LAUDATO TV

ŠTO ĆE SVE BITI NA PROGRAMU PRVE KATOLIČKE TV U RH Dubravko Šimenc imat će sportsku emisiju, a Rafo će voditi show 'Blagoslovljen tek'

U početku će je gledati samo korisnici dviju kabelskih televizija, a poslije i drugi
 Biljana Gaurina / CROPIX

Božićnim pjesmama, predstavljanjem urednika i novinara te emisija vlastite produkcije, na sam blagdan Božića točno u 18 sati krenut će emitiranje Laudato TV-a, prve hrvatske katoličke televizije koja će se moći vidjeti na malim ekranima.

Radi se o privatnoj incijativi udruge Ime dobrote i tvrtke Laudato, čija je osnivačica katolička aktivistkinja i poduzetnica Ksenija Abramović.

- Želja nam je ući u svaki dom u Hrvatskoj, ali postupno jer nam to diktiraju financijske mogućnosti. Ovo je projekt katolika laika čija je želja imati obiteljsku televiziju s kršćanskim vrijednostima, koja je otvorena suradnji sa svim vjerskim zajednicama - rekla je među ostalim Abramović.

Sami prostori LTV-a smješteni su u Hondlovoj ulici na zagrebačkim Ravnicama gdje je iznajmljen prostor od oko 300 četvornih metara i odakle će se emitirati program.

Vanjska produkcija

Kako je istaknuto, u početku će se program bazirati na vanjskoj produkciji u suradnji s najvećom katoličkom televizijom EWTN i Centro Televisivo Vaticano, a osigurani su programi u suradnji s međunarodnom institucijom Signis za koje se neće morati plaćati autorska prava.

Što se tiče vlastite produkcije, za nju će biti zaduženo 60-ak suradnika koji će u početku osiguravati petosatni program. Među onima koji će sudjelovati u kreiranju emisija je i proslavljeni sportaš Dubravko Šimenc koji će voditi sportsku emisiju “Dudo i prijatelji”, dok će Rafael Dropulić Rafo voditi kulinarski show “Blagoslovljen tek” u kojoj će obilaziti cijelu Hrvatsku i kuhati s mnogočlanim obiteljima, samcima, umirovljenicima, studentima i prijateljima.

- Želja mi je pokazati mlade talentirane sportaše koji treniraju u nemogućim uvjetima i u studiju ih spojiti s njihovim idolima. Imao sam neviđenu tremu na snimanju emisija jer vjerujem da se radi o odlilčnom projektu - rekao nam je Šimenc čija će emisija ići nedjeljom. Kako nam je rekao, za LTV radit će besplatno.

Novac iz dijaspore

Televiziju dijelom financira Američka biskupska konferencija i međunarodna organizacija Kirche in Not, a tim sredstvima je kupljena sva tehnička oprema.

Osim toga, LTV financira i dijaspora, a pokušat će dobiti pomoć i od donacija kroz Klub prijatelja. Želja i je da što više simpatizera mjesečno uplati po 12 kuna.

LTV će se moći gledati samo na Max TV-u na kanalu 503 i na Iskon TV-u na kanalu 138, a osnivači su već poslali zahtjev Agenciji za elektroničke medije za koncesiju za zemaljsku mrežu na području Zagreba i okolice.

Od ponedjeljka od četvrtka na programu će se prikazivati i talijanska serija “Don Mateo”, koja se još 2000. godine prikazivala na Rai 1, a nju je za LTV otkupila jedna banka.

Uživo će se prenositi audijencije pape Franje, aktualne teme će se obrađivati u emisiji “Prosudbe”, dok su za mlade rezervirane tri emisije - ZUM, satirični talk show “Božanstvena komedija” te “Tjedni vrtuljak”, emisija za djecu čiji je producent Robert Kurbaša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:46