EPIDEMIOLOŠKE MJERE

ŠTO ĆE BITI S DRŽAVNOM MATUROM? Capak odgovorio na pitanje koje mnoge zanima: 'Vjerujem da je to moguće organizirati'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Stožeru civilne zaštite na današnjoj je tiskovnoj konferenciji postavljeno i pitanje održavanja državne mature, koje je još uvijek vrlo upitno.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak pojasnio je kako bi se matura mogla održati, s obzirom na to da se još uvijek ne zna kada bi restriktivne mjere mogle početi biti stavljane van snage.

- Kako bismo mogli početi relaksirati mjere, potrebno je da nekoliko dana zaredom imamo jasan pad broja oboljelih, kojeg još uvijek nemamo. Ako bi situacija bila povoljna, matura bi se mogla održati uz provođenje epidemioloških mjera poput testiranja, distance, izbjegavanja komunikacije. Vjerujem da je to moguće organizirati. Siguran sam da u Ministarstvu znanosti i obrazovanja postoji plan koji će dodatno biti dorađen u suradnji s nama. Bilo kakva predviđanja sada su nezahvalna. Vjerujem da postoji način da se nešto takvo poput mature provede uz poštivanje odgovarajućih mjera - kazao je Capak.

Osvrnuo se i ministar zdravstva Vili Beroš rekavši kako epidemiologija ne može dati odgovore na sva pitanja.

- Svaku specifičnu mjeru iz svakog specifičnog područja konzultiramo s nizom stručnjaka. Među akcijama koje moramo završiti je svakako i suradnja epidemiologa sa sustavom školstva. O tome svakodnevno raspravljamo s više aspekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:26