PROMJENA VREMENA

Stižu zahlađenje i snijeg, DHMZ zbog jake i olujne bure izdao crveno upozorenje za tri regije

Na riječkom području se očekuju najjači udari vjetra 65-180 km/h, a u Velebitskom kanalu 100-150 km/h, a na području Kvarnera i Kvarnerića 65-120 km/h
 Cropix, Dhmz/

Danas prema najavama meteorologa stiže nova promjena vremena s većim zahlađenjem. Očekuje se da će kiša tijekom dana prijeći u susnježicu i snijeg, a na obali će puhati jaka i olujna bura.

Oblačno s povremenom kišom koja će u unutrašnjosti uz pad temperature prijeći u susnježicu i snijeg, najprije u gorju, a u nizinama u drugom dijelu dana, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za nedjelju. Stvaranje snježnog pokrivača vjerojatno je uglavnom u gorju. Na Jadranu glavnina kiše u prvom dijelu dana, a popodne su moguća kraća sunčana razdoblja. Vjetar na kopnu umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni, ponegdje i s olujnim udarima. Na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura s olujnim udarima, podno Velebita i orkanskim, pa je duž obale sjevernog Jadrana vjerojatan snijeg nošen vjetrom. U Dalmaciji još prijepodne jugo. Temperatura zraka u unutrašnjosti od 4 do 9, popodne u osjetnom padu, na Jadranu najviša od 10 do 15 °C, javlja DHMZ.

Meteorolozi DHMZ-a su proširili crveno upozorenje zbog izrazito opasnog vremena s područja Velebitskog kanala i na riječku regiju te područje Kvarnera i Kvarnerića, i to zbog jake i olujne bure koja će podno Velebita biti i s orkanskim udarima. Na riječkom području se očekuju najjači udari vjetra 65-180 km/h, a u Velebitskom kanalu 100-150 km/h, a na području Kvarnera i Kvarnerića 65-120 km/h.

DHMZ je narančasti meteoalarm izdao za zapadnu obalu Istre te za sjevernu Dalmaciju, također zbog mogućnosti vrlo jake bure.

Za Slavoniju i dalje nema upozorenja, dok je za ostatak zemlje na snazi žuti meteoalarm zbog potencijalno opasnog vremena. Snijeg se očekuje u zagrebačkoj, karlovačkoj i gospićkoj regiji.

image

Meteoalarm DHMZ-a za nedjelju, 7.1.2024.

Dhmz/

Promjena vremena bi do sutra mogla stići i na istok zemlje, pa je za sutra za tu regiju izdano žuto upozorenje, dok za sutra upozorenja nema za karlovačku regiju.

image

Meteoalarm DHMZ-a za ponedjeljak, 8.1.2024.

Dhmz/

Umjereno do pretežno oblačno, u unutrašnjosti povremeno uz malo snijega, a na jugu Dalmacije i s ponekim pljuskom. Vjetar umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na sjeverozapadu zemlje s jakim udarima. Na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim, pod Velebitom i orkanskim udarima. Temperatura od -5 do 0 °C. Na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije većinom od 2 do 8, a duž obale od 5 do 10 °C, prognoza je DHMZ-a za ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 07:49