HDZ, SDP, MOST...?

ŠTO AKO GRAĐANI PONOVNO IZAĐU NABIRALIŠTA Pitali smo političke analitičaretko bi najviše dobio ponavljanjem izbora

Analitičari se ne slažu oko toga kome novi izbori koriste
 CROPIX

Sve je moguće, pa i novi izbori - tako je nedavno ocijenio jedan od zastupnika Mosta Ivan Lovrinović. Tko bi nakon eventualnih novih izbora izašao kao pobjednik? - Novi izbori su svakako izgledni, samo je pitanje hoće li biti prije ili poslije.

No, tko bi prošao bolje nemoguće je progonozirati jer je trenutno previše toga otvoreno i nepoznato - odgovara prof. Goran Čular s Fakuleta političkih znanosti, a slično razmišlja i prof. dr. Anđelko Milardović s Instituta za europske i globalizacijske studije.

Novi izbori su, ocjenjuje Milardović, mogući tek ako propadnu sve tri razine planova Mosta.

- Nakon što je propao plan velike koalicije, aktiviraju se drugi. A to znači da će Most izaći s reformskim paketom pred obje opcije i prikloniti se onoj koja obeća da će ga provesti.

Ako od obje dobiju takve garancije, onda kreću pregovori o mjestima u izvršnoj vlasti jer i njima mora biti jasno da je teško iz parlamenta kontrolirati provođenje reformi. Tek ako to sve propadne, onda nas vjerojatno čekaju novi izbori - objašnjava Milardović.

A slučaju novih izbora obje velike opcije bi, procjenjuje, mogle izgubiti podjednako. Upravo zbog neizvjesnosti oko toga kome će se prikloniti Most Milanović je, smatra prof. Čular, odlučio posegnuti za alternativnom strategijom - razbijanjem Mosta i privlačenjem dijela njegovih zastupnika.

- Milanović ima više šanse skupiti većinu, a Tomislav Karamarko i HDZ imaju veću potrebu - kaže Čular za kojeg nema dvojbe da će se Karamarko, ako želi da HDZ bude u Vladi, morati odreći mjesta premijera. Najizgledniji je scenarij, navodi, da se dio Mosta prikloni SDP-u, a dio HDZ-u.

Ali čak i ako jedna od opcija uspije sastaviti Vladu, takva vlast neće predugo potrajati. - Obje koalicije već sada imaju šest ili osam partnera, pa kad im se priključe još neke manje stranke i pojedinci iz Mosta, teško će biti održavati takvu Vladu - upozorava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 13:16