HDZ NAKON REKONSTRUKCIJE

ŠTO ĆE ŽALAC NAKON SMJENE Stranka joj još nije našla mjesto pa će koristiti pravo '6+6', izvori iz HDZ-a potvrdili da se naljutila na Jandrokovića

Jandroković i Bačić bili su najveći zagovornici rezova, dok je i Brkić bio kooperativan
Gordan Jandroković (lijevo) i Gabrijela Žalac (desno)
 CROPIX

Više od sat vremena kasnila je u srijedu sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Razlog je bio taj što se otegao sastanak užeg vodstva stranke na kojem je, uz ostalo, buran istup imao Josip Đakić koji se protivio smjeni Tomislava Tolušića.

Sama sjednica Predsjedništva nije potrajala dugo, nešto više od pola sata. Na njoj je Andrej Plenković kratko obrazložio zašto je bila potrebna rekonstrukcija i priopćio nova imena ministara. Riječ su potom imali oni smijenjeni, Gabrijela Žalac, Tomislav Tolušić i Nada Murganić.

- Jedino je Žalac iskazala svoju ljutnju. Negirala je optužbe te govorila o svom radu i uspjesima - ispričali su HDZ-ovci. Kažu kako je prozvala i šefa Sabora Gordana Jandrokovića zbog toga što joj se svojedobno narugao stihovima pjesme repera Vojka V., te da je točno da je izjavila kako se “osjeća silovano i bačena u blato da crkne”.

- Najteže je podnijela smjenu - ponavljaju HDZ-ovci, ističući da za nju za sada nije pronađeno novo mjesto. - Sigurno će koristiti povlasticu državnih dužnosnika “šest plus šest”, da šest mjeseci prima punu plaću, a ostalih šest polovicu plaće - kaže naš sugovornik.

Stroga tajnost

Nitko od HDZ-ovaca na sjednici nije komentirao rekonstrukciju i sastanak je vrlo brzo završen. U vrhu HDZ-a, kako doznajemo, bili su zatečeni kojom su brzinom informacije curile u medije, i to dok su sastanci još trajali. Iz izvora bliskih Plenkoviću doznajemo da je jako kooperativan cijelo vrijeme bio Plenkovićev zamjenik Milijan Brkić, a ističu da je podršku rekonstrukciji na užem i na širem Predsjedništvu dao ministar Oleg Butković.

Inače, do sjednice HDZ-ovih tijela nitko u stranci nije znao tko će točno otići, a tko doći u Vladu. Sve se odvijalo u najužem Plenkovićevu krugu kako bi se izbjeglo curenje informacija u medije. Večer prije sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća Plenković se s najužim vodstvom stranke, zamjenikom, glavnim tajnikom i potpredsjednicima, sastao u zagrebačkom restoranu Baltazar kako bi razgovarali o rekonstrukciji i stanju u HDZ-u. No, ni tada im još nije bio otkrio imena onih koje planira smijeniti.

Politički tajnik

O rekonstrukciji Vlade, kažu sugovornici, razmišljalo se već neko vrijeme, a Jandroković i Bačić bili su najveći zagovornici toga s obzirom na to da je više ministara bilo zahvaćeno aferama, dok je za neke postojala procjena da njihove resore treba osvježiti novim ljudima.

Plenković je prije desetak dana na stranačkim tijelima dobio jednoglasnu podršku za rekonstrukciju jer su HDZ-ovci shvatili da nešto moraju napraviti kako bi povratili rejting. No, sve do ključnog sastanka u Banskim dvorima u srijedu nije se znalo tko odlazi, a tek tada je premijer napokon prelomio. Čak i nakon užeg kabineta Vlade neki sada smijenjeni ministri nisu još bili sigurni odlaze li ili ne.

Plenković je navodno svojim dojučerašnjim suradnicima u Vladi govorio da mu je žao, ali da moraju otići zbog percepcije u javnosti i afera, te podizanja rejtinga stranke, a nikome od ministara nije detaljnije obrazlagao razloge za smjenu. Gabrijela Žalac je odbila dati ostavku i rekla je da je premijer smijeni ako nije zadovoljan njenim radom, za Tolušića se borila stranačka baza u Virovitici, a smjenu je najmirnije prihvatila Nada Murganić koja se u četvrtak emotivno oprostila od kolega u Vladi.

U HDZ-u pak kažu da su bili zaokupljeni rekonstrukcijom Vlade pa nisu stigli razgovarati o novom političkom tajniku stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:40