SUKOB ZBOG ŠKOLA

Što čeka učenike i njihove roditelje? Božinović bi zbog korone dulje praznike, Fuchs: Ne može!

Fuchsovo Ministarstvo rješenje vidi u online nastavi samo u onim školama i županijama koje imaju velik broj zaraženih
Davor Božinović, ilustracija odlaska u škole i Radovan Fuchs
 Damir Krajač/Božidar Vukičević/Cropix/Profimedia, Alamy

Unatoč dramatičnom rastu broja zaraženih i hospitaliziranih, osobitih novih mjera u Hrvatskoj neće biti. Danas je održan sastanak članova Nacionalnog stožera civilne zaštite s premijerom Andrejem Plenkovićem te je zaključeno kako za sada neće biti dodatnih ograničavanja.

Trenutačni je stav da se u borbu protiv virusa ide produljenjem jesenskih praznika, oštrijom kontrolom nošenja maski u zatvorenim prostorima te intenziviranjem kampanje cijepljenja trećom, booster dozom. Iako se strože mjere u ovom trenu ne spominju, neslužbeno doznajemo da su sve opcije otvorene, a odluke, kao i sastanci događaju se svakodnevno.

- Pojačat ćemo kontrolu postojećih mjera, posebno kada je riječ o nošenju maski u zatvorenim prostorima. Četvrtina zaraženih nam u posljednje vrijeme dolazi iz školskog sustava, moramo vidjeti kako iskoristiti nadolazeće blagdane, da se možda produlji neodlazak u školu za dva dana oko praznika Svih Svetih - kazao je šef Stožera, Davor Božinović. No, u obrazovnom sustavu imaju drugačije planove i ne planiraju intervenirati u svoj kalendar.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja neće mijenjati kalendar školske godine, niti učenicima produljivati jesenske praznike predviđene do srijede, 3. studenoga, potvrdio je Jutarnjem glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja, Božo Pavičin.

Samostalne odluke

U Ministarstvu smatraju kako nema potrebe za donošenjem odluke o produljenju školskih praznika na nacionalnoj razini, zahvaljujući postojećem modelu po kojemu svaka škola, odnosno županija, samostalno donose odluke o prelasku na online nastavu.

- Kao i čitave prošle školske godine, tako i sada, prelazak na online nastavu predviđa se za onu sredinu gdje se pojavi potreba zbog većeg broja zaraženih učenika. Uz takav model, nema smisla da djeca na pojedinim područjima ne idu u školu ako nemaju nijednog zaraženog učenika ili imaju tek mali broj njih, kaže Pavičin.

Jesenski praznici, vezani uz blagdan Svih Svetih, traju 2. i 3. studenoga, pa ostaje mogućnost da pojedine lokalne sredine s većim broje zaraženih učenika donesu odluke o prelasku na online nastavu 4. i 5. studenoga (četvrtak i petak), odnosno i dulje.

U Ministarstvu navode kako zasad nije stigao niti jedan zahtjev osnivača za prelaskom na online nastavu, a po neslužbenoj informaciji, o prelasku na C model razmišljaju u Istarskoj županiji. Lokalni stožer odluku bi trebao donijeti sutra.

Najgore na sjeveru

Po podacima Ministarstva, u Hrvatskoj je u ovome trenutku zaraženo 3830 učenika, od kojih je 2226 osnovaca. Pod mjerom samoizolacije je 10.115 učenika. Udio pozitivnih učenika u ukupnoj populaciji zaraženih iznosi 22,95 posto, najviši postotak učenika od ukupno zaraženih je u Međimurskoj (30,15) i Varaždinskoj županiji (30,10), najmanji (13 posto i niže) je u Virovitičko-podravskoj i Ličko-senjskoj županiji, dok je u Gradu Zagrebu taj omjer jednak onome u Istarskoj županiji i iznosi 27 posto.

Ipak, neslužbeno doznajemo iz Vlade, od ministra Radovana Fuchsa očekuje se da djeca ne idu u školu četvrtak i petak nakon praznika. Naime, iz Vlade se ne žele miješati na koji način će se tretirati ta dva dana, odnosno hoće li biti riječ o online nastavi ili produljenim praznicima. Stav je, doznajemo, da bi spajanjem od devet dana bez odlaska u učionice bitno pao broj samoizolacija i infekcija, te da bi se tako 'školski rasadnik' bitno smanjio, što bi utjecalo na opću epidemiološku situaciju.

Nove preporuke

U cilju suzbijanja epidemije Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je nove preporuke za određivanje samoizolacije. Iz HZJZ-a navode kako osobe koje su cijepljene ili potpuno cijepljene (dvije doze, odnosno Janssen jedna doza) ne moraju ići u samoizolaciju, no preporuka je da se testiraju pet ili sedam dana od kontakta.

- Nakon bliskog kontakta sa zaraznom osobom, osobe koje su dovršile primarno cijepljenje, trebaju se strogo pridržavati epidemioloških preporuka za sprječavanje kapljičnih infekcija sljedećih 14 dana i preporučljivo je da se testiraju brzim testom 5-7 dana nakon bliskog kontakta (ako razviju simptome unutar 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta, postupa se kao sa sumnjom na covid-19).Od preporuke za testiranje 5-7 dana nakon bliskog kontakta s oboljelim izuzete su samo osobe koje su preboljele covid-19 unazad šest mjeseci - stoji u novim preporukama.

Zdravstvenih djelatnici i ostali koji rade s osjetljivim skupinama neovisno o cijepljenju odmah se moraju testirati.

Fuchs: 'Ja ne bih zatvarao škole'

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs bio je gost RTL Danasa u kojem je komentirao aktualne koronavirus brojke u školama koje se samo povećavaju.

Kaže kako će o tome hoće li djeca nakon jesenskih praznika djeca ići na online nastavu, odlučivati lokalni stožeri: - Na osnovu lokalne epidemiološke situacije. Sve mjere ostaju iste kao što su i bile. Naš model koji se pokazao jako dobrim prošle godine, preuzet od Svjetske zdravstvene, da pače sve ostale zemlje su upravo prešle na taj model, u ovom trenutku i one zemlje koje su imale najveći lockdown i imale su zatvorene škole primjenjuju ovaj model. Dakle, sjetite se, Slovenija, Austrija, Austrija sad pooštrava mjere za one koji nisu cijepljeni, ali škole ostaju otvorene. Koliko ja znam na današnji dan svega dvije zemlje imaju online nastavu, ja mislim da je jedna Makedonija, a druga Latvija ili Litva, ne znam, nisam sto posto siguran, ali jedna od te dvije zemlje.

Kaže kako imamo problem jer je veći broj djece zaražen u školama u odnosu na prošlu godinu: - Ako se sjetite, prošle godine smo rekli, neće biti problema kod djece i nije ih bilo, svega dva posto. Sada je zbog delta soja virus puno zarazniji, - prema tome, našao je mogućnost tom svojom mutacijom da probije djelomično imuni sustav i postao je zarazniji i za djecu.

Fuchs kaže kako nije problem u produljenju praznika: - Bitna stvar s epidemiološke pozicije, da djeca, ajmo reći nisu grupirana u školi. Prema tome, nemojmo micati praznike. Vi se vjerojatno djelomično referirate na izjavu ministra Božinovića.

Ministar je objasnio i da kad se produljuju praznici to sa sobom povlači i mijenjanje stanica.

- Ali online nastava je moguća, možemo prijeći bilo kada na online nastavu, to smo i prošle godine. Imamo snimljene nastavne materijale, imamo Školu na trećem, imamo sve pripremljeno i kontinuirano se radi.

Kaže kako lokalni stožeri mogu donijeti odluku o online nastavi, ako imaju veliki broj zaražene djece ili lošu epidemiološku situaciju: - I to se može napraviti odmah i može se naravno i ova dva dana generalno napraviti, ali ako proglašavate nacionalni prelazak na online nastavu, morate donijeti odluku na razini Vlade i morate jednako tako reći kada će se djeca vratiti u školu, ali i što ako situacija tada ne bude bolja, rekao je Fuchs za RTL.

Proglašavanje online nastave na nacionalnoj razini za ministra nije opcija: - Opcija je lokalno, a mi ćemo razgovarati, ako što smo i do sada, sa svakom županijom, sa svakim županom, to nama nije problem. Mi komuniciramo stalno s njima pa ćemo sve te varijante prodiskutirati.

Rekao je i kako je jako bitno je li odraslo stanovništvo cijepljeno, odnosno preboljelo covid-19. Naveo je za primjer Varaždinsku i Međimursku županije: - Djeca ne završavaju s teškim kliničkim slikama. Problem je upravo u onom dijelu da mogu prenijeti virus ukućanima. Ali oprostite, 48 posto ovog našeg stanovništva se nije cijepilo.

Kazao je i kako on ne bi zatvarao škole, ali kako je problem u tome što ne mogu dignuti procijepljenost stanovništva.

Za kraj se osvrnuo na mentalno zdravlje djece, što zbog pandemije, što zbog online nastave. Naglasio je kako upravo zbog tog inzistiraju na individualnom pristupom: - Da ta online nastava bude što je moguće manje prisutna u našem obrazovnom sustavu. Koliko god se mi kleli u tehnologije i načine takvih alata podučavanja, oni nisu dobri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:34