INTERVJU

Stjepan Kožić: Napadati su me počeli kad je Mihael Zmajlović izgubio posao

Zagrebački župan proziva HSS i SDP tvrdeći kako su odlično surađivali sve dok nisu krenule računice za lokalne izbore
Stjepan Kožić
 Bruno Konjević/Cropix

Dosadašnji župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, ujedno i najdugovječniji hrvatski župan od 2001. godine, u svibnju ide po novi, šesti mandat. Prelomio je, kaže, kada su ga donedavni suradnici počeli "napadati ispod pojasa, kalkulirati i sami krenuli u borbu za čelno mjesto županije".

A politička je situacija u šestoj po veličini hrvatskoj županiji prilično zamršena. Kožić je, naime, u posljednji mandat župana ušao kao HSS-ovac i uz podršku SDP-a. Zamjenica mu je bila SDP-ovka Nadica Žužak.

Potom je izašao iz HSS-a, osnovao svoju stranku, raskinuo sa SDP-om, a u tome ga je podržao HDZ. Žužak je ostala njegova zamjenica, ali u zategnutim odnosima. Ne iznenađuje stoga da se posljednjih godinu dana župan i njegova zamjenica optužuju za laži, klevete, mobing, političke osvete i udarce ispod pojasa.

Inače, Kožića je županijski HDZ i sada podržao u borbi za novi mandat, a već je odlučeno da će mu zamjenici biti Damir Tomljenović i Ervin Kolarec, inače zamjenik bivšega gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića, osumnjičenog u aferi Janaf.

Na prošlim ste izborima izašli iz HSS-a, raskinuli sa SDP-om i potpisali suradnju s HDZ-om. Vaši protivnici govore da ste onda bili u dobrim odnosima s Draženom Barišićem, što objašnjava zašto je njegov donedavni zamjenik Kolarec sada predložen za vašeg zamjenika u županiji.

- Ovakvi spinovi i podvale traju posljednjih godinu dana. Da odgovorim redom. HSS danas nažalost nema nikakve veze sa selom niti vrijednostima koje je generacijama zastupao i prijeti mu nestanak iz hrvatske politike. Zato sam odlučio izaći iz stranke da bih dio tih vrijednosti sačuvao.

Što se SDP-a tiče, tu je suradnju raskinuo sam SDP. Praktički do sredine 2020. SDP-ova zamjenica je bila moja desna ruka i odlično smo surađivali. Baš sam bio ponosan, bili smo kao mala Njemačka, ali onda su krenule računice prije lokalnih izbora i sve je kulminiralo ljetos kada je Mihael Zmajlović ostao bez posla jer je izgubio saborski mandat. Tada su krenuli svi napadi ispod pojasa.

Vaš protukandidat za mjesto župana Mihael Zmajlović stavlja pred vas ozbiljne optužbe. Među ostalim, optužuje vas za uhljebljivanje, pogodovanje, političku trgovinu, zapošljavanje obitelji. Kako odgovarate na te optužbe?

- Sve te optužbe i podvale su dio Zmajlovićeve predizborne kampanje. On će se, nakon poraza na izborima u svibnju, prvi put u životu naći na tržištu rada jer je u međuvremenu, nakon koalicijskog partnera i mjesta predsjednika Županijske skupštine, uspio izgubiti i saborski mandat. No, uvjeren sam da stanovnici županije jako dobro znaju tko je Stjepan Kožić i da postoje dobri razlozi zašto mi godinama iznova daju povjerenje.

Činjenica je ipak da su u županijskim tvrtkama, Razvojnoj agenciji Zagrebačke županije i Županijskoj upravi za ceste, zaposleni vaša kći, sin i nećak?

- I za izbore 2017. godine isti su bili zaposleni u navedenim institucijama i tada to gospodinu Zmajloviću nije bio problem. Svi oni imaju kvalifikacije potrebne za poslove koje obavljaju i zaposleni su putem javnih natječaja.

Neki su zaposleni i prije nego što sam postao župan, ali kad nemate što drugo prigovoriti, onda i od toga radite problem. Ja sam uvijek predano radio za dobrobit stanovnika županije, nisam imao vremena za podmetanja i laži. Ja idem u kampanju sa svojim djelima i obrazom, a oni sa svojim spinovima. Građani će na kraju odlučiti tko će bolje raditi u njihovu korist.

U županiji je, također, za vrijeme vašeg posljednjeg mandata, kako kažu službeni podaci, zaposleno dvostruko više službenika. Je li zbilja potrebno tristo službenika u županijskim uredima?

- I to je podvala. Preuzeli smo, kao i sve druge županije, zaposlenike Ureda državne uprave, čime su županije dodatno osnažene preuzimanjem novih ovlasti. I to je taj famozni rast od 150 zaposlenika u županiji. Pritom, upravo je moja zamjenica iz redova SDP-a (Nadica Žužak, op. a.) bila koordinator za preuzimanje spomenutih ljudi i jako dobro zna o čemu se radi.

Zagrebačka županija još muku muči s posljedicama potresa. Prema procjenama, riječ je o 1,2 milijarde kuna štete koja se mora sanirati. Kako to planirate učiniti?

- Za štetu od prvog potresa osigurali smo 10 milijuna kuna propisanih Zakonom o obnovi kao udio županije, a zadovoljan sam jer smo se izborili da država na sebe preuzme kompletno financiranje obnove nakon petrinjskog potresa i na našem području. Mi smo se kao županija pobrinuli da nakon oba potresa oštećene objekte u školstvu i zdravstvu što prije osposobimo za rad, ne čekajući državu.

Tamo gdje možemo svojim sredstvima raditi, već radimo. Paralelno nastavljamo s poboljšanjem uvjeta života i rada u našoj županiji - gradnjom škola, sportskih dvorana, te razvojem regionalnog centra za kompetentnost. Brojkama rečeno, u obnovu i nove objekte u školstvu uložili smo više od 306 milijuna kuna i podigli smo jako standarde u proteklom mandatu.

Koji su infrastrukturni i komunalni projekti u planu ako izborite još jedan mandat župana?

- U tijeku su 883 milijuna kuna vrijedni radovi na projektu EU "Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije - Zagreb istok" koji se moraju dovršiti jer njima trajno i kvalitetno rješavamo opskrbu vodom za istočni dio županije. Također, kako sam prvih 10 godina inzistirao na ulaganju i opremanju poduzetničkih zona, što se pokazalo vizionarskim, sada smo županija u kojoj se proizvode Rimčevi automobili, dijelovi za Mercedes i uskoro dijelovi za avioindustriju, što je dosad bilo nezamislivo.

Prošle smo godine tako imali 1500 više zaposlenih nego prethodne, unatoč koroni. Također, želim konačno riješiti integrirani prijevoz u cijelom zagrebačkom prstenu, za što trebamo zajednički raditi s Vladom i Gradom Zagrebom. Za to treba dodatno uložiti i u ceste i željeznice, a to se ne može riješiti isključivo županijskim sredstvima.

Lani ste potvrdili sve glasnija nagađanja priznanjem da imate zdravstvenih problema. Smatrate li da bi vaše zdravstveno stanje moglo utjecati na obavljanje funkcije župana u idućem mandatu?

- Odličnog sam zdravlja, hvala na pitanju. Spreman još četiri godine voditi županiju.

Neka građani odluče gdje će biti sjedište županije

Dosta se govori i o tome gdje bi trebalo biti sjedište Zagrebačke županije. Trenutno je to u Zagrebu, u Vukovarskoj ulici, a vaši oponenti tvrde da bi ipak bilo logično da je sjedište Zagrebačke županije u - Zagrebačkoj županiji, Velikoj Gorici možda. Hoćete li se seliti?


- Županija odavno nije samo u Zagrebu, već u svakom našem gradu ima ispostave županijskih odjela te žitelji županije bilo koji zahtjev upućen županiji mogu predati u svom gradu.

Morate imati na umu da smo po obliku jedinstvena županija, da imamo od istoka do zapada županije više od 100 kilometara i ovako smo u središtu, što je i prevagnulo kod donošenja odluke o sjedištu županije početkom 90-ih.

Ako krenete sa zapada ili istoka npr. iz Zaprešića ili Vrbovca u Veliku Goricu, najčešće ćete proći kroz Zagreb obaviti još nešto. Treba o svemu raspravljati, ali na kraju neka o tome odluče sami stanovnici na referendumu bude li to potrebno. Tu smo zbog njih i bit ćemo tamo gdje oni odluče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:13