VLASNICI KLUBOVA

‘Stjerani smo uz zid, tužit ćemo državu. Svi smo pred zatvaranjem, prijeti više od 15.000 otkaza‘

Upozorili su na činjenicu da se više od 1000 noćnih barova i klubova nalazi pred zatvaranjem i otpuštanjem radnika
Noćni klub (Ilustracija)
 Dmitriy Shironosov/Alamy/Alamy/Profimedia

Udruga Glas poduzetnika i članovi Inicijative barova i noćnih klubova poslali su otvoreno pismo vlasnika noćnih barova i klubova Vladi. Upozorili su na činjenicu da se više od 1000 noćnih barova i klubova nalazi pred zatvaranjem i otpuštanjem radnika. Radi se o, kako navode, više od 15.000 radnih mjesta.

- Više od 15.000 djelatnika i suradnika (glazbenici, pjevači, zaštitari, marketinške agencije, distributeri pića, DJ-evi, fotografi, tehničari za razglas i rasvjetu) ostat će bez posla u teškoj gospodarskoj i socijalnoj situaciji koja je pred nama. Ograničenjem rada do ponoći koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite, zapravo je zabranjen rad noćnih klubova i barova, jer se čak 95% prometa i poslovanja odvija upravo nakon ponoći. Zbog zabrane, izgubili smo gotovo sve prihode. Osim toga, nametnuta nam je etiketa „širitelja koronavirusa“, što nije prihvatljivo ni primjereno, upozorili su u priopćenju.

- Primjerice, u susjednim državama kao što je Crna Gora noćni klubovi ne rade već šest mjeseci, a evidentiraju tri puta više zaraženih na 100.000 stanovnika od Hrvatske. Također, tvrdnja da je zbog noćnih klubova Slovenija stavila Hrvatsku na crvenu listu nije točna. U susjednim zemljama, Švicarskoj i Austriji, klubovi rade nakon ponoći, što dovodi do zaključka da je ovo isključivo politička odluka, ističu.

Naglašavaju da nemaju ništa protiv toga da država zbog izvanredne situacije zatvara pojedine objekte koji su potvrđeni kao izvori zaraze i koji se ne drže propisanih epidemioloških pravila, ali smatraju da ne mogu svi biti kolateralne žrtve pojedinaca.

Podsjećaju da sve ovo vrijeme troškovi najmova, režija, doprinosa, ZAMP-a i ostalog konstantno dolaze na naplatu, a očekuju i da država odgovori kako će riješiti problem djelatnika u djelatnostima kojima je zabranila ili ograničila poslovanje. - Taj dio pripada kategoriji brige države za svoje građane, privrednike koji godinama uplaćuju sredstva doprinosa, prireza, poreza i parafiskalnih nameta u proračun, navode.

- Ni krivi ni dužni trenutno smo jedina djelatnost u Republici Hrvatskoj kojoj je zabranjen rad, jer ograničavanje rada do ponoći je za nas čista zabrana rada, a sve ostalo vrijeđanje zdravog razuma! Ili nas pustite da radimo po propisanim epidemiološkim mjerama, ili nas zatvorite! Ako nas želite zatvoriti platite nam našu izgubljenu dobit i hladni pogon! Sami otpis doprinosa i plaće za naše djelatnike nam ne znače mnogo, dok nam najmovi i ostali parafiskalni nameti uredno dolaze na naplatu - rekao je Dominik Schmied, vlasnik noćnog kluba i bara.

- Udruga Glas poduzetnika i Inicijativa barova i noćnih klubova pozivaju Vladu i Nacionalni stožer civilne zaštite da omoguće rad u okolnostima koje dopušta epidemiološka slika ili da, kao i u slučaju ostalih zemalja Europske unije, pomognu poduzetnicima i zaposlenicima. Navedeno se može učiniti kreditiranjem, otpisom davanja i parafiskalnih nameta za vrijeme dok traje zabrana rada, preuzimanjem plaćanja najmova poslovnih prostora te isplatom minimalne plaće djelatnicima, stoji u priopćenju.

U protivnom, tvrde, poduzetnici će biti prisiljeni zaštititi svoja prava na rad, slobodu poduzetništva i gomilanje još većih financijskih problema. Najavljuju tužbe protiv Republike Hrvatske nadležnim sudovima; od prekršajnih, općinskih, županijskih, vrhovnih pa do Suda za ljudska prava. Voljni smo i spremni pokazati i građanski neposluh na sve druge načine, jer smo stjerani uz zid. Očekujemo od Vlade da što hitnije reagira na naše zahtjeve i ponudi nam kvalitetna rješenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. siječanj 2023 10:22