BIVŠI PREDSJEDNIK O LIBIJI

Stjepan Mesić: Ne vjerujem da je moj prijatelj Gadafi naredio takav masakr

Mesić je u tri navrata putovao u posjet Gadafiju i često isticao obostrano prijateljstvo. Svojim je vezama pokušavao omogućiti našim tvrtkama i sklapanje poslova u toj zemlji.

ZAGREB - “Teško mi je Gadafija vezati uz nalog za pucanje u demonstrante. Koliko ga znam, oslobađao je one koje bi sudovi kažnjavali zbog toga što su mu se protivili. Libija bi morala smoći snage da istraži tu veliku dramu i točno utvrdi tko je naložio ubijanje demonstranata”, izjavio je jučer za Novi list bivši predsjednik Stjepan Mesić , koji nikad nije skrivao svoje dobre, pa čak i prijateljske odnose s Moamerom Gadafijem.

Iako nema dovoljno informacija da bi mogao meritorno suditi, Mesić ocjenjuje da će libijski režim vjerojatno morati doživjeti “strukturalne promjene”. Sustav funkcionira dok postoji “integrativni faktor”, sam Moamer Gadafi, koji je državnu strukturu stvorio praktički poslije svoje revolucije.

“To je režim sui generis. Gadafi nema mjesto u strukturi države: nije šef države, predsjednik, nije premijer, nije ministar, nikad nije uzeo čin generala. Autoritet je naprosto kao vođa revolucije, što je i njegov službeni naziv”. Mesić ipak naglašava kako se ovako ne može sprečavati demonstracije. “To što zahtijevaju promjene, ne znači da ih se može ubijati. Postavlja se pitanje odgovornosti, tko je sve to naložio”, kaže bivši predsjednik Mesić.

Mesić je u tri navrata putovao u posjet Gadafiju, 1992., 2003. i 2008., i često isticao obostrano prijateljstvo. Svojim je vezama pokušavao omogućiti našim tvrtkama i sklapanje poslova u toj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:35