ŽRTVA BEŠĆUTNIH PROPISA

STJEPAN OSTAO PRIKOVAN ZA KOLICA 'Nakon devet godina medicinske sestre su me jednog jutra prestale podizati iz kreveta...'

 
 Sandra Šimunović / CROPIX

Stjepan Petrišić boluje od mišićne distrofije i posljednjih devet godina ne može samostalno ustati iz kreveta. U podizanju su mu do sada svako jutro pomagale medicinske sestre Medialisa koje su mu pružale zdravstvenu njegu, ali od prošlog tjedna više to ne rade.

Naime, prema pravilniku sestre ne smiju samostalno podizati teret teži od 15 kilograma, a Petrišićevo zdravstveno osiguranje, unatoč njegovom invaliditetu, ne pokriva dodatnu osobu koja bi pomogla pri podizanju. Do sada je to bila njihova dobra volja, a Ruža Erceg, vlasnica Medialisa, kaže kako su sada došli pred zid.

Stalni problem

- Prema pravilima struke, zdravstvena njega polupokretnog ili nepokretnog pacijenta radi se u krevetu osigurane osobe i za to je predviđen jedan izvršitelj - medicinska sestra. Za potrebe transfera su potrebne minimalno dvije osobe. Problem transfera se vuče godinama, sada smo došli pred zid. Transfer se do sada odvijao uz dobru volju pojedinih djelatnica. Međutim, sada smo došli u situaciju da naše sestre ne mogu više obavljati transfer, jer mnoge među njima njih zbog istoga imaju zdravstvene probleme - rekla je Erceg. Do sada su medicinske sestre obavljale barem četiri transfera po jutru - u kolica, na WC, na stolac za tuširanje te ponovno u kolica. Kako bi zaštitila zdravlje svojih zaposlenica, indirektno je ugrozila zdravlje Stjepana Petrišića. On živi sam, a pomoć mu je potrebna za obavljanja gotovo svih fizičkih aktivnosti.

- Ostavljen sam bez mogućnosti ustajanja, obavljanja velike nužde, higijene, poslovanja. Ovisan sam o pomoći drugih ljudi, a bez njih teško da mogu preživjeti – kaže Petrišić. Vijest o otkazivanju je saznao u srijedu, a od tada su uskakali prijatelji, susjedi ili drugi asistenti koji bi došli kasnije u danu. Ipak, u jednom trenutku neće se nitko moći pojaviti, a Petrišić će biti prisiljen ostati u krevetu sve dok mu netko ne pomogne prebaciti se u kolica. Već sada ima početne simptome dekubitusa zbog cjelodnevnog sjedenja u kolicima, a sada prijeti opasnost i zbog prekomjernog ležanja.

- Ne mogu očekivati od dobrih ljudi da me svako jutro podižu. Isto ne mogu tražiti od svog osobnog asistenta ili domaćice, jer ne rade non-stop. Jedina opcija mi je njega sa stavljanjem u kolica uz pomoć medicinskog osoblja i liftera za transfere - kaže Petrišić koji je usto još uvijek radno aktivan, tako da se i zbog posla mora ustati do 8 sati. Ipak, iz Medialisa ne mogu ispuniti te uvjete.

Popunjene ustanove

- Naša ustanova nema zaposlene medicinske tehničare, a pacijenta smo godinama molili da nabavi dizalicu. Zato je predložena promjena druge ustanove koja ima zaposlene medicinske tehničare - rekla je Erceg. I on je pokušao. Poslao je upite u ostale zdravstvene ustanove, ali njihove kvote su već popunjene za ovu godinu. Mora ostati i dalje kod Medialisa.

Ostaju dakle tri opcije. Dodatna medicinska sestra, medicinski tehničar ili dizalica prilagođena njegovoj dijagnozi i stanu. Iz Saveza društava distrofičara Hrvatske kažu kako je jedino moguće rješenje nabavljanje dizalice, jer medicinske sestre ne smiju samostalno podizati pacijente, a na tržištu rada nema dovoljno medicinskih tehničara.

Kako Medialis ima ugovor s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, na njima je da odrede epilog ovog slučaja. Ipak, iz Zavoda ističu kako Petrišić unatoč svom stanju nema pravo na njegu s transferom te kako je sukladno njegovom obaveznom zdravstvenom osiguranju predviđena njega treće razine. Takva vrsta njege uključuje opsežnu zdravstvenu njegu u trajanju od 90 minuta, uzimanje materijala za laboratorijske pretrage, primjenu i. m. i s. c. injekcije, zdravstvenu njegu stome, uz provjeru vitalnih znakova, te opsežnu zdravstvenu njegu nepokretnog bolesnika, previjanje rane 2. i 3. stupnja, kao i primjenu oksigenoterapije. Ali ne i transfer.

- Osiguranik je mimo utvrđene odobrene zdravstvene njege u kući od djelatnica ustanove Medialis očekivao transfer tj. nošenje od kreveta do kupaonice i natrag što ne ulazi u zdravstvenu njegu u kući te je uz to nesigurno za samog gospodina da ga djelatnice fizički prenose. Napominjemo da je osiguraniku godinama pružana zdravstvena njega u kući kao pravo iz obveznog zdravstvenog osiguranja, te bi sve što nije predviđeno odobrenom zdravstvenom njegom u kući moglo biti ostvareno u okviru socijalne skrbi - poručili su iz Zavoda.

Postoji potreba

U cijeli slučaj se uključila i Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, koja smatra da se Petrišiću treba pronaći adekvatna zamjena za njegu koju je primao posljednjih devet godina.

- Smatramo da se u konkretnom slučaju ne smije uskratiti pružanje njege na način na koji je ova usluga pružana punih devet godina, a da se prethodno nije osiguralo odgovarajuće rješenje za nastavak njege. Koliko smo upoznati, potreba za njegom postoji i dalje jer se zdravstveno stanje i potrebe g. Petrišića nisu promijenile. Osiguravanje njege u kući kod osoba s teškim oblicima invaliditeta je pitanje od primarnog značaja zbog očuvanja kvalitete života i sprečavanja dodatnih komplikacija - rekla je Slošnjak.

Na kraju, ni Medialis, ni HZZ ne mogu pomoći Petrišiću ili bilo kojoj drugoj osobi s invaliditetom kojoj treba transfer, a nalazi se u istoj situaciji. Jedino rješenje jest dizalica, a kako ona nije unutar pravilnika Zavoda, korisnici je moraju sami nabaviti ako žele ustati iz kreveta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:15