STATUS BIVŠEG MINISTRA

Što ako Horvat poželi nastaviti političku karijeru: Vrijeme mu već curi, ima samo 8 dana za aktivaciju mandata u Saboru

Kad je postao ministar, morao je zatražiti mirovanje zbog nespojivosti dužnosti, a s obzirom da je dao ostavku u Vladi, taj kriterij nespojivosti više ne vrijedi

Darko Horvat

 Darko Tomas/Cropix

Sad već bivši ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, kojeg se sumnjiči da je zlorabio svoj položaj, ima osam dana da zatraži aktiviranje svog saborskog mandata. Potvrdio je nam je to i predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Robert Jankovics i pojasnio da je Horvat, kad je postao ministar, morao zatražiti mirovanje zbog nespojivosti dužnosti, a s obzirom da je dao ostavku u Vladi, taj kriterij nespojivosti više ne vrijedi i ima rok od osam dana za aktivaciju. Ne podnese li pisani zahtjev gubi pravo na svoj zastupnički mandat. Mandat je neotuđiv i ne može ga nitko prisvojiti. U Saboru sada kao Horvatova zamjena sjedi HDZ-ovac, doktor veterine Ljubomir Kolarek.

Člankom 13. Zakona o izborima zastupnika u Sabor definirano je da po prestanku obnašanja nespojive dužnosti zastupnik nastavlja obnašanje zastupničke dužnosti na temelju prestanka mirovanja mandata u Saboru ako podnese pisani zahtjev predsjedniku Sabora u roku od osam dana od prestanka obnašanja nespojive dužnosti. Mirovanje mandata prestat će osmog dana od dana podnošenja pisanog zahtjeva. Nastavljanje obnašanja zastupničke dužnosti na temelju prestanka mirovanja mandata u Saboru zastupnik može tražiti jedanput u tijeku trajanja mandata. Članak 14. pak kaže da mirovanje ne može trajati manje od šest mjeseci i da za vrijeme trajanja mirovanja zastupnika mijenja zamjenik zastupnika. Mirovanje prestaje osmog dana od dana kada je zastupnik koji je stavio mandat u mirovanje podnio predsjedniku pisanu izjavu o ponovnom obnašanju dužnosti.

Po proceduri, predsjednik Sabora onda šalje MIP-u zahtjev za aktivacijom.

Odluči li se Horvat nastaviti svoju političku karijeru, ovo će biti prvi put da saborski MIP odlučuje o političaru koji se nalazi u Remetincu. U ovom sazivu, MIP je već četiri puta zbog sumnje u nezakonite postupke zastupnika skidao imunitet; skidao je imunitet Draženu Barišiću koji se nikad nije vratio u Sabor, bivši gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, jedan od osumnjičenih u aferi Janaf, više nije član SDP-a nego u statusu nezavisnog zastupnika; bivši HDZ-ov gradonačelnik Požege Darko Puljašić bio je prisiljen odstupiti s mjesta saborskog zastupnika nakon što je pukla afera u kojoj se otkrilo da bira tvrtke i tražio da se za poslove koje je radio Komunalac isključivo odabiru tvrtke po njegovom izboru; SDP-ovog Stjepana Kovača USKOK sumnjiči za kazneno djelo trgovine utjecajem jer je izmislio prijetnje smrću kako bi dobio naklonost birača u drugom krugu lokalnih izbora.

Za Horvata postoji i druga opcija: da uzme šest plus šest. I na to ima pravo jer je, prema članku 15. Zakona o obvezama i pravima hrvatskih dužnosnika, ministarsku dužnost obavljao najmanje jednu godinu, pa može, kao što je to učinila Gabrijela Žalac, šest mjeseci primati punu ministarsku plaću, koja je iznosila 27.970,66 kuna bruto, odnosno 19.551,22 kune neto. Bez tog bi prava ostao samo da je pravomoćno osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:44