AFERA ‘DAJ 5‘

Stižu reakcije na nalaz inspekcije: ‘Žao mi je, sve se prelomilo preko nastavnice matematike‘

"U ovoj priči najviše mi je žao kolegice iz matematike, preko koje se sve ovo prelama."

Sanja Musić Milanović

 Ivana Nobilo/Cropix/Cropix

Nalaz prosvjetne inspekcije u slučaju ‘Milanović‘ komentirao je Jutarnjem dugogodišnji prosvjetar, predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić.

"Nalaz mi zvuči kao onaj slučaj kad te zaustavi policija zbog prebrze vožnje, a onda te kazni i zato što si vozio bez upaljenih svjetala, telefonirao u vožnji i nisi bio vezan sigurnosnim pojasom. Inspekcija je izdala prekršajni nalog školi i ravnateljici zbog nečega što nije razlog izvida, a jedina osoba koja je ovdje predložena za kaznu jest nastavnica", komentira Stipić.

Naime, inspekcija je predložila ravnateljici da nastavnici matematike izda pisano upozorenje zbog promjene ocjene.

"U nalazu prosvjetne inspekcije ništa nije neočekivano. Učenicima su ostale prepravljene ocjene, nastavnica je obilježena, ravnateljica je blago kažnjena, a roditeljica – od koje je sve krenulo – uspjela je ono što joj, kao, nije bila namjera, prepraviti dvije četvorke u petice", kaže Stipić, po kojemu se ovakvim nalazom šalje poruka svim budućim „prepravljačima“ učeničkih ocjena da postoje dva načina kako promijeniti ocjenu.

Prvi je legalan, proizlazi iz zakona, a to je ispit pred povjerenstvom. Drugi način je zakonski nezapriječen, objašnjava, a to je prepravak ocjene na nastavničkom vijeću, dakle u razdoblju između zaključenja ocjena u razredu i sjednice vijeća koje amenuje u međuvremenu promjenjenu ocjenu.

Po Stipiću, na takav se način širom otvaraju vrata koja su dosad bila odškrinuta i kroz koja su se provlačili samo upućeniji. Sada će, smatra šef sindikata, takvih biti i više.

Nalaz je komentirao i profesor geografije i povijesti, Tvrtko Pleić. Po njemu, iz ovoga se naslućuju tek natruhe o mogućem daljnjem postupanju, ali nigdje nije eksplicitno navedeno što je sa zaključnom ocjenom iz matematike.

"Utvrđeni su propusti u administraciji, ali škola nije papir, nego živi organizam. Nejasno mi je što znači da su učitelji upisivali ocjene sa zakašnjenjem. U ovoj priči najviše mi je žao kolegice iz matematike, preko koje se sve ovo prelama. Pisano upozorenje kolegici je šlag na ne tako ukusnoj torti, dano zbog pritiska prve dame, kao i ravnateljice koja ju je očigledno pritisnula čim je ocjena promijenjena. Da je stala iza nastavnice i njezine ocjene, do nje taj mail ne bi ni došao. A probleme nastave matematike, ako postoje jer znamo samo stranu Musić Milanović, ne bi rješavala cijela hrvatska javnost", kaže Tvrtko Pleić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 06:18