DANIJEL BEZUK (22)

Što je napadač objavljivao na svom Facebooku: ‘Da sam jedan od njih, da skidam Srbe...‘

Danijel Bezuk (22) je hicima iz automatskog oružja ranio policajca na Markovu trgu
Danijel Bezuk/Facebook
 screenshot

Danijel Bezuk (22), koji je u ponedjeljak ujutro hicima iz automatskog oružja ranio policajca na Markovu trgu, objavio je prije samoubojstva poruku na društvenim mrežama u kojoj je poručio da je ''dosta bilo prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti''. Učinio je to svega nekoliko minuta nakon krvavog napada na Markovom trgu.

image
Danijel Bezuk/Facebook
screenshot

Uvidom u Facebook profil mladića iz Kutine vidljivo je da nije često objavljivao na društvenim mrežama, a njegova pretposljednja objava datira sa zagrebačkog Adventa s početka siječnja 2019. Bezuk je u toj objavi priložio svoju fotografiju s Trga bana Jelačića te je zapisao ''turist u svojoj državi''.

Pozirao s drvenom puškom

Mladić je početkom studenoga 2018. objavio fotografiju na kojoj stoji ispred spomenika poginulim braniteljima u Bogdanovcima. Na fotografiji je odjeven u majicu s obilježjima HOS-a i navijačke skupine Bad Blue Boys s natpisom ''Za sve ne kojih nema'', dok je uz fotografiju zapisao ''zapalit ću svijeću, molit ću do jutra, za zdrav razum i bolje sutra''.

image
Danijel Bezuk/Facebook
screenshot

Bezuk je iste godine na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti na društvenim mrežama objavio svoju fotografiju snimljenu prije koncerta Marka Perkovića Thompsona u Glini koju je popratio citatom iz Thompsonove pjesme ''rastjerajmo tamu da nam jutra svanu''.

U objavi iz srpnja 2018. poručio je da će hrvatska nogometna vrsta igrati u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva. Uz objavu je priložio videosnimku bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u kojem ona zaključuje da će ''Hrvatska biti najrazvijenija država Europske unije'', a koju je popratio komentarom ''barem nas nisi lagala i prešla kao budale''.

Mladić je sredinom srpnja 2018. zapisao da je ''i dalje Hrvat, hvala vam na borbenosti'', dok je u veljači iste godine objavio fotografiju na kojoj drži kovanice, a koju je popratio komentarom ''od plaće kupio sam hlače i ostalo mi za žvakače''.

image
Danijel Bezuk/Facebook

U veljači 2018. je objavio svoju fotografiju na kojoj pozira odjeven u zimsku kamuflažnu odoru, dok u ruci drži model snajperske puške izrađen od drveta. Bezuk je uz tu fotografiju zapisao da je na njoj prikazan pripadnik ''Belih orlova na braniku otadžbine'' koju smatra ''jednom od najzaštićenijih vrsta u Republici Hrvatskoj''.

Bezuk je ranijih godina na društvenim mrežama objavljivao snimke pjesama Marka Perkovića Thompsona, Miroslava Škore i Mate Miše Kovača, ali i snimke testiranja snajperskih pušaka i teških strojnica.

Na jednoj od snimaka testiranja snajperske puške zapisao je ''da sam jedan od njih, da skidam Srbe''. Na Bezukovoj Facebook naslovnici stoji fotografija iz filma 'Put rata' redatelja Stevena Spielberga.

image
Danijel Bezuk/Facebook

Milina: Drugi policajac uzvratio vatru

MUP je izvijestio da je u policajca pred zgradom Vlade na Markovu trgu pucao 22-godišnjak koji je nešto kasnije na Jabukovcu počinio suicid, a od ranije nije bio poznat policiji.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina izjavio je u ponedjeljak kako je u pucnjavi na Trgu sv. Marka policija reagirala kako treba - nakon što je na ulazu u zgradu Vlade ozlijeđen jedan policajac, drugi je prema počinitelju odmah upotrijebio vatreno oružje.

"Nakon pucnjave, odmah je reagirao drugi policijski službenik koji je upotrijebio vatreno oružje prema počinitelju. Prema informacijama s kojima sada raspolažem, počinitelj se odmah udaljio s mjesta događaja", kazao je Milina na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Istaknuo je da je kao i uvijek u ovakvim situacijama, angažiran cijeli raspoloživi policijski sustav, a da je vrlo brzo, 24 minute nakon samog događaja, pronađen 22-godišnji počinitelj. Milina je ponovio da je, prema sadašnjim informacijama, on izvršio suicid.

O mogućem motivu nije želio govoriti, rekavši da će to otkriti kriminalističko istraživanje, kao i tip "dugog vatrenog oružja" iz kojeg je napadač ispalio više streljiva.

Susjeda napadača: 'Bio je pristojan i drag dečko'

Kutinjani su zgroženi današnjim krvoprolićem u zagrebu gdje je njihov sugrađanin u 8 sati i 6 minuta iz vatrenog oružja ispalio više metaka, teško ozlijedivši policajca koji je osiguravao zgradu Vlade na Markovom trgu, a potom se ubio na obližnjem Jabukovcu.

- Pristojan, drag, dobar dečko o kojemu mogu reći samo pozitivno. Mi živimo u dva sela, ali nas dijele dvije kuće, rekla je susjeda napadača za portal HRT-a.

Iznenađena je događajem, kaže, ništa nije dalo naslutiti da će se dogoditi ovakvo nešto.

Prisjeća se da je prilično vodio brigu o zaštiti okoliša, s obzirom na da je u njihovom selu veliki problem nelegalno odbačeni otpad. Sam ga je, kaže nam susjeda, prikupljao i čistio.

Za napadača kaže da je nedavno počeo raditi, da je završio srednju školu, bio zadovoljan na poslu i dosta boravio na terenu. Ne može vjerovati da je učinio to što se dogodilo i ponavlja kako je o njemu dosad mogla reći samo pozitivno.

image
Kuća u Kutini u kojoj je živio napadač
Jutarnji.hr
image
Kuća u Kutini u kojoj je živio napadač
Jutarnji.hr
image
Kuća u Kutini u kojoj je živio napadač
Jutarnji.hr
image
Kuća u Kutini u kojoj je živio napadač
Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2022 05:44