PRESUDA GENERALIMA

Stjepan Mesić: Želi li Crkva teret zločina pojedinaca prevaliti na cijeli hrvatski narod?

'Poziv vjernicima biskupske komisije eminentno je politički potez koji kako s vjerom, tako ni s poslanjem Crkve, nema ama baš nikakve veze', rekao je Mesić
Zagreb, 100211.Konferencija za novinare zaklade Hrvatska bez mina na kojoj je predstavljena donacija Sisacko-moslavacke zupanije. Na konferenciji su bili predsjednik Upravnog odbora Zaklade Stjepan Mesic, upraviteljica Zaklade Djurdja Adlesic, sisacko-moslavacka zupanica Marina Lovric te ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrusan.Na slici portret Stjepan Mesic.Foto: Dragan Matic / Cropix
 Dragan Matic / CROPIX

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nije se libio kritika na račun biskupske komisije Iustitie et pax koja je pozvala vjernike da poste i mole tri petka u nizu kako bi haška presuda generalima Gotovini, Čermaku i Markaču bila oslobađajuća.

- Poziv vjernicima biskupske komisije eminentno je politički potez koji kako s vjerom, tako ni s poslanjem Crkve, nema ama baš nikakve veze. Iustitia et pax svjesno preuzima na sebe odgovornost za dodatno podizanje tenzija u našem društvu koje određeni politički krugovi i mediji ionako već tjednima podgrijavaju, indirektno - ali ne manje prozirno i jasno - pozivajući na prosvjede (možda i nerede?) u slučaju osuđujućih presuda - istaknuo je Mesić u priopćenju i podsjetio kako je Hrvatska inicirala osnivanje Haškog suda i obvezala se poštivati ga u svakom smislu.

Mesić upozorava i da presude za ratne zločine nisu presude Domovinskom ratu. Tvrdi kako je to osuda zločina pojedinaca.

- Pitam:

, odnosno sve građane Republike Hrvatske? I zašto - upitao se Mesić i rekao kako se zbog toga što je deset godina kao predsjednik govorio u ime naroda koji ga je izabrao osjetio dužnim progovoriti o ovoj tematici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 05:37