PROMOCIJA PLUS ZA RTL

ŠTO HRVATI DOISTA MISLE O POVRATKU VOJNOG ROKA Veliko istraživanje otkrilo da ne bi imali ništa protiv, ali iz na prvi pogled neočekivanog razloga

Na fotografiji: ministar Damir Krstičević s vojnicima.
 Dragan Matić / CROPIX

Žele li Hrvati ponovno uvođenje obveznog vojnog roka za RTL televiziju provjerila je agencija Promocija plus.

Istraživanje pokazuje da većina želi vraćanje vojnog roka, a zeleno svjetlo takvoj inicijativi daje više od polovine ispitanika (54,2%).

Ono što je najzanimljivije u ovom istraživanju jesu razlozi zbog kojih većina želi povratak obveznog vojnog roka. Naime, sigurnosna ugroza na Balkanu i u svijetu nije ni približno glavni razlog (15 posto ispitanika istaknulo je ovaj razlog), već vojni rok vide kao odličnu priliku za učenje discipline, vještina koje ne posjeduju, ali i generalno - kao pripremu za život (50,3 % ispitanika).

Vraćanje obveznog roka pak ne podržava 44 posto ispitanika.

Najviše ispitanika smatra da je riječ o preskupom projektu (29,3 %), zatim slijede oni koji smatraju kako je riječ o običnom gubitku vremena (24,6 %), dok 18,3 % ispitanika smatra kako je profesionalna vojska ipak bolji izbor.

Dio ispitanika ne vidi ratnu opasnost, pa ni potrebu za promjenama (5,5 %), a dio (5,2 %) da se u kratkom roku i ne može ništa naučiti. Četiri posto je protiv jer služenje vojnog roka vidi kao militarizaciju društva, piše RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:27