ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Što ćemo s Pupovcem? Ne sekirajte se! Brine li me Dabrina diploma? To je na njemu da objasni...‘

- Ne pratim ga uopće, znam da je kršio Ustav i da se sada sakrio kako bi prikrio sramotu, rekao je o Milanoviću

Andrej Plenković

 Damir Krajac/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti otvorenja hotela "Bernarda" u Varaždinskim toplicama. Nakon toga je sudjelovao na otvorenju 13. izložbe bučinih ulja Hrvatske i 6. Međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe - Adria, u Županijskoj palači u Varaždinu. S ostalim kandidatkinjama i kandidatima na europskim izborima s liste HDZ-a sudjelovao je na predstavljanjima kandidata u Varaždinu, nakon čega se obratio novinarima.

- Ispunit ćemo obećanje o najmanje 80-82 posto razvoja Hrvatske u EU do 2028. i mijenjati poriv naših građana da idu živjeti u druge članice EU. Onda će plaće i kvaliteta života biti takvi da nema htijenja da se ide živjeti u drugu zemlju. Vrlo smo blizu. Tek negdje oko 2030. ćemo moći napraviti pravi rezime, a naša Vlada je ostvarila sva strateška postignuća nakon članstva.

Novinari su ga upitali o saborskom Odboru za nacionalne manjine.

- Naša većina je stabilna, funkcionira odlično. Gospodin Šušnjar je jučer bio u Bruxellesu, ukopčao se bez problema. Ministar Dabro će idući tjedan biti na sastanku, Vlada funkcionira normalno, predložili smo i prve zakone... Ovdje je došlo do odgode glasanja o imenovanju ne samo ovog odbora nego i drugih. Nisam primijetio kada oporbeni nisu bili izabrani da je bilo pretjeranih interesa. nema trzavica. Prvo smo imali bizarnu kampanju u kojoj je Milanović teško kršio Ustav. Moraju platiti političku cijenu tako da još 4 godine budu u oporbi. Onda smo imali tragikomediju gdje su pokušali formirati neku većinu pa su i tu izgubili. Predlažem da se orijentiramo na teško poražene oporbene stranke a što se tiče većine i Vlade, ako smo nešto dokazali, to je da znamo kako nam je važna politička stabilnost. Nju ćemo sačuvati, kaže Plenković.

Novinare je zanimalo hoće li HDZ podržati Milorada Pupovca.

- Što se dogovori, tako će biti. Naći će se rješenje, ne sekirajte se za to. Naš je fokus jedino da hrvatskim biračima prezentiramo najbolju listu za Europski parlament.

- To je odluka parlamenta u koju se ja ne miješam, dodao je.

Plenković je rekao i da ga ne brine situacija s diplomom ministra Josipa Dabre te da je na njemu da to objasni.

Na pitanje o predsjedničkom kandidatu HDZ-a, Plenković kaže da se o tome još nije razgovaralo.

Još je jednom istaknuo da Milanović nije imao hrabrosti da podnese ostavku, a na upite o komunikaciji s njim, kaže da njihovi suradnici mogu razgovarati i konzultirati se kada je riječ o vanjskoj politici.

- Nisam primijetio da nas je išta pitao kad ide na NATO summite, na Opću skupštinu UN-a, kada je riječ o Rusiji i Ukrajini...

- Ne pratim ga uopće, znam da je kršio Ustav i da se sada sakrio kako bi prikrio sramotu, dodao je Plenković o predsjedniku Milanoviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2024 15:03