županije na 49, a broj osoba koje se nalaze na liječenju u Općoj bolnici Varaždin sada je devet.

Sisačko-moslavačka županija - 2

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, dvije su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Jedna osoba je s područja grada Novske, dok je druga s područja grada Kutine. Kod obje osobe poznat je izvor zaraze.

Krapinsko-zagorska županija

U protekla 24 sata evidentirana je jedna nova osoba zaražena koronavirusom u Krapinsko-zagorskoj županiji, osoba je s područja općine Gornja Stubica, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Trenutno je na području Krapinsko-zagorske županije aktivan 21 slučaj zaraze koronavirusom. U samoizolaciji se nalazi 136 osoba.

Nakon što je odgojiteljica iz Dječjeg vrtića Naša radost u Pregradi zaražena koronavirusom, vrtić i epidemiološka služba poduzeli su sve potrebne mjere, ističu iz Stožera.

Cijeli vrtić je u nedjelju temeljito dezinficiran, dok je epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije u samoizolaciju uputila djecu jasličkih skupina koji su bili u kontaktu sa zaraženom odgojiteljicom, odnosno 27 djece.

U samoizolaciji se nalazi šest odgajateljica dječjeg vrtića, dok su ostali djelatnici u ponedjeljak nastavili s radom.

U Dječjem vrtiću Naša radost u Pregradi cijelo su vrijeme poštivane sve epidemiološke mjere predostrožnosti, a vrtić je u kontaktu s roditeljima koje informira o daljnjem razvoju situacije, dodaje se u priopćenju.

Šibensko-kninska županija - 1

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije jedna je osoba oboljela od zarazne bolesti Covid-19. Radi se o osobi koja boravi na području Vodica, s prebivalištem u Zagrebu. Kontakt je ranije oboljele osobe.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno je 521 osoba: 517 osoba kontakti su oboljelih; četiri osobe javile su se nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja.

Na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije od bolesti Covid-19 liječi se pet osoba. U Šibensko-kninskoj županiji trenutačno je 155 aktivnih slučajeva oboljenja od Covid-19.

Istarska županija - 0

Tijekom protekla 24 sata u Istarskoj županiji ispitano je ukupno 144 uzoraka briseva (100 za administrativne potrebe) na Covid-19. Svi su negativni, nema novozaraženih. Izliječene su 2 osobe.

Trenutno je 63 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 227 osoba.

Bjelovarsko-bilogorska županija - 0

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Danas do 10 sati pristigao je 21 negativan nalaz osoba testiranih na koronavirus, a 52 nalaza još čekamo. Trenutno je u županiji 10 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. Bjelovarsko-bilogorska županija je županija s najmanjim brojem pozitivnih na COVID-19. U našoj županiji trenutno su 122 osobe u samoizolaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:10