PREDSJEDNIK HNS-A

Stjepan Čuraj bit će novi ministar graditeljstva? ‘Ima velike šanse da zamijeni Horvata‘

Iz Vlade ne demantiraju ove neslužbene informacije već samo kažu kako neće ništa potvrđivati do koalicijskog sastanka u 12 sati

Stjepan Čuraj

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj izgledni je novi ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, neslužbeno je potvrđeno Jutarnjem listu.

Sugovornik iz HDZ-a kaže da to nije još do kraja sigurno, ali da ima velike šanse da zamijeni uhićenog, pa razriješenog ministra Darka Horvata.

Iz Vlade ne demantiraju ove neslužbene informacije već samo kažu kako neće ništa potvrđivati do koalicijskog sastanka koji je najavljen za 12 sati, a na kojem bi se definitivno trebalo znati ime novog ministra.

Stjepan Čuraj kao koalicijski partner HDZ-a s jednim saborskim zastupnikom aktualni je državni tajnik u Ministarstvu financija, a prije toga bio je saborski zastupnik.

Po struci je pravnik i ekonomist iz Osijeka, a s građevinom nije imao puno doticaja, osim što je član Stožera za obnovu Banije, pa valjda u Vladi misle da je upoznat s obnovom. HNS u ovom mandatu nije imao ministra u Vladi, ali uz Čuraja, imaju i svog državnog tajnika upravo u Ministarstvu graditeljstva, Željka Uhlira.

Odluči li se Plenković na taj potez, pitanje je što će reći Radimir Čačić koji je već najavio da neće glasati za bilo koji prijedlog za novog ministra.

Inače, Čuraj, kako je nedavno pisao Jutarnji, od svih 10 državnih dužnosnika kojima ministarstva plaćaju najam privatnih stanova, s obitelji živi u najvećem i najskupljem stanu u Zagrebu.

Čuraj je, naime, 27. listopada 2020. unajmio četverosobni stan od 112,55 četvornih metara na Črnomercu, koji mjesečno plaća 9103 kune, ili 1213 eura, s time da mu Ministarstvo plaća najam 90 kvadrata u iznosu od 6753,40 kuna, koliko ima pravo prema Uredbi, a ostatak od 2350 kuna plaća sam.

- Kada sam došao na dužnost, prva dva mjeseca sam putovao iz Osijeka u Zagreb, ali nisam imao pravo na službeni auto i putne troškove, vidio da mi je to neisplativo i odlučili smo da ćemo se preseliti u Zagreb cijela obitelj, supruga i dvoje djece. Tražio sam četverosobni stan jer imam muško i žensko dijete, no Državne nekretnine nisu imale takav stan, pa smo tražili privatni najam - pojasnio je Čuraj koji kao državni tajnik ima plaću od 16.400 kuna.

U njegovu i vlasništvu supruge je stan u Osijeku od 120 četvornih metara, koji su kupili od plaće i kreditom. Vrijednost stana nešto je veća od milijun kuna. Ima i trećinu suvlasništva nad stanom u Osijeku od 55 kvadrata, što je naslijedio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:38