USTAVNI ROKOVI

ŠTO AKO U PETAK VLADA NE BUDE POTVRĐENA PRIJE PONOĆI Ustavna ekspertica: 'Na potezu je predsjednica, mora odlučiti hoće li mandataru produljiti rok'; Reiner: 'To nije točno'

 EPH

Nakon što se saborska oporba oduprla prijedlogu predsjednika Sabora Željka Reinera da na saborskoj sjednici najavljenoj za petak o sastavu i programu nove Vlade raspravljaju samo predstavnici saborskih klubova te ishodila odluku da o Vladi mogu raspravljati svi saborski zastupnici, nameće se pitanje hoće li Sabor stići provesti raspravu i izjašnjavanje o novoj Vladi u ustavnim rokovima.

Naime, u petak točno u ponoć istječe ustavni rok od 30 dana u kojem je mandatar Tihomir Orešković dužan sastaviti Vladu. Može se očekivati da će saborska sjednica o povjerenju Vladi, s obzirom na nestranačkog i javnosti potpuno nepoznatog mandatara, biti polemična, pa ne treba čuditi ako se ne dovrši do petka u ponoć.

SDP: To nije naša briga

Da se oporba neće opterećivati rokovima dao je naslutiti i predsjednik parlamentarnog kluba SDP-a Igor Dragovan, koji je nakon jučerašnjeg sastanka s predsjednikom Sabora Željkom Reinerom izjavio da će saborska sjednica u petak “trajati onoliko koliko će trajati”, ovisno o broju zastupnika koji će se prijaviti za raspravu, te da opozicija nije kriva za termin saborske sjednice koja je mogla biti zakazana i dan, dva ranije.

Prema Ustavu, ako mandatar ne uspije sastaviti Vladu u roku od trideset dana, predsjednica države može mu produljiti rok za sastavljanje Vlade za još najviše 30 dana.

“Ako Sabor u petak do ponoći na uspije dovršiti raspravu o Vladi i izjasniti se o njoj, na potezu će ponovo biti predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović”, pojasnila je Sanja Barić, profesorica ustavnog prava s Pravnog fakulteta u Rijeci.

Logično rješenje

U Ustavu, podsjeća ona, stoji formulacija da predsjednik države mandataru koji nije sastavio Vladu u 30 dana može dati dodatni rok od još najviše trideset dana, što znači da, sukladno vlastitoj procjeni situacije, to i ne mora u svim prilikama učiniti.

Međutim, ako u petak Sabor ne potvrdi Vladu samo zato što do petka u ponoć nije stigao dovršiti raspravu, logično bi bilo, ističe Barić, da predsjednica produlji rok za sastavljanje Vlade.

Prekorači li se ustavni rok samo zbog trajanja saborske rasprave, predsjednica države, pojašnjava Barić, ne mora ponovo provoditi konzultacije s predstavnicima parlamentarnih stranka i lista, već može produljiti rok i bez konzultacija. To znači da predsjednica odluku o produžetku roka za sastav Vlade može donijeti vrlo brzo, već u petak navečer, ili u subotu ujutro, ističe Barić.

Reiner: 'Ako treba, bit ćemo u Saboru i poslije ponoći'

Novinare je tijekom službenog posjeta predsjednika Sabora Željka Reinera Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti zanimalo je li sve spremno za sjednicu Hrvatskoga sabora u petak na kojoj bi mandatar Tihomir Orešković trebao predstaviti članove nove vlade, a Sabor glasovati o povjerenju toj vladi. Odnosno, treba li, kako to tumače neki ustavni stručnjaci, ako do petka u ponoć ne bude isglasovana nova vlada, a glasovanje se produži na subotu, odrediti dodatnih 30 dana.

"To nije točno. Mandatar će predložiti vladu i o vladi će se raspravljati, pa čak i ako prođemo 12 sati navečer u raspravi, što se toplo nadam da se neće dogoditi, to ništa ne znači jer će se raspravljati o predloženoj vladi", izjavio je predsjednik Sabora. Objasnio je da sjednica Sabora može potrajati koliko god treba te da će svi imati prigodu reći što žele o budućoj vladi i njezinim članovima te da je njegov prijedlog koji je, rekao je, ponekad nažalost i krivo interpretiran, bio isključivo usmjeren ne na smanjivanje mogućnosti iskazivanja mišljenja članova Sabora nego na ekonomičnost, ali je, dodao je, odmah prihvatio drukčija stajališta.

"Ako treba, bit ćemo u Saboru i do iza ponoći i do dva u noći, a nakon toga će se u Banskim dvorima izvršiti primopredaja nove vlade sa starom", zaključio je predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 07:11