SVI SCENARIJI ZA ZAGREB

Što će Tomašević učiniti ako ne osvoji većinu u Skupštini: Možemo! sa SDP-om ili - problemi

Prema istraživanju Ipsosa, u utrci za Skupštinu na drugo mjesto izbila je stranka BM 365
 Ranko Suvar/Cropix

Ime novog gradonačelnika/ice Zagreba bit će poznato, kako stvari zasad stoje, tek u nedjelju 30. svibnja, nakon održavanja drugog izbornog kruga, dok će sastav Gradske skupštine birači definirati 14 dana ranije, 16. svibnja.

Prema svim istraživanjima javnog mnijenja, izraziti favorit za osvajanje gradonačelničke fotelje je lider zeleno-lijevog bloka predvođen strankom Možemo! Tomislav Tomašević, koji je najavio radikalni zaokret u upravljanju Zagrebom u odnosu na nedavno preminuloga Milana Bandića i njegovu 20-godišnju praksu vladanja gradom.

A velike promjene u upravljanju Zagrebom i realizacija svih u predizbornoj kampanji obećanih projekata mogući su samo ako će novi gradonačelnik Zagreba imati i većinu u Gradskoj skupštini. Dakle, ako će mu prijedlozi gradskog proračuna i velikih projekata prolaziti bez opstrukcije većine zastupnika.

Ako se rezultati dosadašnjih predizbornih anketa pokažu točni i novi gradonačelnik Zagreba doista postane Tomašević, njemu će od goleme važnosti biti kako će se na izborima raspodijeliti mandati u Skupštini.

Gotovo svi insajderi sa zagrebačke političke scene s kojima smo u ponedjeljak razgovarali - bez obzira na stranačku markicu - smatraju kako će od presudne važnosti za Tomaševića biti hoće li Možemo! i SDP zajedno imati većinu u Skupštini, odnosno najmanje 24 od ukupno 47 mjesta. Ako će im nedostajati i jedan mandat, mogli bi nastati ozbiljni problemi, upozoravaju neki.

- Sve upućuje na to da će izborni prag od pet posto proći samo šest lista: Možemo!, HDZ, SDP, stranka pokojnog Milana Bandića, Domovinski pokret i Most.

Male šanse dajem još eventualno Nezavisnoj listi Vesne Škare Ožbolt. Kako Tomašević i Možemo! naprosto ne smiju, zbog svojih birača, surađivati s HDZ-om i ljudima iz Bandićeve stranke, jasno je da je jedino elegantno rješenje da većinu formiraju sa SDP-om.

Ako to ne bude dovoljno za većinu, onda će za Tomaševića nastupiti problemi jer će morati početi pregovore s Mostom, Vesnom Škare Ožbolt ili čak s Miroslavom Škorom - kaže naš sugovornik iz lijevo liberalnih krugova.

Promjena vlasti

Izvor iz zagrebačkog SDP-a još je direktniji. Jedina moguća kombinacija, kaže, jest skupštinska većina Možemo! - SDP.

- Sve druge kombinacije su zapravo neprihvatljive. Realnost je takva da će u Skupštinu ući šest lista, a suradnja s HDZ-om, Bandićevom strankom, Mostom i DP-om jednostavno ne dolazi u obzir.

Drugim riječima, da bi se u Zagrebu dogodila potpuna promjena na vlasti, potrebna je pobjeda u utrci za gradonačelnika, ali i takav rezultat izbora za zastupnika u Gradskoj skupštini koji će osigurati da Možemo! i SDP zajedno imaju 24 ili više mandata - ističe.

U Možemo! su uvjereni da će njihova lista biti pobjednička i da će sa SDP-om nakon izbora dogovoriti suradnju i formirati skupštinsku većinu. A što ako to neće biti dovoljno?

- Svima je jasno da mi ne možemo surađivati s MB365 i HDZ-om, strankama koje su Zagreb i dovele u ovu vrlo tešku situaciju. A ne želimo surađivati ni sa strankama desnice - kaže sugovornik iz Možemo!

Ako će im (i uz SDP) nedostajati još koji mandat za formiranje većine, kažu, najviše bi voljeli da ti mandati dođu s liste koju priprema Anka Mrak Taritaš.

U vrhu zagrebačkog HDZ-a poručuju kako su o formiranju većine u Gradskoj skupštini nakon izbora spremni razgovarati ama baš sa svima koji prijeđu izborni prag.

- Zagreb se nalazi u vrlo teškoj situaciji i zato smo spremni razgovarati sa svim političkim akterima koji žele dobro ovom gradu - kaže naš sugovornik.

Dakle, spremni ste na suradnju i s Možemo!?

- Ne vidim zašto se oko nekih važnih stvari ne bismo mogli dogovoriti. Međutim, Tomašević je taj koji s HDZ-om ne želi niti razgovarati. Što se ostalih stranaka tiče, HDZ može surađivati i sa zastupnicima Bandićeve stranke i sa zastupnicima Domovinskog pokreta.

Nakon izbora sve će stranke prvo razgovarati sa sebi svjetonazorski bliskim, ali onda i sa svima ostalima ako ne bude većine u Skupštini - smatra sugovornik iz HDZ-a.

Škoro neće nikoga

Izvor iz Domovinskog pokreta tvrdi kako oni nisu željni vlasti po svaku cijenu, nego "vlastite političke profilacije". - Osobno ću se zalagati da DP nakon izbora ni s kim ne ide u formiranje političkog bloka u Zagrebu jer bi nam to otežalo političko djelovanje u Saboru - kaže.

U Mostu se uopće ne žele upuštati u razgovore o poslijeizbornoj kombinatorici, a izvor iz stranke MB365 ne želi uopće niti razgovarati o (izglednom) gubitku vlasti.

- Nakon izbora MB365 neće ni s kim u koaliciju, nikome se nećemo obvezati ni prije izbora, ni poslije njih. U obzir dolazi samo projektna suradnja, od projekta do projekta - kaže naš sugovornik.

Možemo! uvjerljiv, BM 365 drugi, HDZ treći

Politička platforma Možemo! s 38,2 posto u uvjerljivom je vodstvu i kad je riječ o utrci za Gradsku skupštinu, dok je na drugome mjestu s 13 posto stranka Bandić Milan 365-Stranka rada i solidarnosti, pokazuje istraživanje agencije Ipsos koje je naručio tim Jelene Pavičić Vukičević, kandidatkinje za gradonačelnicu Zagreba iz stranke BM365.

Treći je HDZ s 11,6 posto, a slijede Domovinski pokret s 10,3, SDP sa 7,4, te Most s 5,5 posto. Nezavisna lista Vesne Škare Ožbolt dobila je 5,1 posto, Fokus 3,6, a Glas 1,5 posto.

No, prema istraživanju agencije Masmi za N1, poredak je sljedeći: vodi Možemo s 29,3 posto, drugi je HDZ s 19,7, a treći SDP s 11,4 posto. Vesna Škare Ožbolt dobila je 9,6 posto, DP 8 posto, a Most 5,8 posto potpore. Stranka BM365 dobila je 4,6 posto. (R. Vuković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:59