OBITELJSKO NASILJE

'STJEPAN JE VOLIO POPITI, ALI NIKAD NIJE BIO NASILAN' Mještani Kijeva u šoku nakon brutalnog ubojstva policajca

Stjepan Cerovšek je iznenada potegnuo nož na policajca Grabića i zario mu ga u prsa od čega je nesretni policajac preminuo na putu do Hitne pomoći. Zatim je krenuo na njegova mlađeg kolegu Velića Grgića kojemu je zadao više ubodnih rana po rukama.
 Nikša Stipaničev/CROPIX

Stjepan Cerovšek (61) iz Kijeva ubio je u petak navečer oko 20 sati u Kijevu policajca Antu Grabića i ranio njegova kolegu Joška Velića Grgića koji su se zatekli u njegovoj kući kako bi intervenirali zbog prijavljenog obiteljskog nasilja. Cerovšek je iznenada potegnuo nož na policajca Grabića i zario mu ga u prsa od čega je nesretni policajac preminuo na putu do Hitne pomoći. Zatim je krenuo na njegova mlađeg kolegu Velića Grgića kojemu je zadao više ubodnih rana po rukama.

- Pacijent je imao nekoliko posjekotina po tetivama lijeve ruke. Posjekotine su sanirane i zašivene i pacijent je sada u dobrom stanju te se osjeća dobro – kazao je ravnatelj kninske Opće bolnice Hrvatskoga ponosa Oliver Ojdanić, piše Slobodna Dalmacija.

Cerovšek je, nakon zlodjela pobjegao, no kninska policija ubrzo ga je opkolila pa se nakon toga predao. On je, prema podacima policije, otprije poznati obiteljski nasilnik, a u Kijevo je doselio iz Hrvatskog zagorja zajedno sa suprugom i troje djece. Preminuli Ante Grabić rodom je iz Podosoja kod Vrlike, a službovao je u Kninu. Bio je i sudionik Domovinskog rata, kao i njegov ranjeni kolega Joško Velić Grgić.

'TKO JE NA INTERVENCIJU POSLAO GRANIČNE POLICAJCE?' Sindikat traži da se za ubojice policajaca uvede doživotni zatvor

Mještani Kijeva u nevjerici govore kako je ubojica bio miran čovjek koji nije s drugim mještanima ulazio u konflikt. Dio mještana spominje kako je policija često posjećivala dom Cerovšekovih zbog obiteljskog nasilja, no dio mještana, uključujući i načelnika općine govori kako za obiteljsko nasilje u toj obitelji nisu čuli. Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske, potvrdila nam je da je Stjepan Cerovšek ipak evidentiran zbog prijava za nasilje u obitelji.

Ubijenog policajca u Kijevu su svi dobro poznavali i pamte ga kao dobrog i čestitog čovjeka. U petak, nekih pola sata prije samoga ubojstva, Cerovšek je u obližnoj trgovini kupio pivo i ničim nije odavao agresiju.

- Ništa nije upućivalo da će se nešto ovako dogoditi. Nisam primijetila da je bio pod utjecajem alkohola. Kupio je jednu pivu, popio je ispred dućana i otišao. Dobro poznajem tu obitelj, on je iz Samobora, a supruga mu je iz Kijeva. O obiteljskom nasilju u toj obitelji nije se pričalo, to je njihova stvar i nitko se nije u to petljao. Znam samo da Stjepan nije bio nasilan čovjek. Jedino je volio popiti, a taj alkoholizam je inače problem malih mjesta poput Kijeva – kroz suze nam govori, tragičnim događajem potresena, prodavačica Lidija.

Cerovšekove je poznavala i Kijevljanka Marija koju smo zatekli u selu.

- Poznajem ženu od Cerovšeka, družili smo se zajedno u našem klubu. Ima troje djece, a dvije cure su joj na fakultetu. Oni su se u obitelji svađali već godinama. Stjepan je bio alkoholičar, ali nikad prema nikome u selu nije bio nasilan. On obično uzme u trgovini svoje piće i ide svojim putem – govori nam Marija, a da ubojica nije bio nasilan potvrđuju i drugi mještani.

- Znam dobro Cerovšekove. Nije trebalo ovako završiti, nije bio agresivan ni nasilan čovjek – govori nam Kijevljanin Mijo, a njegov imenjak, također iz Kijeva tvrdi nam da ubijeni policajac nikome u selu nije učinio zlo.

- Ante se nikome u selu nije zamjerio. Namjeravao je uskoro ići u mirovinu i time je ova tragedija veća – govori nam uzrujani Kijevljanin, a njegov sumještanim Ante opisuje ubojicu kao notornog alkoholičara.

- Odlično znam tu familiju. Policija je puno puta dolazila zbog njihovih obiteljskih problema. On je bio pijanac, nisam ga nikad vidio trijeznog, ali bio je vrijedan čovjek, radio je po čitavi dan. Znao sam dobro i policajce, a s ranjenim policajcem Joškom sam bio zajedno u vojsci. Obadva su izvanredni i čestiti ljudi. Nije mi jasno kako su tako naivno nastradali, vjerojatno nisu očekivali takvu reakciju – zaprepašten je Ante.

Načelnik Općine Kijevo Ivan Stjepan Bajan kazuje nam kako nije čuo za obiteljsko nasilje u obitelji Cerovšek, a za Stjepana govori da nije bio nasilan čovjek.

- Ovo je jedna od najvećih tragedija koja se dogodila u Kijevu. Poznavao sam dobro i ubijenog policajca koji je bio cijenjen u selu i obitelj Cerovšek koja je bila jedna uobičajena obitelj. Stjepan nije bio nasilan čovjek. Netko će jedino reći da je možda malo volio popiti i to je sve – kazao je načelnik Bajan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 04:22