RATNI REPORTER

Što je naš predsjednik pričao zadnjih 365 dana: ‘Ti loši vojnici s praćkama i strelicama protiv neuništive Rusije‘

Godišnjica je ruskog upada u Ukrajinu: Prisjetite se što je sve u tom periodu o agresiji govorio Zoran Milanović

Zoran Milanović

 Vesna Veselić/

- Situacija na ukrajinsko-ruskoj granici je ozbiljna kriza koja nema veze ni s Ukrajinom ni s Rusijom, to ima veze s dinamikom američke unutarnje politike Joea Bidena i njegove administracije - rekao je predsjednik RH Zoran Milanović 25. siječnja 2022. godine, točno trideset dana prije nego što će početi ruska invazija na Ukrajinu.

Ništa se bitnog u retorici hrvatskog predsjednika nije promijenilo čak ni nakon što je ruska armija 24. veljače 2022. pregazila granice susjedne zemlje. Iako je odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina o pokretanju totalne invazije na Ukrajinu šokirala, sablaznila, ali i u osudi Putinove agresije ujedinila članice NATO saveza i sve europske države - izuzev Orbanove Mađarske i Vučićeve Srbije - hrvatski predsjednik nastavio je relativizirati krivnju za rusku invaziju na Ukrajinu i žestoko kritizirati prvo politiku SAD-a i Velike Britanije, a kasnije i ostalih članica NATO saveza i Europske unije.

Svojim tvrdnjama da su za rat u Ukrajini barem podjednako krivi i Putin i Biden, da je otpor Ukrajinaca uzaludan jer je Rusija nepobjediva te da ukrajinski mladići nepotrebno ginu u ratu koji preko njihovih leđa vode SAD i Rusija, hrvatski je predsjednik brzo postao najomiljeniji zapadni državnik u Kremlju i u moskovskim režimskim medijima.

U nastavku vam donosimo pregled nekih od najzvučnijih izjava predsjednika Republike Zorana Milanovića o ruskoj agresiji na Ukrajinu, politici NATO saveza, europskim sankcijama i naoružavanju ukrajinskih branitelja.

PRELUDIJ U RUSKOM MOLU

Šest dana prije početka Putinova napada na Ukrajinu, predsjednik RH optužio je SAD i Veliku Britaniju da Ukrajinu guraju u katastrofu: "Vrlo je perfidno jednu državu koja je velika, ali puno slabija od Rusije dovoditi u zabludu da se praćkama i strelicama može obraniti u slučaju rata. Stvarati tu iluziju, ali istovremeno govoriti ‘naši vojnici tamo neće biti‘. To je pakleni plan i nije ispravno. Potičeš Ukrajinu na sukob. Zašto to radiš? Jedino Nijemci i Francuzi vode normalnu politiku." (18. veljače 2022.)

PRVI ČIN AGRESIJE

Poruka predsjednika Milanovića dan nakon početka ruske invazije na Ukrajinu: "Rat je uvijek gora kriza od pandemije. To je rat koji nije na našim granicama, ali je blizu naših granica. Hrvatska nije u opasnosti. Agresiju na Ukrajinu ne možemo ne osuditi. Sankcije su najstrože do sada, ali ne mogu zaustaviti rusku vojsku. To su samo sankcije, nažalost ne djeluju. Podržali smo ih jer drugog izbora nema." (25. veljače 2022.)

"UKRAJINCI SE SLABO BRANE"

"Volio bih da je drugačije, volio bih da je Ukrajina nakon što godinama prima vojnu pomoć pružila pravi otpor. Cijenim hrabrost ljudi, ali vojnički ovo nije bilo dobro." (2. ožujka 2022.)

image

Predsjednik Zoran Milanović

Goran Mehkek/Cropix

SVI SU ONI ISTI...

"Uvijek treba biti zabrinut. I kada Ukrajina prijeti nuklearnim oružjem, i kada Rusija prijeti nuklearnim oružjem. Kako čovjek ne bi bio zabrinut?" (2. ožujka 2022.)

NIJEMI SVJEDOK

"U ratu u kojem ne učestvuješ, makni se sa strane i čekaj." (4. travnja 2022.)

ZA SVE SU KRIVI HUŠKAČI SA ZAPADA...

"Netko će morati sutra položiti račune, jer od Rusa ne očekujemo ništa. Tko je odgovoran za ovoliko smrti u Ukrajini i za to što Rusija razara Ukrajinu? Tko je za to kriv? Ukrajinci ili oni koji su ih huškali na to? Protiv smrtnog i opasnog neprijatelja. Ovo govori ‘Putinov čovjek‘. Ovo govori čovjek kojem je u interesu Hrvatska i bit će totalni interes, ali i to da Europa ne zaglibi u nečemu iz čega neće moći izaći." (21. travnja 2022.)

BUDALE, HULJE I UDBAŠI

"Ja nisam na strani Rusije, ne poznajem Medvedeva niti se želim stavljati između Medvedeva i nekakvih luđaka u Ukrajini ili luđaka u Rusiji. To nije moj svijet, ja sam na strani Hrvatske. Pokušavam za hrvatski narod iskamčiti što više. Tretiraju nas kao budale, kao naciju trećeg reda, sve to skupa huljski i udbaški podupire Plenković samo da bi se obračunali sa mnom, to je najstrašnije." (3. svibnja 2022.)

image

Ruski predsjednik Vladimir Putin

Maksim Blinov/Afp

NEUNIŠTIVA RUSKA ČIZMA

"Ukrajinski predsjednik nema izbora nego da radi ovo što radi, a to vodi u poraz. Ruska čizma tamo gdje dođe ne odlazi. Rusija je država koja je nevjerojatna vojna sila, mi se možemo naslađivati njihovom sporošću, ali tako je kako je. Svatko tko ima malo znanja i iskustva vidi kako što se događa. Rusija nije kao mi, nije demokracija, Rusija je neuništiva. Naprosto kao neprijatelj je neuništiva i tako moramo razgovarati." (10. lipnja 2022.)

DO ZADNJEG UKRAJINCA...

"Meni je bila draža Ukrajina tri puta, ali tamo ljudi ginu. I ginut će i dalje ako se ovako bude poticalo Ukrajinu da se bori, borba do zadnjeg Ukrajinca." (10. lipnja 2022.)

"NIKAKAV ODGOVOR"

"Odgovor zapada je nikakav, baš nikakav. Imamo sankcije koje ne funkcioniraju, Rusiji to neće naškoditi. To sam govorio od prvog dana, žao mi je što sam bio u pravu." (8. kolovoza 2022.)

GLUPI EUROPLJANI

"Ova glupa politika Europske unije nije u interesu Hrvatske od prvog dana. Nije ni u interesu Njemačke, ali oni se to ne usude reći. Europska unija ne može zajednički pomoći u energetskoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini. Mi se damo navući od glasnijih od sebe, ići grlom u jagode, u nešto što ne možemo kontrolirati. Na kraju će se svaka država brinuti za sebe. Garantiram." (1. rujna 2022.)

"RUSIJA NE SMIJE IZGUBITI"

"Imamo s jedne strane nas, Zapad - koji se na ukrajinskom tlu bori s Rusijom. S druge strane imamo Rusiju koja je napala Ukrajinu - i koja taj rat nikako ne smije izgubiti. To je u ovoj priči najopasnije." (21. rujna 2022.)

"RUSIJA RAT MORA DOBITI"

"Kako će završiti rat? Dakle Rusija rat mora dobiti, iz vlastite vizure oni ga moraju dobiti. Jedini način da ga ne dobiju je da se promijeni vlast, a to se neće dogoditi bez dogovora SAD-a, Velike Britanije i Rusije. Bez njih nema dogovora." (19. listopada 2022.)

image

Ilustracija: Ukrajinski vojnici na obuci u Velikoj Britaniji

Peter Van Den Berg/Avalon/Profimedia/Peter Van Den Berg/avalon/profimedia

O OBUCI UKRAJINACA U HRVATSKOJ…

Predsjednik Zoran Milanović o Vladinoj inicijativi da se ukrajinski vojnici obučavaju i na teritoriju Hrvatske: "Ne podržavam tu ideju zato što ne podržavam upetljavanje Hrvatske u ovaj rat više nego što treba. Korektni smo, solidarni i to je to. Dalje od toga ne. Kao vrhovni zapovjednik neću to odobriti. Nisam čuo za prijedlog, ali unaprijed kažem to mi se ne sviđa, to je dovođenje rata u Hrvatsku ... Postoje neke granice razuma i nacionalne sigurnosti. Neka se ti koji to podržavaju odu boriti u Ukrajinu, ako su tako hrabri." (18. listopada 2022.)

"NA STRANI SAM UKRAJINE, ALI…"

"Tamo je rat između Amerike i Rusije. Između Rusije i Ukrajine na strani sam Ukrajine, naravno. Ali to je rat između Amerike i Rusije. Mi moramo konstatirati da Amerikanci preko ukrajinskih mladića vode rat protiv Rusije, to moramo reći." (24. studenoga 2022.)

SASTANAK NEBITNIH LJUDI

Predsjednik RH kritizirao je sastanak zapadnih saveznika i Ukrajine o dodatnoj vojnoj pomoći Kijevu: "Razgovara se o tome kako dodatno sudjelovati u ratu tako da ne sudjeluješ. Da nitko naš ne pogine, ali sve drugo radi NATO. Kao i Rusija, koja se preko Ukrajine prije svega obračunava s Amerikancima. I ovo se neće riješiti u Berlinu i Parizu, a najmanje u Bruxellesu gdje sjede potpuno nebitni i neizabrani ljudi. Ovo će se rješavati između Moskve i Washingtona, tako je i počelo." (19. siječnja 2023.)

O SLANJU TENKOVA

"Što se tiče slanja zapadnih tenkova u Ukrajinu, to će produljiti rat. Ako se Amerika i Rusija ne dogovore, a to nije na vidiku, rat se neće zaustaviti. Nekako se nadam da traju nekakvi razgovori, ili ćemo lagano prema trećem svjetskom ratu za koji neki misle da su već počeli, ali ja sam malo suzdržan. Što se tiče tenkova, i ruski i američki gore isto." (26. siječnja 2023.)

JOŠ MALO O TENKOVIMA

"Od 2014. do 2022. mi gledamo kako netko provocira Rusiju s namjerom da ovaj rat izbije. Izbio je. Prošlo je godinu dana, mi tek sada razgovaramo o tenkovima. Sve njemačke tenkove ćemo tamo poslati, ruski su izgorjeli, američki su gorjeli. Ista sudbina očekuje i ove." (30. siječnja 2023.)

image

Predsjednik RH Zoran Milanović

Darko Tomas/Cropix

O KRIMU I KOSOVU

"Srbija i Rusija nisu isto. To je, nažalost, bolna činjenica i opasnost. Anektirali smo Kosovo. Mi i međunarodna zajednica. Uzeto je od Srbije. Tko je to napravio nego mi? Jesmo priznali Kosovo? Nije aneksija, nego otimanje. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego cijelog koncepta u kojem netko misli da ima pravo. Tako i Krim. Krim više nikada neće biti Ukrajina. To je potpuno jasno. To govore vodeći njemački generali." (30. siječnja 2023.)

"IMAM OGROMNO ISKUSTVO"

"O tome tko je za to odgovoran i tko je što trebao napraviti govorio sam godinu dana, i sad više neću. S tim je gotovo. Tko je shvatio, shvatio je, a tko nije ponavljat će mantre. Svoj stav imam, imam ogromno iskustvo u tome, bio sam premijer 2014. godine i pratio sam to. Vidim što vidim. Vidim da je jučer Ron De Santis napadajući Bidena izjavio da tamo razbacuje američki novac i da je to glupost i da Rusija nikome nije prijetnja kako se to prezentira. Što da ja sad zaključim? Ja sam predsjednik male Hrvatske. Ja to na neki način, ali ne tako direktno, sugeriram cijelo vrijeme u nadi da će se stvar zaustaviti jer je užasno opasna i nekontrolirana. To nije šala, trenutno se oko toga lome koplja u Americi, jer ovo je američki i ruski rat. Nije njemački, nije hrvatski. Ovo je američki rat i ruski rat i dogovor će se postići između njih." (22. veljače 2023.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:45