KORISNO JE ZNATI

ŠTO ČINITI S ISKORIŠTENIM ZAŠTITNIM MASKAMA I RUKAVICAMA? Ne smiju se odmah bacati u miješani komunalni otpad, evo što morate napraviti

 
 Tonci Plazibat / CROPIX

Maske i rukavice proteklih su mjesec dana traženije nego ikada dosad. Osim što ih nose osobe u samoizolaciji te bolesnici zaraženi koronavirusom, mnogi ih građani upotrebljavaju kada izlaze na javna mjesta, što je za pohvalu. No to nije uvijek i način njihova odlaganja, što dovodi u opasnost ostale, piše Glas Slavonije.

- U dva sam navrata u kolicima za kupnju našla odbačene zaštitne rukavice, jednom i masku. Iako pretpostavljam da ju je nosila zdrava osoba, a ne zaražena ili ona pod sumnjom na zarazu, rukavicama i maskama ondje nije mjesto. Vidim i da ih ima i u kantama za smeće, što smatram nedopustivim - piše nam čitateljica, dodajući kako se sama pridržava svih preporuka vezanih uz odlaganje takvog otpada.

Protokol u kućanstvu

A koji je to pravilan način i kako postupiti te gdje takav otpad u konačnici završava, upitali smo glasnogovornika Unikoma Vjerana Marijaševića.

- Naš djelatnici u RJ Čistoća, kada naiđu na takve predmete, skupljaju ih s pomoću hvataljki. Moram reći da nema toga toliko puno, no kad se dogodi situacija da ih pronađu, imaju protokol i proceduru koje se moraju držati kako bi se zaštitili - pojašnjava Marijašević, podsjećajući na pravilno odlaganje otpada takve vrste koje je Unikom postavio i na svoje službene stranice, a o čemu su se u medijima oglasili i epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tako je otpad osoba koje se zbog potvrđene infekcije ili sumnje na infekciju koronavirusom nalaze u samoizolaciji potrebno odložiti u obične plastične vrećice za otpad i čvrsto zavezati. Potom tu vrećicu treba staviti u drugu plastičnu vrećicu koju valja opet čvrsto zatvoriti.

Tako pripremljen otpad potrebno je držati odvojeno od ostalog kućnoga otpada najmanje 72 sata, odnosno tri dana, prije odlaganja u spremnik za miješani komunalni otpad. Podsjetimo kako je Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a, nedavno govorila o toj temi, naglasivši kako na taj način odložen otpad nije opasnost za radnike komunalnih poduzeća poput Unikoma.

Na isti način, kako se nadalje nalaže, treba postupiti i s osobnim otpadom, primjerice papiratnim maramicama, kao i otpadom nastalim pri čišćenju prostora. Papirnati ručnici, maramice i razni drugi proizvodi za jednokratnu upotrebu koje koriste osobe koje pokazuju znakove COVID-19 ne smiju se stavljati u spremnike za odvojeno prikupljanje otpada, odnosno u biootpad, papir i plastiku.

Zdravstvene ustanove

Kad su u pitanju osobe koje se nađu u zdravstvenim ustanovama, njihov se otpad zbrinjava kao zarazni, odnosno medicinski. Potvrdila nam je to Darija Sladić Rimac, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu Doma zdravlja Osijek, koja kaže da sav otpad nastao tijekom liječenja u Domu zdravlja, ondje zbrinjava na siguran način. Isto je i s opremom i otpadom zdravstvenih radnika, odnosno sa svime što se upotrebljavalo tijekom medicinsko-tehničkog zahvata. Naposljetku, sve prikupljene maske i rukavice, bilo u zdravstvenoj ustanovi ili u Unikomu, u konačnici završavaju u tenjskoj tvrtki "Excido".

- Važno je naglasiti da zaposlenici DZO-a uobičajeno, pa i sada, sav otpad nastao u kućnom posjetu, bilo liječnika obiteljske medicine, patronažne sestre ili mobilnog palijativnog tima, nastalog tijekom izvođenja medicinsko-tehničkih zahvata i skrbi za pacijenta, tretiraju kao zarazni otpad. Kao takav se i donosi u DZO, dakle ne ostavlja se u kući - dodaje Sladić Rimac.

Valja imati na umu, poručuju liječnici, da maska potencijalno zadržava virus i može ga imati na sebi. Stoga se zbrinjava i uništava kao medicinski otpad. Isto vrijedi i za rukavice, stoga uobičajene radnje odlaganja otpada na koje smo naučili prije koronavirusa valja zaboraviti i pridržavati se svih uputa HZJZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 07:57