RADNO VRIJEME TRGOVINA

ŠTO ĆE SE DOGODITI OVOGA VIKENDA Dućanima dozvoljen rad nedjeljom, sindikati su protiv jer 'radnici nisu to saznali na vrijeme'. Problem je i subota

U HUP-u su svjesni kako Zakon traži da se radnici obavijeste kad će raditi 7 dana ranije, ali ovo je, ističu, izvanredna situacija
 Vlado Kos

Budu li se držale Zakona o radu, trgovine bi u nedjelju 31. svibnja trebale biti zatvorene. Zakon je, upozoravaju sindikalci, jasan: poslodavac u trgovini dužan je raspored rada zaposlenicima dostaviti barem sedam dana unaprijed. Budući da je Stožer svoju Odluku o zabrani rada nedjeljom ukinuo 26. svibnja, rok od sedam dana nemoguće je ispoštovati.

- Jednostavno za to nema dovoljno vremena - kaže Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine.

Poslodavci, pak, tvrde drugačije te najavljuju da će većina dućana u nedjelju biti otvorena.

Izvanredna situacija

- Većina trgovaca okupljenih u HUP-Udruzi trgovine radit će nedjeljom. Zakon o radu čl. 66. propisuje da poslodavac mora obavijestiti radnika o njegovu rasporedu ili promjeni njegova rasporeda radnog vremena najmanje tjedan dana unaprijed, osim u slučaju prijeke potrebe za radom radnika.

Aktualna situacija s Covidom-19, ograničavanje i zabrana rada trgovina u zadnjih nekoliko mjeseci te nedostatak financija poduzetnika svakako je iznimna situacija koja zahtijeva i angažman radnika, kao što se navodi u Zakonu u radu, a današnja objava Stožera nije donesena na vrijeme da bi trgovci mogli s njom planirati, tj. radi se o izvanrednoj odluci - objašnjavaju svoju odluku.

Predsjednik Uprave Emmezete Slobodan Školnik kaže da su njegovi radnici obaviješteni o mogućoj promjeni rasporeda i smatra da je to dovoljno kako bi se uz puno poštivanje zakona trgovine Emmezete u nedjelju otvorile. Štoviše, već je istaknuto i radno vrijeme - od 10 do 20 sati. No, dan ranije, u subotu 30. svibnja, na Dan državnosti, trgovine će biti zatvorene.

Postizanje cilja

Naime, istom odlukom Nacionalni je stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom, ali ne i blagdanima i neradnim danima: u to vrijeme trgovine i dalje moraju biti zatvorene, a izuzetak su pekarnice, benzinske postaje i kiosci. A takva je odluka, kažu naši sugovornici, vrlo vjerojatno neustavna.

- Odluke Stožera predstavljaju odluke tijela javne vlasti kojima su uvedena značajna ograničenja ustavnom jamstvu poduzetničke i tržišne slobode. Naravno, te slobode nisu apsolutne i može ih se ograničavati, ali tu je bitno istaknuti nekoliko stvari - kaže Đorđe Gardašević s Katedre za ustavno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Kao prvo ističe da svaka mjera kojom se ograničavaju ustavne slobode mora imati razumno opravdanje. - Pritom ne mislim samo na cilj koji se želi postići (ovdje je to zaštita zdravlja) i razmjernost ograničenja (ne ograničiti više nego što je to nužno), već i jasno i nedvosmisleno obrazloženje onoga koji mjeru donosi da baš ta i tako formulirana mjera najbolje pridonosi ostvarenju zadanog cilja.

Ovdje bi to značilo da bi iz navoda Stožera trebalo biti jasno da je zabrana rada baš nedjeljom, a ne nekim drugim danom, bila ključna za zaštitu zdravlja. A sada takvo isto obrazloženje treba vidjeti u vezi s daljnjom potpunom zabranom rada u vrijeme blagdana. Nedostatak valjanog obrazloženja ostavlja sumnju na moguću arbitrarnost mjere, a samim time i na njezinu moguću neustavnost - kaže ustavnopravni stručnjak.

Na drugome mjestu podsjeća da cijelo ovo vrijeme epidemije država nije proglasila stanje “velike prirodne nepogode”. - Ustavnopravno gledano, mi, dakle, živimo u ‘redovnom stanju’. No to onda znači da tijela vlasti svoje postupke moraju opravdavati građanima jednakom preciznošću kao i u normalnim okolnostima i ne mogu se oslanjati samo na činjenicu da su nešto morala učiniti zbog epidemije i da se to dalje ne smije preispitivati - naglašava Gardašević.

Tržišna sloboda

Kao treće što se mora imati u vidu navodi da poduzetnička i tržišna sloboda predstavljaju dio tzv. identiteta hrvatske ustavne države te se u njih ne smije dirati osim ako je to apsolutno i prijeko nužno.

U oporbi pak ovakve odluke Stožera smatraju karikaturalnima.

- Evidentno je da zabrana koja nema razloga ne može biti razmjerna pa onda niti ustavna. Kada se sve zbroji, jedini razlog za donošenje ovakve odluke jest to što su se sjetili da je ova subota praznik pa su se uplašili izbornih posljedica ako ljudi čitav vikend ne budu mogli u nabavu.

Sve u svemu, Stožer i njegove odluke su postali karikatura i bilo bi najbolje da se povuku i više ne sramote - kaže SDP-ov Peđa Grbin, koji se zbog odluke o zabrani trgovina nedjeljom obratio i Ustavnom sudu te još uvijek čeka njegovu odluku o (ne)ustavnosti.

Blagdanima ionako radi mali broj dućana

Nacionalni stožer svoje odluke o (ne)radu trgovina donio je na temelju izričite ovlasti dobivene člankom 57.a Zakona o trgovini. Tvrde to u Stožeru i kažu kako je zbog pandemije rad nedjeljom najprije zabranjen, a nakon poboljšanja epidemiološke situacije, zabrana se ukida.

- Zabrana rada blagdanima i neradnim danima nije ukinuta, uzevši u obzir ranije prihvaćenu praksu trgovaca koji su određivali radno vrijeme prodavaonica, kao i odredbe Zakona o blagdanima te, u pravilu, blagdanima i neradnim danima nisu radili - odgovorili su u Stožeru i dodali kako je tim danima prije proglašenja epidemije radio samo mali broj trgovaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2024 01:47