SLUČAJ ZVEČEVO

ŠTO JE KUMOVALO FINANCIJSKOM SLOMU POŽEŠKOG DIVA? Plaće zaposlenika osigurala isplata iz inozemstva, ali budućnost tvrtke je itekako upitna

Kratkoročno je riješen jedan problem, no dugoročno ostaje pitanje opstojnosti tvrtke. Pojavljuju se i kupci - Badel 1862 zanima alkoholni biznis
 Danijel Soldo / CROPIX

Račun Zvečeva, požeške tvornice čokolade, blokiran je 40 dana. Financijski rezultati godinama su loši. Prihodi su im lani pali u odnosu na 2015., a gubitak se produbio s 9,2 na 24,9 milijuna kuna.

Isplata plaće za ožujak je u tijeku, primilo ju je 212 zaposlenika, a ostalih 69 ovih bi dana također trebalo dobiti svoj novac jer je, kako se doznaje iz Zvečeva, jučer sjela uplata od kupca iz inozemstva. Tako je kratkoročno riješen mali dio problema, no pitanje dugoročne opstojnosti tvrtke ostaje.

Aranžmani

Je li kriv Agrokor? Čini se da nije jer je riječ o jednom od rijetkih dobavljača koji u probleme nije upao zbog situacije u Agrokoru. Iz Agrokora se može čuti da Zvečevo robu normalno isporučuje te će im, kao i drugim dobavljačima, biti plaćena u ugovorenom roku. Izvori bliski Agrokoru kažu da su se od početka godine isporuke koncernovim kompanijama smanjile jer požeška tvrtka nije mogla isporučiti traženu količinu.

- Zvečevo nije završilo proces restrukturiranja u koji je krenulo prije nekoliko godina. Nisu imali novca pa su ulazili u razne aranžmane. Prije dvije godine bila je i dokapitalizacija kad je temeljem repo ugovora Agrokor privremeno ušao u vlasničku strukturu Zvečeva. Iz nje je već i izašao. No, time se vjerojatno stvorila obveza prema Agrokoru - tvrdo poznavatelj situacije. Dodaje da Zvečevo godinama ima problema, a situacija se pogoršala snažnijim ulaskom Kandita na tržište jer im se smanjio prostor na policama u Hrvatskoj i regiji. - Niskim maržama nisu riješili probleme likvidnosti i profitabilnosti - kaže sugovornik.

I ostali izvori iz poslovnih krugova upozoravaju na poslovnu politiku, posebno na damping cijene za alkoholna pića. - Tako se ne može dugoročno konkurirati niti opstati - ističu i dodaju da je tržišni udio Zvečeva u Hrvatskoj u segmentu alkoholnih pića manji od pet posto, iako tvrtka ima potencijala.

U priopćenju Zvečevo navodi se da su u financijskim teškoćama “zbog situacije u poslovnom okruženju u Hrvatskoj i regiji, zbog čega im objektivno prijeti financijski slom”. Da bi to izbjegli, Uprava je pokrenula ubrzani proces financijskog i operativnog restrukturiranja. Čini sve što može da ubrza izlazak iz blokade i omogući poslovanje. Osim tog priopćenja, ne daju detalje. Ističu da će restrukturiranje podržati i Vlada projektom pomoći Slavoniji kako bi se zadržala radna mjesta.

Trpe posljedice

“Zvečevo je jedna u nizu tvrtki koja evidentno trpi posljedice stanja na domaćem i tržištu regije. Apeliramo na sve dionike da problem u Zvečevu sagledaju šire od trenutačne situacije zbog kašnjenja isplate plaća za ožujak”, stoji u objavi koju potpisuje predsjednik Uprave i većinski vlasnik Zdravko Alvir.

Zvečevo se uzda u “Projekt Slavonija, Baranja i Srijem”, pokrenut da bi se osiguralo 2,5 milijardi eura iz fondova EU za projekte u pet slavonskih županija. On uključuje nove mjere, a najvažnije omogućuju projektima iz manje razvijenih županija prednost u sufinanciranju. Alvir je kontaktirao i premijera Andreja Plenkovića koji je rekao da resorna ministarstva traže način kako da pomognu važnoj tvrtki u Požeško-slavonskoj županiji.

Hoće li je spasiti država ili netko drugi, vidjet ćemo. No, već se javljaju potencijalni kupci Zvečeva, odnosno nekih dijelova. Badel razmatra preuzimanje alkoholnog biznisa, a proizvodnja slatkiša ih ne zanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:28