OPORBA O AFERI

Stižu reakcije nakon vijesti o USKOK-u u HEP-u: ‘Plenković laže! Ovo zahtijeva samo jednu stvar - njegovu ostavku!‘

Sandra Benčić smatra da još jedna plinska afera pokazuje kako ne postoji kontrola Sabora i Vlade nad energetskim sektorom

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/CROPIX

Za plinsku aferu, radi koje je USKOK u utorak ušao u HEP i izuzeo dokumente, oporba drži odgovornim premijera Andreja Plenkovića tražeći njegovu odgovornost i ostavku, dok vladajući smatraju da bi trebalo najprije utvrditi činjenice, a da se pokazalo kako institucije funkcioniraju.

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) rekao je da je premijer izravni krivac za HEP-ov gubitak i jer država novcem poreznih obveznika dokapitalizira HEP koji to u roku od mjesec dana upropasti.

"Andrej Plenković laže, ne vjerujte čovjeku koji laže", poručio je u izjavi za medije u Hrvatskom saboru, dodajući da će tražiti njegovu ostavku. "Ovo zahtijeva samo jednu stvar – ostavku Andreja Plenkovića", istaknuo je Hajdaš Dončić, a navodi N1.

Za uhićenje bivšeg požeškog gradonačelnika Darka Puljašića i slavonskobrodskog suca županijskog suda Predraga Dragičevića, ustvrdio je da se to u Hrvatskoj, nažalost, događa prečesto.

Komentirajući imenovanja u VSOA-i Hajdaš Dončić je rekao kako se radi o administrativnom djelatniku, osobi koja neće doći na saborski odbor, već samo potpisuje plaće i putne naloge.

Ocijenio je da nije dobro zakonito rješenje da SOA prikuplja podatke za VSOA-u, ali će ga pozdraviti kao prvi korak prema konsenzusu predsjednika i premijera.

Mario Kapulica (HDZ) rekao je, na upit je li ovaj slučaj nezgodan za vladajuće, da je to nezgodno samo za one koji su eventualno napravili nešto zbog čega bi se trebali zabrinuti. "Nitko ne provodi politiku HDZ-a, ako napravi nešto nezakonito, tako je u HDZ-u i u svim drugim strankama. Nadam se i uvjeren sam da to neće biti slučaj, ali neka USKOK kako je najavljeno i zatraženo sve provjeri i neka se ova priča završi".

Dodao je da nije vidio mailove kojima se premijera višekratno upozorava na viškove plina, no da je premijer najavio da će sve biti provjereno i da će se nakon toga reagirati. Upitan vjeruje li predsjedniku Uprave HEP-a Frani Barbariću rekao je kako je to irelevantmo pitanje i da vjeruje premijeru.

Dario Hrebak (HSLS) rekao je da nije neočekivano da je USKOK ušao u HEP jer kao i DORH radi svoj posao, a dobro je za institucije da se afere, koje su vladajućima nezgodne, rješavaju promptnim reakcijama.

"Cijela afera je jako nezgodna i vjerujem USKOK-u, a ne medijima, jer su medijski napisi jedno, a reakcija USKOK-a drugo. To što je USKOK ušao u HEP pokazuje da gdje ima dima ima i vatre", ocijenio je.

Upitan o mogućoj kaznenoj i političkoj odgovornosti, Hrebak je rekao kako ne treba prejudicirati stvari i da treba pustiti USKOK, u koji osobno ima veliko povjerenje, da napravi svoj posao.Upitan je li ih koalicijski partner izvijestio o tom slučaju, Hrebak je rekao da nije, najavivši da bi se ovaj tjedan trebao održati koalicijski sastanak.

image

Sandra Benčić

Željko Puhovski/CROPIX

Sandra Benčić (Možemo) smatra da još jedna plinska afera pokazuje kako ne postoji kontrola Sabora i Vlade nad energetskim sektorom te da se u njemu događa ozbiljan kriminal.

Smatramo da lanac odgovornosti ide od Uprave HEP-a do premijera Plenkovića, jer postoje pokazatelji da je imao informacije da će doći do viškova i situacije u kojoj će HEP gubiti novac, a s druge strane Uprava HEP-a nije objasnila što je učinila da ne dođe do te situacije, ocijenila je.

Po njenim riječima, nalazimo se u nepobitnoj krizi vlasti i pitanje kako građani mogu ući u jesen u uvjetima globalne energetske krize s Vladom koja ju koristi da bi radila malverzacije na plinskom tržištu i da bi nekome pogodovala.

"Ako je premijer lagao da nije znao za to onda bi odmah morao odmah snositi odgovornost, jer lagati građane je za podnošenje ostavke", ustvrdila je Benčić.

Peđa Grbin (SDP) smatra kako objavljeni dokumenti pokazuju da su Vlada, Filipović i Plenković lagali te da je Uprava HEP-a bila svjesna da nastaje ogromna šteta i rizik.

Upravi HEP-a, Filipoviću i Plenkoviću "bilo je potpuno bjelodano kako će se dogoditi situacija da se viškovi plina moraju prodavati po besramno niskim cijenama, da će se netko time okoristiti", kaže Grbin, dodavši da će štetu koja nastaje za HEP morati platiti građani koji već sad svojim novcem dokapitaliziraju HEP.

Grbin je podsjetio na bivšeg premijera Ivu Sanadera i kako je rekao, "plinski biznis, Karamarkovo muljanje s plinom i naftom, aferu Ina i sad HEP".

Poveznica su tri slova, a to je HDZ, izjavio je šef SDP-a, poručivši da Uprava HEP-a mora otići.

"Riba smrdi od glave, a Filipovića pozivam da napokon smogne hrabrosti i kaže otvoreno koji su to predatori koje je spominjao, koji sjede na grbači Hrvatske i protiv kojih se navodno bori”, dodao je Grbin, rekavši kako su izjave premijera da sve treba istražiti "pljuvanje u lice svakom građaninu".

Božo Petrov (Most) smatra da se to što se događalo u HEP-u slobodno može nazvati kriminalom.

"Dobro je da su objavljeni ti mailovi (u Nacionalu) jer sad znamo da svi putevi vode do Andreja Plenkovića. A to što on ne zna i što ima amneziju svaki put kad se događa neki problem s ljudima koje on bira i postavlja, samo pokazuje da ne može pronaći drugačije ljude, nego one koji na kraju završe u korupciji, klijentelizmu i kriminalu", rekao je Petrov.

image

Božo Petrov

Tomislav Kristo/CROPIX

Odgovoran je onaj koji postavlja ljude koji kradu, dodao je. Petrov kaže i da HEP nije postupio kako treba i da se ovo može okarakterizirati kao kriminal.

"Tko je postavio čovjeka koji je proveo kriminal? Andrej Plenković. Tko je odgovoran - baba Mara na placu ili Andrej Plenković? Plenković je postavio čovjeka i, kako se to vidi iz medija, bio je o svemu obaviješten", ustvrdio je.

Zato USKOK ne treba biti samo u HEP-u, nego mora malo svratiti i preko puta na Markovu trgu, u Banske dvore, izjavio je Petrov dodavši: "Tamo također treba potražiti popriličan broj odgovora na brojna pitanja", smatra Petrov.

Mario Radić (Domovinski pokret) smatra da je sve ovo osobni rat ministra Filipovića s Franom Barbarićem (HEP). Kaže kako ispada da je Andrej Plenković znao o čemu se tu radi.

"Je li imao dvije strane iste priče, jednu od Filipovića, a jednu od Barbarića, ja to ne znam. Ako je imao potpuno isto, on je potpuni krivac. Uostalom, on ih je postavio obojicu. Dozvoliti da država bude talac i da ovakve štete nastanu iz razloga što je netko zamislio u svojoj glavi da ga je čovjek, kad je bio kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba, rušio, da ulazi u osobni rat i da svi skupa zbog toga ispaštamo, to je skandal svih skandala”, izjavio je Radić.

Kaže da će premijer Plenković "morati objasniti izjavu da nije bio upozoren na viškove plina", jer, smatra Radić, iz objavljenih mailova (u Nacionalu) ispada suprotno.

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) smatra da ovo nije afera HEP, nego afera HDZ, "sto i neka u doba vladavine Andreja Plenkovića".

Ovo je još jedan dokaz ili nesavjesnog vođenja državnih tvrtki ili svjesnog vođenja državnih tvrtki u daljnju dubiozu kako bi se pojedinci bogatili, ocijenio je.

"Ako ovo ne zaslužuje izvanrednu sjednicu Sabora, onda ne znam što zaslužuje jer se Hrvatska nalazi u izvanrednom stanju. Uprava HEP-a trebala bi podnijeti ostavku, ali i ministar Filipović jer je bio upoznat sa situacijom, a nije pravodobno reagirao”, zaključio je Pavliček.

Reagirao je i predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

"Iz prvih informacija koje saznajemo iz medija jasno je da istražne institucije naše države imaju puno posla. Mi kao oporba tražimo odgovore i odgovornost. Učinjena šteta, koja se prema prvim izračunima kreće oko 200 milijuna eura, novac je svih nas građana. Nova Opća bolnica u Puli koštala je oko 100 milijuna eura, što znači da su dvije bolnice ‘otišle u vjetar‘ zbog nemara ili nečinjenja. To je nevjerojatna brojka i svatko tko se pokaže odgovornim, mora podnijeti ostavku, bez iznimke.

Dok se istragom ne utvrde sve činjenice, premijer je dužan odgovoriti na pitanja koja ‘vise u zraku‘, počevši od toga zašto nije govorio istinu o saznanjima o viškovima plina te zašto Vlada nije pravovremeno reagirala na dopise kako bi spriječila gubitke HEP-a. Što se tiče nadležnog ministra Filipovića, pomalo je bizarno da ovih dana govori da plin nije njegov posao, dok se do prije nekoliko mjeseci petljao u sastav miješanog mesa i cijenu čipsa", izjavio je Paus, komentirajući aferu HEP.

- Energetska kriza bila je jedan od glavnih uzročnika inflacije, čiju cijenu plaćaju građani i poduzetnici. Zato je odgovorna energetska politika trebala biti apsolutni prioritet Vlade, a vidimo da to nije tako - zaključio je predsjednik IDS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:11