PROMOCIJA PLUS ZA RTL

Što Hrvati misle o Putinu nakon invazije na Ukrajinu: Jedino glasači HSS-a većinom misle da on nije ratni zločinac

Glavni razlozi zbog kojih većina smatra da je Putin ratni zločinac su vojna agresija na drugu zemlju i zločini ruskih vojnika

Vladimir Putin

 Mikhail Klimentyev/Sputnik/Sputnik via AFP

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman nedavno je podignuo prašinu nakon što je izjavio da je Vladimir Putin ratni zločinac. Nakon toga spustio je loptu, a jedini koji su tako izravno optužili Putina su britanski premijer Boris Johnson i američki predsjednik Joe Biden.

U ekskluzivnom istraživanju, koje je Promocija plus provela na 1300 ispitanika od 5. do 8. travnja ove godine za RTL, pitali su hrvatske građane slažu li se s izjavom da je Putin ratni zločinac.

Za građane Hrvatske nema dvojbe - ruski predsjednik je ratni zločinac. Smatra to više od 68,2 posto ispitanika. No s tom tvrdnjom ne slaže se 19 i pol posto ispitanika, dok odluku o tome nema gotovo 12,4 posto anketiranih.

image
RTL

Čak 84,5 posto birača HDZ-a slaže se s tvrdnjom da je Putin ratni zločinac, a 7 posto se ne slaže. SDP-ovi birači, njih 64,2 posto slaže se s tom izjavom, a 30 posto ne. Birači Možemo!, njih 71,3 posto, slaže se s tvrdnjom o Putinu, a 24,8 posto ne. Više od 60 posto ispitanika među biračima Domovinskog Pokreta, Centra i Fokusa smatraju Putina ratnim zločincem. Zanimljivo, više je HSS-ovaca koji se ne slažu da je Putin ratni zločinac (51,3 posto), dok se njih 48,7 posto slaže da je.

Među razlozima zbog kojih većina smatra da je Putin ratni zločinac izdvajaju se tvrdnje - zbog vojne agresije na drugu zemlju (37,6 posto ispitanika), ali i zbog zločina ruskih vojnika (32,2 posto ispitanika). Među razlozima su i raketiranje rodilišta i drugih civilnih ciljeva u ukrajinskim gradovima (17,5 posto ispitanika) te razaranje Mariupolja koji je sravnjen sa zemljom poput Vukovara (9,9 posto ispitanika).

image
RTL

Treba napomenuti da je istraživanje rađeno nakon objavljenih šokantnih snimaka masakra civila iz oslobođene Buče.

Na pitanje zašto se ne slažu s izjavom ministra Grlića Radmana da je Putin ratni zločinac, 35,4 posto ispitanika svoje uvjerenje temelji na tome da se Hrvatska ne smije povoditi interesima Amerike, NATO-a ili Unije.

Gotovo 30 posto ispitanika smatra da hrvatski ministar ne smije biti ponavljač tuđih uvreda, a gotovo je 15 posto onih koji smatraju da treba suditi Amerikancima, a ne Putinu i Rusima. Nešto više od 6 posto ispitanika ne slaže se s ministrom jer smatraju da se radi o ratnim sukobima u kojima mogu stradati nevine, civilne žrtve. Ostalih 14,7 posto ispitanika smatra da Putin nije ratni zločinac jer je ruski predsjednik veliki svjetski vođa i političar, da je izjava ministra Grlića Radmana uvredljiva te da Rusija vodi pravedan rat i da u pravednom ratu nema ratnih zločina.

image
RTL

NAPOMENA: Istraživanje je ekskluzivno za RTL provela agencija Promocija Plus od 5. do 8. travnja 2022. na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna pogreška uzorka je +/- 2,7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 01:17